Την ορμή με την οποία εντείνονται τα παζάρια ανάμεσα στην Τουρκία και Ευρωπαίους «εταίρους» επιβεβαίωσε η αναγγελία που έκανε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ότι τελικά «αντιμετωπίστηκαν» οι επιφυλάξεις που το Βερολίνο διατηρούσε για την πώληση πολεμικών αεροσκαφών «Eurofighters».
Μιλώντας στον τουρκικό σταθμό TV100 και αναφερόμενος στα σχέδια διαρκούς αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεών της, ο Γκιουλέρ είπε ότι «η Γερμανία αντιστεκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά με τη θετική συμβολή των φίλων μας στο ΝΑΤΟ, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ανταποκρίθηκε θετικά». Πρόσθεσε δε ότι ψηλά στην ατζέντα της η Αγκυρα διατηρεί και την αγορά αμερικανικών μαχητικών F-16, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «οι σχέσεις μας με τους Αμερικανούς φίλους μας είναι πολύ θετικές. Θέλουμε να αγοράσουμε 40 F-16 Viper, οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Γκιουλέρ αναφέρθηκε στην «πολύ θετική σχέση» που έχουν αναπτύξει οι Ερντογάν - Μητσοτάκης και στα «πολύ σημαντικά βήματα» που έκαναν «για να μετατρέψουν το Αιγαίο σε θάλασσα φιλίας και όχι εχθρότητας». Για το δε Κυπριακό επανέλαβε ότι «η λύση των δύο κρατών, πλέον, αποτελεί μία ανυποχώρητη λύση για μας», κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία επειδή «προσπαθεί να ανοίξει στρατιωτικές βάσεις», προσθέτοντας ότι «προσπαθεί να κατευθύνει δράσεις παροχής βοήθειας ή κάτι τέτοιο. Ωστόσο, μελλοντικά, αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει ακόμη και εναντίον της».
Θυμίζουμε πως στο πρόγραμμα κατασκευής των «Eurofighters» συμμετέχουν Βρετανία και Γερμανία με 33% των μετοχών, Ιταλία (με 21%) και Ισπανία (με 13%) - αρχικά είχε ενταχθεί και η Γαλλία αλλά αργότερα αποσύρθηκε για να αναπτύξει αυτοτελώς το μαχητικό αεροσκάφος «Rafale».