Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ρ/σ «Real FM» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου
Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου, καλημέρα και σε όλους τους ακροατές.
-- Θα ξεκινήσω με την ανησυχία που έχουμε όλοι μας για το ενδεχόμενο να βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα ανάλογα με αυτά που έζησε η Ισπανία, με φαινόμενα που επηρεάζονται και από την κλιματική κρίση, αλλά και για τα οποία αναρωτιέται κανείς αν έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα, για πλημμύρες, για φυσικές καταστροφές.
Δυστυχώς έτσι είναι η κατάσταση. Αυτή η ανησυχία είναι έκδηλη σε όλους μας, σε όλο τον ελληνικό λαό, μετά απ' όλα αυτά τα φαινόμενα, φυσικά και την κλιματική κρίση και την όποια αλλαγή υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια πάλι απ' τις πολιτικές των κρατών και των κυβερνήσεων, αλλά και με τις τεράστιες ελλείψεις και με την έλλειψη βασικών υποδομών. Είχαμε μεγάλες πυρκαγιές όλη την προηγούμενη περίοδο, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα, όταν πέφτει η πρώτη βροχή, αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνονται επικίνδυνα ακόμα και για τις ζωές των συνανθρώπων μας. Αρα, λοιπόν, αυτά τα προβλήματα πρέπει να ενταχθούν σε ένα γενικότερο κεντρικό σχέδιο, σε μια διακυβέρνηση η οποία πραγματικά θα βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο και θα λύνει τα ζητήματα. Δεν μπορεί δηλαδή κύριε Χατζηνικολάου να απολύει, για παράδειγμα, τους εποχικούς πυροσβέστες, οι οποίοι έδωσαν μάχες κατά την αντιπυρική περίοδο, όταν χρειάζονται πάλι και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όχι μόνο για να σβήνουν ξεχωριστές πυρκαγιές - μέχρι προχθές είχαμε στο Παγγαίο ή αλλού - αλλά και να βοηθούν στα ζητήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν και πείρα, έχουν και τη δυνατότητα να βοηθήσουν σε όλους αυτούς τους τομείς, να προστατεύσουν τα δάση μας, να προστατεύσουν τις ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες του ελληνικού λαού που έχει χτίσει με αίμα και ιδρώτα. Και αυτοί απολύονται. Λέω ένα παράδειγμα μόνο, αφορά όμως 2.500 ανθρώπους, προσωπικό δηλαδή πολύτιμο που θα μπορούσε να είναι μέσα στη μάχη της υπεράσπισης των περιουσιών των ανθρώπων και των ζητημάτων που μπορούν να προκύψουν από οποιαδήποτε φυσικά καταστροφικά φαινόμενα.
-- Ερχομαι στο θέμα που συζητήθηκε χτες στη Βουλή, το θέμα της Υγείας. Γιατί αντιδρά το ΚΚΕ τόσο έντονα; Θέλω να πω, εδώ ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει 37.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, προσωπικός γιατρός, προσλήψεις, πρωτοβάθμια φροντίδα, ανακαίνιση νοσοκομείων - 93 είπε - και 156 Κέντρων Υγείας. Γιατί σας βλέπω τόσο αρνητικούς;
Λόγια του αέρα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός. Μόνο και μόνο να σκεφτούμε ότι οι δαπάνες στην Υγεία, από το 2009 που ήταν 6,9 δισ., έχουν πέσει το 2024 στα 6 δισ., δηλαδή είναι 1 δισ. κάτω, την ίδια περίοδο - και με το ίδιο ονομαστικό επίπεδο του ΑΕΠ που ήταν το 2009 - όπου οι φόροι ήταν 53 τότε δισ. και τώρα είναι 68 δισ., οι φόροι που πληρώνει ο ελληνικός λαός. Την ίδια ώρα 30 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης σήμερα δίνονται για απογευματινά χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα Υγείας, από τον κο Γεωργιάδη και από την κυβέρνηση. Οι χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Λένε ότι δεν μπορούν να βρουν προσωπικό, αλλά για να υπάρχει προσωπικό θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, θα πρέπει να λυθούν προβλήματα, όπως είναι αυτά της εξαντλητικής πραγματικά εφημερίας. Υπάρχει υπερεφημέρευση των γιατρών, εξαντλούνται σωματικά, ψυχικά, δεν μπορούν να κάνουν και το έργο τους. Θα πρέπει να λυθούν προβλήματα κατοικίας για όσους γιατρούς πάνε μακριά από τον τόπο που είναι η οικογένειά τους, όπως για παράδειγμα στην επαρχία. Δεν μπορεί να διαλύει δομές - όπως με το άλλο νομοσχέδιο που έφερε επίσης πριν από λίγο καιρό - Ψυχικής Υγείας, δομές απεξάρτησης, να τα δίνει σε ιδιώτες, να δημιουργεί ένα αλαλούμ και για τους ίδιους τους εργαζόμενους, πού θα δουλεύουν και σε ποιον τομέα θα ανήκουν. Ο προσωπικός γιατρός, αυτό που έφερε, τα είπαμε αναλυτικά στη Βουλή. Εδώ πρόκειται για τον αγροτικό γιατρό που τον βαφτίζει προσωπικό γιατρό. Αυτό λύνει το πρόβλημα; Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρχει προσωπικός γιατρός, αλλά ο προσωπικός γιατρός για να λειτουργήσει σωστά, να κάνει τη δουλειά του ως γιατρός, αυτό το λειτούργημα δηλαδή που ασκεί, θα πρέπει να είναι ενταγμένος σε ένα πραγματικά επιστημονικό κεντρικό σχέδιο, θα πρέπει να είναι σε δημόσιες δομές Υγείας, με δωρεάν Υγεία, θα πρέπει να επιλύονται τέτοια προβλήματα. Και δεν μιλάω για το φάρμακο τώρα, που έχει πάρει τα ύψη, έχει ακριβύνει κ.λπ. Ολα αυτά είναι ένα πλέγμα θεμάτων. Γι' αυτό εμείς λέμε, όταν καταργείς, διαλύεις τον ενιαίο και επιτελικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το σύστημα Υγείας, τότε καταδικάζεις αντικειμενικά τους ασθενείς το πολύ πολύ σε στοιχειώδεις ή ανεπαρκείς υπηρεσίες. Αλλά το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον 21ο αιώνα, είναι στοιχειωδώς - με κάποιες λιγότερες ανεπάρκειες όπως λέει η κυβέρνηση - να καλύπτονται τομείς; Πού θα πάμε δηλαδή; Στο «απ' το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα»; Μα δεν είναι λογική αυτή, ιδιαίτερα για τομείς όπως είναι η Υγεία που είναι το βασικότερο αγαθό για τον λαό μας. Χώρια που σας άκουγα και πριν, που μιλούσατε για τις νέες ασθένειες, τις νέες επιδημίες που έρχονται.
-- Ερχομαι και σε ένα άλλο μεγάλο θέμα των ημερών. Ερχομαι στο θέμα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Βλέπω σήμερα στον «Ριζοσπάστη», για παράδειγμα, να έχει τίτλο: «Αύξηση 150% στη χονδρεμπορική ρεύματος μέσα σε πέντε μέρες». Οι διαπιστώσεις είναι εύκολες και είναι για εμάς τους δημοσιογράφους. Το ερώτημα στο ΚΚΕ και στον Γραμματέα του είναι αν έχει πρόταση, αν έχει λύση για το θέμα αυτό να προτείνει.
Μα φυσικά. Πρώτα από όλα έπρεπε να γίνει αυτό που έχει πει το ΚΚΕ, το οποίο έχουμε στην πρότασή μας, όταν εμείς θα βρεθούμε με τον ελληνικό λαό στην κυβερνητική εξουσία, για το πώς πρέπει να αξιοποιούνται κεντρικά, σχεδιασμένα οι ενεργειακές δυνατότητες αυτής εδώ της χώρας, οι οποίες είναι τεράστιες σε όλους τους τομείς. Μιλάμε και στο ενεργειακό επίπεδο που είναι ο λιγνίτης και στα ζητήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γιατί βεβαίως υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες στη χώρα μας για αξιοποίηση και των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών κ.λπ., με τα ζητήματα των υδροηλεκτρικών φραγμάτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για ηλεκτρική ενέργεια από ποταμούς, λίμνες κ.λπ. Υπάρχει δηλαδή μία πληθώρα ζητημάτων, ακόμα και η γεωθερμική ενέργεια, έχουμε πάρα πολλές ιαματικές πηγές και δυνατότητες τέτοιες στην πατρίδα μας. Δεν αξιοποιούνται ή κάποια από αυτά δίνονται σε ιδιώτες, οι οποίοι βεβαίως, όπως όλοι ξέρουμε, αυτά τα μεγαθήρια επιδιώκουν μόνο το μέγιστο δυνατό κέρδος, για την πάρτη τους, δεν τους ενδιαφέρει η ενεργειακή φτώχεια της Ελλάδας ή οι αυξήσεις του ρεύματος, αρκεί οι ίδιοι να έχουν μεγάλο ποσοστό κέρδους, οι ίδιοι να έχουν κέρδη και να ζουν πλουσιοπάροχα, αυτό είναι το ζήτημα. Από εκεί και πέρα υπάρχει και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, για παράδειγμα, που ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που εκτοξεύθηκε η τιμή αυτές τις τελευταίες πέντε μέρες, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, κατά 150%. Ηταν δημιούργημα του ΣΥΡΙΖΑ, της προηγούμενης κυβέρνησης, το διατηρεί και η ΝΔ, συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ. Οταν βάζεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, όταν βάζεις σε τελευταία ανάλυση στον τζόγο το ρεύμα, θα σου δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις. Και μη μιλάμε για τη χονδρεμπορική τιμή μόνο, γιατί αυτό θα μετακυλιστεί μέσα στον ερχόμενο μήνα στα τιμολόγια ρεύματος που θα παίρνει κάθε οικογένεια.
-- Τώρα έρχομαι και σε ένα τελευταίο σχόλιο που θέλω Γραμματέα από εσάς. Μιλώ για όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να σας ρωτήσω πρώτον πώς τα σχολιάζετε, πώς τα κρίνετε. Και δεύτερον, αν κατά τη γνώμη σας, δημιουργούν μία πολιτική ευκαιρία, αυτά που συνέβησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, για το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Πρόκειται για ένα πολύ κακής ποιότητας ριάλιτι εξευτελισμού όλου αυτού του μορφώματος, που ονομαζόταν μέχρι σήμερα ΣΥΡΙΖΑ.
-- Μόρφωμα λέτε;
Μόρφωμα, μόρφωμα. Ετσι όπως έχει καταντήσει βεβαίως. Είναι κόμμα; Να μην πω τώρα απόκομμα, αλλά τέλος πάντων. Υπάρχει μεγάλη σήψη, είναι παρακμή, είναι διάλυση αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ και που βέβαια όλοι εμείς το παρακολουθούμε. Φυσικά, τους ίδιους αφορά. Θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Ομως, ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ που πριν δέκα - δεκαπέντε χρόνια περίπου ξεκίνησε με κάπως δυναμικότερη πορεία, από εκείνη που είχε μέχρι τότε, έχει εξελιχθεί σε ένα κόμμα το οποίο έχει περίπου 6, αν δεν κάνω λάθος, διασπάσεις. 6 κόμματα έχουν γεννηθεί από εκεί. Και βεβαίως δεν μπορεί να περιμένει τίποτα ο ελληνικός λαός, το τμήμα των ψηφοφόρων ειδικότερα που ακολουθεί ακόμα την Αριστερά, κάποιες ιδέες, κάποιες προσδοκίες, μαζί με αυταπάτες θα έλεγα εγώ, που υπήρχαν την προηγούμενη περίοδο. Είναι απογοητευμένοι. Εμείς απευθυνόμαστε ως ΚΚΕ σε όλους αυτούς που είναι οργισμένοι με αυτή την κατάσταση, που βλέπουν όλο αυτόν τον εκφυλισμό, όλη αυτή τη διάλυση, έχουμε ανοιχτή αγκαλιά, να το πω έτσι, δίνουμε χέρι σε όλους αυτούς που παλιότερα είχαμε συμπορευτεί μαζί, ήταν κάποιοι, πολλοί από αυτούς, ενταγμένοι στο ΚΚΕ ή κάποιοι άλλοι ήταν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ ή ήταν ανεξάρτητοι, ανένταχτοι, να ενταχθούν στις μεγάλες γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που σήμερα είναι η μόνη πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση, θα έλεγα, απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη της ΝΔ, απέναντι σε αυτό το βάρβαρο σύστημα, που συνεχώς ψηφίζει στη Βουλή νέα αντιλαϊκά μέτρα. Και πρέπει αυτή η αντιπολίτευση, με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή αυτής της λαϊκής - εργατικής αντιπολίτευσης, να συμπορευθούμε όλοι μαζί χέρι - χέρι και να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Δεν χρειάζεται πια άλλο άμυνα. Αρκετά «παίξαμε άμυνα». Και ο ένας μετά τον άλλον, οι κυβερνήσεις, οι πρωθυπουργοί, οι υπουργοί που έρχονται δημιουργούν συνεχώς νέα απαράδεκτη κατάσταση για τον ελληνικό λαό, για τους εργαζόμενους, με μεγάλη φτωχοποίηση, ενώ εμπλέκουν συνεχώς τη χώρα στα μακελειά των πολέμων που γίνονται εδώ στην περιοχή και δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε ακόμα.
-- Ευχαριστώ θερμά τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, τον κύριο Δημήτρη Κουτσούμπα. Γραμματέα καλή σας ημέρα.
Καλημέρα και σε εσάς και σε όλους.