ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2006
Σελ. /32
Φορο-εισπρακτικός... πλουραλισμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πρέπει να το παραδεχτούμε. Η φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών στρωμάτων διακρίνεται από έντονο... πλουραλισμό. Τελευταίο εφεύρημα των εγκεφάλων του υπουργείου Οικονομικών, η ενεργοποίηση των διατάξεων του σχετικού νόμου, για παρακράτηση μισθών και συντάξεων από οφειλέτες του δημοσίου. Οπως προέκυψε από σχετικά δημοσιεύματα, συγκεκριμένες ΔΟΥ προχώρησαν στο μέτρο αυτό, παρακρατώντας από συνταξιούχους το 25% της σύνταξής τους.

Τώρα, μάλιστα. Το υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψε την ...πηγή της φοροδιαφυγής. Στα 17 δισ. ευρώ ανέρχονται, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, με τους επιχειρηματίες να χρωστούν τη μερίδα του λέοντος. Οι τελευταίοι, είτε εισπράττουν και δεν αποδίδουν το ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ή άλλους φόρους (φοροκλοπή), είτε δεν αποδίδουν εργοδοτικές εισφορές, φόρο εισοδήματος κλπ. (φοροαποφυγή). Και όμως οι κύριοι επιχειρηματίες δεν ανησυχούν και κοιμούνται ήσυχοι στο κρεβάτι τους, γιατί έχουν τις πλάτες των κυβερνήσεων. Είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ. Και οι φορομπήχτες του υπουργείου Οικονομικών εξάντλησαν όλη την αυστηρότητά τους στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ερωτώμενος πάντως προχτές ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να ισχύει η μη ενεργοποίηση της σχετικής ρύθμισης. Οσον αφορά τα σχετικά δημοσιεύματα, θα... διερευνηθούν. Με άλλα λόγια μας «δούλευε» κανονικά.

«Αυγή» αντί... Αβραμόπουλου!

Απ' το υπουργείο Υγείας περιμέναμε απάντηση, απ' την «Αυγή» μας ήρθε, που στο χτεσινό της φύλλο αναρωτιέται: «Γιατί ο "Ριζοσπάστης" επιμένει να γράφει ότι σχεδιάζεται η μεταφορά του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής "Αγία Βαρβάρα" στο "Αττικόν" νοσοκομείο, όταν ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος δήλωσε πρόσφατα ότι δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο;».

Το σχόλιο της «Αυγής» έγινε με αφορμή το προχτεσινό σχόλιο του «Ρ» ότι είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει πλήρως το «Αττικόν» νοσοκομείο σε σαράντα μέρες - όπως σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας - με την ταχύρυθμη πρόσληψη προσωπικού και θέτοντας το ερώτημα, μήπως τελικά ισχύσει η άποψη για μεταφορά του νοσοκομείου της Αγίας Βαρβάρας στο «Αττικόν», που ξεσήκωσε τους κατοίκους.

Και συνεχίζει η «Αυγή» τα ερωτήματα: «Επιμένει ο "Ρ" για να τρομοκρατεί τον κόσμο και να πετυχαίνει κινητοποιήσεις κατοίκων χωρίς περιεχόμενο; Για να αποδείξει ότι αντιστέκεται στα... σχέδια της κυβέρνησης; Για να μας πείσει ότι ξέρει αυτό που κανείς άλλος δε γνωρίζει; Γιατί;».

Αλήθεια, πότε θα αναρωτηθεί η «Αυγή», πώς καταντάει κανείς, όταν γίνεται Αβραμόπουλος στη θέση του Αβραμόπουλου; Πάντως, ο υπουργός συστηματικά επιχειρεί να παροπλίσει την ετοιμότητα των κατοίκων για να μη χάσουν κι αυτές τις περιορισμένες - αλλά πολύτιμες - μονάδες υγείας. Οσο για το «Αττικόν» και, βέβαια, πρέπει να λειτουργήσει, αλλά μαζί με τις υπάρχουσες μονάδες και αφού αναβαθμιστούν.

Δε γίνεται

«Είναι αυτονόητο ότι η αγορά θα ελέγχεται», έσπευσε να δηλώσει με ύφος χιλίων καρδιναλίων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, προχτές, με αφορμή το επεισόδιο που δημιουργήθηκε στη Βαρβάκειο με τους κρεοπώλες να αντιδρούν από τη μια στους ελέγχους κι από την άλλη στη δημοσιοποίησή τους. Και σε ό,τι αφορά τον υφυπουργό, σιγά μην έχανε την ευκαιρία να κάνει δηλώσεις εντυπωσιασμού και, μάλιστα, τέτοιες μέρες, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του Πάσχα και το πορτοφόλι των καταναλωτών στενάζει. Σε ό,τι αφορά το υπουργικό αυτονόητο, όμως, ας μας επιτρέψει να του θυμίσουμε πως «ελεύθερη αγορά» και «ελεγχόμενη» ταυτόχρονα δε γίνεται. Αλλωστε, οι πάντες πλέον έχουν τις εμπειρίες τους και μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

«Αλλο» η Ιταλία

Καθώς στην Ιταλία ο σχεδόν ισοψηφήσας με τον Πρόντι, Μπερλουσκόνι, αφήνει υπόνοιες για νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα, ζητά επανακαταμέτρηση ψήφων, ενώ «βρέθηκαν» πεταμένες και κάλπες γεμάτες ψηφοδέλτια, αναρωτιόμαστε, εάν η Κομισιόν και η πάντα «ευαίσθητη» σε τέτοια θέματα πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου θα παρέμβουν και θα ζητήσουν νέες εκλογές, καταδικάζοντας παράλληλα το νικητή των εκλογών. Το έκαναν πριν μερικά χρόνια στην Ουκρανία, το έκαναν πριν μερικές βδομάδες στη Λευκορωσία, ψέλλισαν κάτι παρόμοιο και όταν ήρθε το «όχι» από την Κυπριακή Δημοκρατία στο δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν».

Αλλωστε, ποιο από τα σχετικά κριτήρια της ΕΕ δεν πληροί ο παραπονούμενος Μπερλουσκόνι; Δεν «εντόπισε» κάλπες στα σκουπίδια; Το μεγάλο κεφάλαιο δεν εκπροσωπεί; Αντικομμουνιστής δεν είναι; Ολα τα 'χει. 'Η, μήπως, υπερτερεί όλων το γεγονός, πως ο αντίπαλός του είναι εξίσου σύμφωνος - τουλάχιστον - με το ευρωενωσιακό πλαίσιο πολιτικών και κατευθύνσεων;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Σεισμογενής» πολιτική

Τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του Εγκέλαδου, πότε στη Χίο και τη Σάμο, πότε στα Κύθηρα και τώρα στη Ζάκυνθο - για να σταθούμε μόνο στους τελευταίους μήνες - μας θυμίζουν αναπόφευκτα ότι ζούμε κάτω από ένα διαρκή κίνδυνο. Μας θυμίζουν ότι η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης, αφού σ' αυτήν κάθε χρόνο εκλύεται το 50% της σεισμικής της ενέργειας. Και κυρίως μας θυμίζουν δραματικά την τραγική αντίφαση που εκδηλώνεται στη χώρα μας: Από τη μια πλευρά, δηλαδή, να υπάρχει βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί ένας μικρότερος ή μεγαλύτερος καταστρεπτικός σεισμός και από την άλλη, η πολιτική των κυβερνήσεων, είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα - τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου - με τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς».

Ασφαλώς και είναι μεγάλοι οι κίνδυνοι που εμπεριέχει η εκδήλωση ενός σεισμού. Τεράστιοι, όμως, είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού και οι ευθύνες που τους βαραίνουν, επειδή επί δεκαετίες αρνούνται επίμονα να εφαρμόσουν ένα ουσιαστικό πρόγραμμα έργων και μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Και είναι ακόμη μεγαλύτερες οι ευθύνες τους όταν σήμερα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνικής δίνει πολλά «όπλα» προς την κατεύθυνση αυτή. Συνυπεύθυνοι, ασφαλώς, είναι και οι σημερινοί φορείς της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διοίκηση των οποίων είναι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ, οι οποίοι αντί να διεκδικούν με το λαϊκό κίνημα την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου - που έχει σχέση με την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, διαχειρίζονται τις συνέπειες με τους επιχειρηματίες.

Στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης, τα κονδύλια που διαθέτει ο ΟΑΣΠ για τη σεισμολογική έρευνα είναι σχεδόν μηδενικά. Γίνονται επεκτάσεις των σχεδίων πόλης, χωρίς τη σύνταξη μικροζωνικών μελετών και μελετών γεωλογικής καταλληλότητας για τον καθορισμό όρων δόμησης, κάτω από το βάρος της ασύδοτης εμπορευματοποίησης της γης. Δεν εφαρμόζεται ένα σχέδιο για τον έλεγχο και την ενίσχυση των παλιότερων κατασκευών, ούτε καν των δημόσιων χώρων συνάθροισης κοινού (νοσοκομεία, υπηρεσίες κ.ά.) ή αυτών που φοιτά και διασκεδάζει η νεολαία ή των ιδιωτικών εργασιακών χώρων - κι ας αποδείχτηκαν οι τελευταίοι εξαιρετικά ευάλωτοι κατά το σεισμό του 1999 στην Αθήνα. Δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι διαφυγής σε περίπτωση σεισμού, αφού αυτοί, παραδίδονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο και τσιμεντοποιούνται...

Το ΚΚΕ απέναντι σ' αυτή την επικίνδυνη πολιτική θεωρεί ότι η αντισεισμική θωράκιση της χώρας αποτελεί ένα σημαντικό έργο υποδομής, άμεσης προτεραιότητας, που απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό. Καλεί δε τους εργαζόμενους, όλο το λαό, να απαιτήσει και να διεκδικήσει τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε το φαινόμενο να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται συσπείρωση και δράση για την οριστική κατεδάφιση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Απαιτείται αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων, μέτωπο για τη λαϊκή εξουσία. Οι τοπικές εκλογές μπορούν να αποτελέσουν ένα βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση, με την αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ με τις άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ