ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Απρίλη 2007
Σελ. /28
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χωρίς αυταπάτες

Θα πάρουν, ή δε θα πάρουν πίσω οι εργάτες τα χρήματα που διάφοροι χρυσοχέρηδες τους άρπαξαν από τα ασφαλιστικά ταμεία; Θα αναδειχτούν, ή, για μια ακόμα φορά, θα συγκαλυφθούν οι συνθήκες - το θερμοκήπιο - μέσα στις οποίες ανθούν τα διάφορα τέτοιου είδους σκάνδαλα; Αυτό είναι το ερώτημα. Και σ' αυτό το ερώτημα, οι πολιτικοί συσχετισμοί που υπάρχουν σήμερα απαντούν ήδη: Στην καλύτερη των περιπτώσεων κάποιος χρυσοχέρης θα καταδειχτεί. Με τίποτα όμως δεν πρόκειται να συζητηθεί η ουσία του προβλήματος και η αιτία του.

Οι εργάτες έχουν κάθε λόγο να ζητούν διερεύνηση κάθε σκανδάλου που θίγει τα συμφέροντά τους, έχοντας όμως ταυτόχρονα καθαρό και το όριο μέσα στο οποίο κινείται - με τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς - κάθε τέτοια επιτροπή διερεύνησης. Στις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής δε φτάνουν ποτέ όλα τα στοιχεία με διάφορα προσχήματα, όπως έχει αποδειχτεί απ' όλες τις ως τώρα εξεταστικές επιτροπές. Αυτό ήδη τις μετατρέπει σε κολυμπήθρα ξεπλύματος ευθυνών.

Να θυμίσουμε την υπόθεση των «TOR M 1» που η αρμόδια επιτροπή δεν ασχολήθηκε ποτέ με το καθεστώς προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων, όπου όλοι καταγγέλλουν αλλήλους, αλλά ένοχος δεν υπάρχει γιατί πολύ απλά ένοχος είναι το ίδιο το σύστημα που υπηρετούν; Να πάμε στις υποκλοπές, όπου υπήρξε μόνο ένα αόριστο πόρισμα, γιατί πολύ απλά η επιτροπή δεν έψαξε καν τον πολιτικό σκοπό των υποκλοπών; Συνέβη το ίδιο και με τις απαγωγές, όπου το πόρισμα μένει στο αστυνομικό μέρος και αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική που προωθούν οι ΗΠΑ ως «αντιτρομοκρατία».

Το σκάνδαλο της αρπαχτής στα ασφαλιστικά ταμεία ασφαλώς και χρειάζεται διερεύνηση και το ΚΚΕ θα συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του, αλλά για την ουσία. Και η ουσία είναι η διαρκής ληστεία των αποθεματικών με βάση τη νομοθεσία και την πρακτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επέτρεψαν και επιτρέπουν στις διορισμένες ηγεσίες των ασφαλιστικών ταμείων να τζογάρουν νομότυπα και έτσι να ληστεύουν το μόχθο των εργαζομένων προς όφελος των τραπεζών, των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Οποιος νοιάζεται πράγματι δεν έχει παρά να υιοθετήσει την πρόταση του ΚΚΕ και για το συγκεκριμένο ζήτημα: να εξεταστεί το όλο σύστημα που λειτουργεί και σαν θερμοκήπιο παραγωγής των επιμέρους σκανδάλων κακοδιαχείρισης, παράνομου πλουτισμού κ.ά. Κάθε άλλη - θολή - συζήτηση περί αναζήτησης γενικώς των υπευθύνων, είναι μόνο για τη συγκάλυψη και τη συντήρηση ενός δικομματικού καυγά από τον οποίο και ο ΣΥΝ - ως «θεσμικός παράγοντας» - έχει να γλείψει ένα κόκαλο. Και του πάει πολύ να μιλά για «σύρσιμο του ΚΚΕ στην εξεταστική», όταν μαζί με το ΠΑΣΟΚ κάνει την εξεταστική «φάρμακο διά πάσαν νόσον», ενώ το σύστημα που καθαγιάζει το κέρδος κάνει τη νόσο ανίατη. Γι' αυτό όμως δε λέει κουβέντα. Απλά προβάλλει, αποπροσανατολίζοντας, τους θεσμούς ως μέσο κάθαρσής του από τους «άτιμους» υπηρέτες του. Λες και υπάρχουν και τίμιοι κερδοσκόποι!

Για να μην το πολυλογούμε: και για τη ΝΔ και για το ΠΑΣΟΚ και για τον ΣΥΝ ιδού η Ρόδος: η σε βάθος διερεύνηση των αιτιών. Ηδη όμως έχουν δείξει πού το πάνε: στη σύσταση άλλης μιας «Ανεξάρτητης Αρχής» που θα «λύσει» το πρόβλημα. Αλλη μια «Ανεξάρτητη Αρχή», το μόνο που θα κάνει είναι να συγκαλύψει το πρόβλημα.

Η «επαναστάτρια»!

Γρηγοριάδης Κώστας

Επί μία ώρα μιλούσαν προχτές το βράδυ στην κρατική τηλεόραση η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, και ο δημοσιογράφος Μ. Κοττάκης, για να μας πουν ...το απόλυτο τίποτα. Η υπουργός, δεχόμενη αβανταδόρικες ερωτήσεις και χωρίς κανένα αντίλογο, επανέλαβε τα όσα έχει πει κατά καιρούς για τα θέματα της Παιδείας και υπεραμύνθηκε των αναδιαρθρώσεων του νόμου - πλαισίου κτλ., ενώ για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού επανέλαβε ότι θα υποστεί αλλαγές.

Ισως φταίει το ότι ξανανοίγουν σχολεία και σχολές και η κυβέρνηση φοβάται ότι δεν έχει ξεμπερδέψει με το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα και γενικότερα τις λαϊκές αντιδράσεις... Αλλιώς δεν εξηγείται γιατί επί μία ώρα η υπουργός επαναλάμβανε με κουραστικό τρόπο ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις θα εφαρμοστούν μέχρι «κεραίας». Η εικόνα της κυβέρνησης και στα θέματα της Παιδείας χρειάζεται «ρετουσάρισμα», γι' αυτό και η υπουργός μιλούσε μια ώρα και αποσπάσματα της ομιλίας της επαναλαμβάνονταν αρχικά σε διαφημιστικά τρέιλερ και μετά στα δελτία ειδήσεων, για να μας πείσουν ότι η Μ. Γιαννάκου είναι «επαναστάτρια» επειδή δεν κάνει πίσω από τις επιλογές του κεφαλαίου! Ελεος!

Σιγοντάρισμα του ιμπεριαλισμού

Καθώς η περίοδος του Τόνι Μπλερ στη Βρετανική πολιτική σκηνή οδεύει προς το τέλος της, με πιθανότερο συνεχιστή τον Γκόρντον Μπράουν, μεγαλώνουν οι επικρίσεις για την εξωτερική πολιτική της Βρετανίας με τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Μια πρόσφατη έκθεση ωστόσο, που προβλήθηκε από τα διεθνή Μέσα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για αυτή της «οργάνωσης αρωγής» OXFAM που ανάμεσα στ' άλλα σημειώνει ότι το 59% των Βρετανών θεωρούν «ανήθικη» την απόφαση της κυβέρνησης Μπλερ να εμπλέξει το βρετανικό στρατό στον αμερικανικό πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι αναμενόμενο. Ωστόσο το άλλο σκέλος είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό: η οργάνωση ζητάει «δικαιότερη» βρετανική εξωτερική πολιτική, και να κάνει «ανθρωπιστικές επεμβάσεις», τύπου Γιουγκοσλαβίας. Να γίνει «διεθνής δύναμη του καλού»... και καλεί τους ηγέτες «να μην φοβηθούν να παρέμβουν σε επαπειλούμενες καταστροφές», λόγω της «περιπέτειας» του Ιράκ.

Αυτό και αν είναι σιγοντάρισμα του ιμπεριαλισμού και μάλιστα με το πρόσχημα της... κριτικής.

«Φορτώνουν» την ΠΦΥ στην Αυτοδιοίκηση

Χέρι χέρι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προωθούν τη μεταφορά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πνεύμα της εμπορευματοποίησης, με σκοπό δήθεν να ...«απαλλάξουν» την κεντρική διοίκηση, αλλά στην πραγματικότητα φορτώνοντας τα πλατιά λαϊκά στρώματα και με το κόστος της ΠΦΥ.

Προπομπός, ο δήμαρχος Αθήνας, Νικ. Κακλαμάνης (ΝΔ), ο οποίος, μιλώντας στο 19ο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής, δήλωσε πως θεωρεί «πρωτεύον καθήκον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να πρωτοστατεί στον τομέα της ΠΦΥ». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Εκτ. Νασιώκας, ο οποίος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την Πρόνοια και αναφερόμενος στην ΠΦΥ, είπε πως η αποκέντρωση και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός.

Χαρακτηριστικά της λογικής αυτής είναι τα λόγια του Νικ. Κακλαμάνη: «Η ευελιξία που μπορεί να επιδείξει η ΤΑ, σε αντιδιαστολή με τις αρτηριοσκληρωτικές και αφόρητα γραφειοκρατικές διαδικασίες του υπουργείου Υγείας και του δημόσιου τομέα γενικά, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα». Και προσθέτει: «Οι μονάδες αυτές θα καλύπτουν σφαιρικά τις ανάγκες του αστικού πληθυσμού δημιουργώντας κερδοφόρες και συνεχώς εξελισσόμενες μονάδες».

Στην ουσία, όχι μόνο προωθούν την πολυδιάσπαση του τομέα της Υγείας, αλλά και την ακόμη παραπέρα εμπέδωση της λογικής ότι η Υγεία είναι εμπόρευμα, το οποίο θα πρέπει να είναι και κερδοφόρο.

Τα τέλη περιαγωγής

Την αναγκαιότητα μείωσης του κόστους κλήσεων περιαγωγής (κλήσεις που δέχεται ο συνδρομητής στο εξωτερικό) θυμήθηκαν ετεροχρονισμένα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αφού επέτρεψαν επί σειρά ετών στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να κερδοσκοπούν ασύστολα, τώρα ενέκριναν την απόφαση της Κομισιόν, που υπαγορεύει μείωση του κόστους κλήσεων περιαγωγής έως και 70% μέχρι το καλοκαίρι του 2007.

Βάσει της ακολουθούμενης διαδικασίας, η απόφαση θα παραπεμφθεί προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη συνέχεια θα τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών, που θα συγκληθεί στις 7 Ιούνη 2007, στο Λουξεμβούργο.

Σημειώνεται ότι τα ετήσια έσοδα από τις υπηρεσίες περιαγωγής στην ΕΕ το 2005, ξεπέρασαν τα 8,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 5 και πλέον δισ. ευρώ είναι τα υπερκέρδη των εταιρειών!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ