ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Το αίμα βαστάει τη μετοχή...

Μια στο αίμα, μια στο πετρέλαιο, πρέπει να βουτάς την πένα σήμερα για να γράψεις. Ακόμα και τα πληκτρολόγια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι διαδρομές στο δίκτυο, οι οθόνες των τηλεοράσεων, μποχάνε κυνισμό, έχουν τη γεύση από το σίδερο του φρέσκου αίματος και τη γλοιώδη οσμή του πετρελαίου.

Η μάνα στην Παλαιστίνη που παρέλαβε νεκρό παιδί στη χάσκουσα ως άβυσσο αγκαλιά του άντρα της - νεκρό εκ τύχης από διασταυρούμενα πυρά, με μόνη ασπίδα έναν σκουπιδοτενεκέ.

Η μάνα στο Ισραήλ, που είδε στην οθόνη το γιο της να λιντσάρενται - σαν το σκυλί στο ξένο αμπέλι πέθανε και δεν τη ρώτησαν όταν το διατάζαν να εισβάλει.

Η μάνα στην Αμερική που πήρε πίσω το νεκρό της ναύτη μέσα σε ξύλινο κουτί - λίγο την ένοιαζε η παράτα, η καλοσιδερωμένη αστερόεσσα και η συζήτηση Μπους - Γκορ στην TV.

Η μάνα του απελπισμένου, του «φανατικού στρατιώτη του Μωάμεθ» είπανε τα δελτία, που δε θα παραλάβει μήτε ένα κόκαλο, μήτε μια παλάμη σάρκα λιωμένη στις λαμαρίνες του χτυπημένου πλοίου του κατακτητή - η επίθεση, άλλωστε, καταγράφεται κι αναλύεται ως αυτοκτονική.

Η μάνα που επέζησε κι έθαψε το παιδί της ή ό,τι απέμεινε απ' αυτό, καθώς κοιμόταν, στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ στο Αλέξινατς, το Πάντσεβο ή το Κρακούγιεβατς - και τώρα τάχα μου παρηγοριέται που ο Κοστούνιτσα συντρώγει με τον Μπλερ στο Μπίαριτζ και σφίγγει το χέρι του Σημίτη.

Ολες αυτές οι μάνες συνωμότησαν, ώστε η μάνα η Ελληνίδα, μαζί μ' άλλες πολλές σ' όλη τη γη, να κοιμούνται και να ξυπνάνε με το άγχος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και της τιμής του πετρελαίου Μπρεντ στο διαπραγματευτήριο ζωής και θανάτου στο Λονδίνο.

Ολες αυτές οι μάνες δεν οιμωγούν και δεν πονούν, παρά με μια ολόιδια νεοταξίτικη κραυγή, πότε χαράς και πότε λύπης που ακούγεται σαν «Ντάου, ντάου, ντάου» προς τιμήν και δόξα του Dow Jones.

Πώς να πενθήσουν ξεπαγιασμένες από το κρύο, αφού η σόμπα, το καλοριφέρ, το μαζούτ για τη δουλιά και το σπίτι κι η βενζίνη για την κίνηση και την τροφή αυτή καθ' αυτή, ανέβηκαν στα ύψη; Μόνο κατάρες έχουνε. Για τους τρελούς που θέλουν κράτος και πατρίδα ελεύθερη στο χείλος της αβύσσου που λέγεται Μέση Ανατολή, εκεί που ο Δαβίδ κι ο Γολιάθ συντρίβονται και χάνονται στα μέτρα του 20ού και 21ου αιώνα.

Οι Παλαιστίνιοι ξανά στο δρόμο με τα όπλα και τις πέτρες απέναντι στους κληρονόμους του ολοκαυτώματος, που, δυστυχώς, με ολοκαυτώματα απειλούν πως αποπειρώνται να σωθούν, πιόνια στο παιχνίδι της αγοράς. Ετεροκίνητα συμφέροντα.

Κι ένας εκστατικός από την «έκπληξη» Παπαχελάς να επισημαίνει πως «για πρώτη φορά στην ιστορία (!) ένας αρχηγός της CIA και, μάλιστα, ελληνικής καταγωγής (!) παίζει το ρόλο του μεσολαβητή (!), συναντώντας Αραφάτ και Μπάρακ στη Μέση Ανατολή...».

Ελεος. Οχι άλλη γεωστρατηγικής και παγκοσμιοποιημένης οικονομικής υφής ανάλυση του αίματος. Οχι άλλη αποστροφή από το βιβλίο της σύγχρονης αποκτήνωσης, που λέγεται εξοικείωση με τη σκοπιμότητα των θανάτων των αμάχων.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Η επίσημη τρομοκρατία των οικονομικώς ισχυρών που θεωρούν ότι στον αιώνα των ΜΜΕ και των διαδικτύων, θα μπορούν να μετατρέπουν ανενόχλητοι τον κόσμο σε αρένα και ξαφνικά θα ρίχνουν ένα βαρέλι πετρέλαιο, την τιμή του και την απειλή της φτώχειας που συνεπάγεται για τους πολλούς κι ύστερα θ' ανάβουν το φιτίλι, για να αναφωνούμε όλοι μαζικώς «ειρήνη αφέντη μου κι ας είναι και δική σου», δε θα περάσει από πάνω μας.

Σύντροφοι, οι μανάδες όπου γης κι οι σκαφτιάδες όπου γης δε συναινούν. Ποτέ δε συναίνεσαν πως μόνη μας δουλιά από δω και εμπρός είναι να διαλέγουμε μεταξύ των τάφων των παιδιών μας και των τάφων που παρελαύνουν στις τηλεοράσεις μας, ώστε ανεπτυγμένη κοινωνία, καθώς είμαστε, να διαλέγουμε το δεύτερο και να μένουμε σπιτάκι μας, ως καλοί ειρηνιστές.

Ακόμα και πολλοί γραφιάδες όπου γης δε συναινούν πως όλος ο πολιτικός πολιτισμός είναι να περιμένεις μ' αγωνία αν θα βγει απ' τον Κορυδαλλό ο Κοσκωτάς κι αν ο Παπαντωνίου θα δώσει επίδομα θέρμανσης «εις τας ασθενεστέρους οικονομικώς τάξεις» κατά σειράν με σφαίρες μαζί κατά ριπάς.

Στο δρόμο όλοι. Στο πλευρό των τρελών για πατρίδα, για ελευθερία και για ζωή. Στο πλευρό των όρθιων και των πενθούντων. Με όποιο τίμημα. Η Νέα Τάξη είναι παντού, παρούσα. Απειλεί ακόμα και τις λέξεις. Τους κλέβει το νόημα, τοκίζει το θάνατό τους, πλουτίζει και φτιάχνει δικές της. Τόσο ίδιες με τις δικές μας, που δεν μπορούμε πια μήτε να τις προφέρουμε χωρίς τον έσχατο των κινδύνων: Να προσφέρουμε το αίμα των παιδιών - των δικών μας, των άλλων, όλων, λοιπόν, μαζί, για να κρατηθεί στο ύψος της του καρτέλ η μετοχή.


Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαθαίνει η διαπλεκόμενη «διάβρωση»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι στενές σχέσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος με τα μονοπώλια, οι οποίες φτάνουν στο σημείο να καταλήγουν απροκάλυπτα σε έμμισθη εξάρτησή τους, αποτελεί αναμφίβολα μια «θηλιά» γύρω από το λαιμό της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, που διαρκώς σφίγγει. Οσο και να επιχειρείται συστηματικά να κουκουλωθεί το θέμα και να «ξεχαστεί», όλοι αντιλαμβάνονται ότι τίποτα δεν είναι όπως πριν. Η κυβέρνηση Σημίτη έχει απολέσει την όποια «εντιμότητα» της είχε απομείνει και προβάλλει πλέον καθαρά η εικόνα ότι οι κυβερνώντες έχουν ταχθεί ανοιχτά τόσο στην υπηρεσία συγκεκριμένων ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων όσο και συνολικά της άρχουσας τάξης. Ενισχύεται, ταυτόχρονα, η εκτίμηση στις λαϊκές μάζες ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό για τα συμφέροντά τους από εκτελεστές εντολών των «υψηλά ιστάμενων» μεγάλων αφεντικών.

Εδώ και ένα μήνα, η «κοινή γνώμη» έγινε μάρτυρας, αρχικά, των αποκαλύψεων και «αλληλοκαρφωμάτων» για το σε ποια κότερα μεγαλοεπιχειρηματιών περνάνε τις διακοπές τους - και όχι μόνο - τα στελέχη της κυβέρνησης. Ακολούθησε η παραίτηση του πρωθυπουργικού «φίλου» και πρώην υπουργού Χρ. Ροκόφυλλου, ο οποίος κάνοντας επίδειξη κυνισμού και παχυδερμισμού έσπευσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πλοιοκτήτρια εταιρία τού «Εξπρές Σαμίνα», σε μια στιγμή που ολόκληρη τη χώρα «έβραζε» από οργή για τους υπαίτιους του ναυτικού εγκλήματος. Ο σάλος που προκλήθηκε εξανάγκασε τον Χρ. Σαλαλέ, πρώην γενικό διευθυντή του ΟΠΑΠ, να ανακοινώσει την παραίτησή του από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, επειδή είχε ήδη προσληφθεί από εταιρία του ομίλου του Σωκρ. Κόκκαλη. Φυσικά, δεν είναι πρώτη φορά που στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κατείχαν υψηλές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, αμέσως μετά την αποχώρησή τους βρήκαν αμέσως δουλιά σε ομοειδείς ιδιωτικές εταιρίες ούτε βέβαια αποτελεί «ελληνικό φαινόμενο». Είναι σύμφυτο με τον καπιταλισμό και διογκώνεται όσο προχωράει η «ωρίμανσή» του.

Αυτό, όμως, που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση ήταν η αντίδραση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος σε όλες τις περιπτώσεις αυτό που πρόκρινε ήταν να υποβαθμίσει και συγκαλύψει τη σκανδαλώδη συμπεριφορά και διαπλοκή των στελεχών του κόμματός του. Γεγονός που επιβεβαιώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο Κ. Σημίτης θεωρεί ως φυσιολογική περίπου και αναπόφευκτη αυτή την κατάσταση και το ζήτημα είναι απλά «να μη βγαίνει προς τα έξω»!. Μάλιστα, δε δίστασε να ξεπλύνει τις κυβερνητικές ευθύνες στη... λαϊκή ετυμηγορία, ισχυριζόμενος, διά του εκπροσώπου του, ότι «ο ελληνικός λαός μάς έκρινε στις εκλογές»! Ταυτόχρονα, όμως, αποδεικνύεται ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει την ανυπόφορη οσμή σαπίλας, που εκπέμπεται από την κυβέρνηση. Προφανώς πιστεύει ότι η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θα δείξει «κατανόηση», γιατί η διάβρωση έχει προχωρήσει και στη λαϊκή συνείδηση! Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να δίνει η κυβέρνησή του «σωστά» πρότυπα και να διαπαιδαγωγεί την κοινωνία «κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή της»...

Τα πραγματικά αφεντικά

Ομως η πραγματικότητα βοά. Η κυβέρνηση είναι βουτηγμένη μέχρι το λαιμό στη διαπλοκή με το κεφάλαιο, ακριβώς λόγω του ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική της προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν τέτοια φαινόμενα. Η συχνότητα που παρουσιάζονται αυτά τα φαινόμενα δεν είναι άσχετη από το γεγονός ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί σε τέτοιο βαθμό από τη συγκέντρωση του πλούτου, ώστε αναδεικνύονται ως τα πραγματικά αφεντικά που κάνουν το «γενικό κουμάντο» και δε φοβούνται τίποτα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι διαφορές και τα «σύνορα» μεταξύ κρατικού και ιδιωτικού τομέα είναι δυσδιάκριτες, αφού τα μονοπώλια γίνονται πανίσχυρα και «κράτος», γεγονός που ασφαλώς διευκολύνει τη στρατολόγηση» στελεχών του κρατικού τομέα, ο οποίος διαρκώς συρρικνώνεται και αποδυναμώνεται. Από αυτή τη σκοπιά έχει μάλλον δίκαιο ο Κ. Σημίτης να διαπιστώνει ότι είναι αναπόφευκτο να «αυτομολούν» κατά διαστήματα κυβερνητικά στελέχη προς τα πραγματικά αφεντικά. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλη αυτή η «κινητικότητα» σημειώνεται σε μια στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μοιρασιά της μεγάλης πίτας του Γ' ΚΠΣ, των ιδιωτικοποιήσεων, των Ολυμπιακών Εργων, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, κλπ. Οι πολυεθνικές προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στον ανταγωνισμό και την άγρια φαγωμάρα, σπεύδουν, εκτός των άλλων, να προσλάβουν και «ικανά» και «έμπειρα» στελέχη για τις θυγατρικές εταιρίες που δημιουργούν στη θέση των αντίστοιχων κρατικών που «εξαϋλώνονται». Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να παραβλεφτεί ότι όλες οι μεταγραφές που έγιναν μέχρι τώρα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι στελέχη του «εκσυγχρονισμού», εκλεκτοί του πρωθυπουργού, που υποτίθεται ότι είναι «αδιάφθοροι» και φέρνουν το «καινούριο».

Από την άλλη, είναι αστεία η προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να πείσει ότι τάχα οι παραπάνω εξελίξεις δικαιώνουν τη σταυροφορία της κατά της διαπλοκής, όταν η ίδια δεν μπορεί να αποκρύψει ότι είναι στοιχημένη πίσω από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά κυρίως γιατί δεν μπορεί -ούτε θέλει - να διαφοροποιηθεί από την πολιτική εκείνη που εκτρέφει και γιγαντώνει τα φαινόμενα της διαπλοκής. Αυτό που ενδιαφέρει τη Ρηγίλλης είναι να εκμεταλλευτεί πολιτικά το θέμα της «διαφθοράς» και ταυτόχρονα να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των επιχειρηματικών συμφερόντων που χάνουν στη μάχη για τη μοιρασιά της πίτας. Αυτός είναι και ο λόγος που η αντίδρασή της εξαντλείται στο αίτημα για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών, γεγονός βέβαια που βολεύει εξαιρετικά την κυβέρνηση.

Το ζητούμενο δεν είναι μια ηθικολογική αντιμετώπιση του φαινομένου, αν δηλαδή είναι καλό ή κακό να εξαγοράζονται κυβερνητικά στελέχη από τις πολυεθνικές, αλλά η εξάλειψη της σαπίλας με την ανατροπή της πολιτικής που την εκτρέφει. Σε μια λαϊκή εξουσία και οικονομία τέτοια φαινόμενα θα βρίσκονται υπό διωγμό και εξαφάνιση, γιατί τα πάντα θα βρίσκονται κάτω από τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ