ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κρίσιμη απεργιακή μάχη

Η αυριανή πανεργατική πανελλαδική απεργία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την εργατική τάξη, για τα συμφέροντα της λαϊκής οικογένειας. Παρά τις οξύτατες αντιθέσεις για το ποια μερίδα του κεφαλαίου θα υπερισχύσει στο μεταξύ τους ανταγωνισμό, συγκυβέρνηση - τρόικα - μονοπώλια συνεργάζονται άψογα στην ένταση της ολομέτωπης αντεργατικής επίθεσής τους. Τα μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών είναι συντριπτικά για τους εργαζόμενους και επιβάλλουν ένα σύγχρονο εργασιακό κολαστήριο φτώχειας: Κατάργηση Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και νομοθέτηση του κατώτατου μισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση. Κατάργηση τριετιών και όλων των επιδομάτων που προβλέπουν οι συμβάσεις. Συντάξεις πείνας. Δουλειά 13 ωρών τη μέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς πληρωμή υπερωριών. Μείωση εργοδοτικών εισφορών, μείωση στο 50% του ποσού αποζημίωσης για απολύσεις.

Το παραπάνω πακέτο μέτρων αποτελεί την προμετωπίδα της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συνολικά συμφέροντα του κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Μέσα απ' αυτό στοχεύουν στην αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων και της χώρας, δηλαδή στην αμείωτη επιθετικότητα κατά των εργαζομένων με στόχο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης για να μπορέσει το μονοπωλιακό και μεγάλο κεφάλαιο να βγει όσο το δυνατό πιο αλώβητο από την κρίση. Και, κυρίως, για να μπορέσει και μετά την κρίση να λειτουργεί με ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του. Αλλωστε το παραπάνω πακέτο μέτρων δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο, ούτε έχει ημερομηνία λήξης, εκτός αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το ανατρέψουν.

Οι εργαζόμενοι μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα δεν έχουν άλλο δρόμο πέρα απ' τον ξεσηκωμό ενάντια στα βάρβαρα μέτρα, την οργάνωση και τον αγώνα με προοπτική την ανατροπή του συνόλου της αντιλαϊκής πολιτικής. Με αυτήν την έννοια η αυριανή απεργία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους εργαζόμενους, για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, να δείξουν την πραγματική τους δύναμη. Να «νεκρώσει» κάθε τόπος δουλειάς. Να μετατραπεί η λαϊκή οργή και αγανάκτηση σε δύναμη οργάνωσης και αντεπίθεσης. Μέσα απ' το συντονισμένο αγώνα εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, φτωχών αγροτών, νεολαίας, μπορεί να δοθεί συντριπτική απάντηση στο εφιαλτικό μέλλον που σχεδιάζουν. Τα μέτρα του εργασιακού μεσαίωνα μπορεί και πρέπει να συναντήσουν ένα ισχυρό εργατικό - λαϊκό μπλόκο.

Αυτή η απεργιακή μάχη πρέπει να αξιοποιηθεί για να δυναμώσει η οργάνωση και πάλη της εργατικής τάξης και όλου του λαού ενάντια στην πολιτική που αντιμετωπίζει την κρίση με στόχο τη διάσωση του μεγάλου κεφαλαίου. Η επίθεση κατά των εργαζομένων όχι μόνο δεν πρόκειται να σταματήσει αλλά θα συνεχιστεί. Γι' αυτό και πρέπει να δυναμώσει, να σχεδιαστεί επίμονα και ολόπλευρα, ο αγώνας μέσα στους τόπους δουλειάς, στις εργατικές - λαϊκές συνοικίες. Να ξεγυμνωθούν και να απομονωθούν οι ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που λειτουργούν ως «πέμπτη φάλαγγα» μέσα στο εργατικό κίνημα. Χωρίς καμιά αναμονή και καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα κάθε λογής παπαγαλάκια της, οι εργαζόμενοι ενωμένοι, σε ταξική κατεύθυνση, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αναγκών των οικογενειών τους, να δυναμώσουν τους αγώνες για να βάλουν εμπόδια στα αντεργατικά μέτρα, να πετάξουν από πάνω τους τις αλυσίδες του κεφαλαίου, της ΕΕ, να απαιτήσουν μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και λαϊκή εξουσία.

Ο λαός «αφέντης» του παραγόμενου πλούτου

Γρηγοριάδης Κώστας

«H Ελλάδα, πιστέψτε με, δεν είναι "φτωχή": Είναι μια πλούσια χώρα - πλούσια από κάθε άποψη - που, όμως, δεν μπόρεσε ως τώρα να αξιοποιήσει τον πλούτο της. Εχουμε φυσικούς πόρους, ορυκτό πλούτο, ενεργειακά αποθέματα, διαθέτουμε ένα ανθρώπινο δυναμικό υψηλής μόρφωσης, έχουμε προικοδοτηθεί από τη φύση με ομορφιές και χαρίσματα, έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα σε πολλούς παραγωγικούς τομείς, διαθέτουμε νευραλγική γεωπολιτική, γεωστρατηγική θέση...». Η διαφήμιση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, που έκανε ο πρωθυπουργός στην προχτεσινοβραδινή ομιλία του στο συνέδριο της «Χέραλντ Τρίμπιουν», είναι ολοφάνερο ότι αποσκοπούσε στην προσέλκυση των «επενδυτών», δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων που ψάχνουν ευκαιρίες για γρήγορη και εγγυημένη αύξηση των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων τους. Με άλλα λόγια, πρόκειται για πρόσκληση για το νέο πάρτι, δηλαδή το νέο πλιάτσικο του πλούτου της χώρας, που αυτή τη φορά η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα είναι πιο «ξέφρενο» απ' ό,τι στο παρελθόν. Ακριβώς γι' αυτό έσπευσε αμέσως μετά να αναδείξει ως «απόλυτη προτεραιότητα» τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων γιατί όπως είπε «αποτελεί την αληθινή μας δύναμη». Παρέλειψε, προφανώς ως ευκόλως εννοούμενο, να αναφέρει ότι η ανταγωνιστικότητα διασφαλίζεται με τη φτηνή εργατική δύναμη, η οποία αποτελεί την αστείρευτη πηγή για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ομως αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, που υπηρετεί τα συμφέροντα μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων και σπρώχνει ολοένα και περισσότερα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την ανέχεια, έχει φάει τα ψωμιά του. Η χώρα πράγματι διαθέτει μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλά ο εργαζόμενος λαός, που είναι ο αληθινός παραγωγός του παραγόμενου πλούτου, ξεπέφτει σε καθεστώς σύγχρονου είλωτα. Η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει όσο στην παραγωγή και την οικονομία κυριαρχούν τα μονοπώλια και διαφεντεύουν τις τύχες των ανθρώπων. Η ανατροπή της εξουσίας τους είναι μονόδρομος για να δει ο λαός καλύτερες μέρες και αυτός πρέπει να είναι ο ξεκάθαρος στόχος της οργανωμένης αντεπίθεσης του λαού.

«Ευρωπαϊκό κεκτημένο»...

«Η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα. Είναι μέλος της Ευρωζώνης και εντεταγμένη σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αλλά είναι πρωτίστως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ισχύει άρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δε θα διασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών και εκτός της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων». Αυτά έλεγε προχτές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε forum που διοργάνωσε η International Herald Τribune. Επειδή κάτι μας θύμισε η συγκεκριμένη αποστροφή, ψάξαμε και βρήκαμε ότι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» δεν είναι καημός μόνο του Ευ. Βενιζέλου, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Ελεγε ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας τον Μάρτη του 2012: «Μας κατηγορούν εμάς ότι με την αντίθεσή μας με το μνημόνιο θέλουμε δήθεν την έξοδο της χώρας από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μα δεν μπορεί να είναι μια χώρα ευρωπαϊκή όταν δίνει κάτω από το 3% του ΑΕΠ σε νοσοκομεία. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα, η οποία να έχει διαλύσει τις στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας, (σ.σ. αυτό δεν είναι αλήθεια, αναδιαρθρώσεις σαν αυτές στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο τομέα γίνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ), και να έχει εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους. Απομακρύνουν με τις δικές τους επιλογές τη χώρα από την Ευρώπη. Η Ελλάδα σε λίγα χρόνια, αν εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές, θα μοιάζει με μια χώρα της Αφρικής και όχι με μια χώρα της Ευρώπης». Κοροϊδεύουν το λαό ότι η ΕΕ των μονοπωλίων, της συνθήκης του Μάαστριχτ, της στρατηγικής της Λισαβόνας και της «ΕΕ 2020», έχει φιλολαϊκό κεκτημένο και πως τα μέτρα που σήμερα εφαρμόζονται σε όλη την επικράτειά της, συνιστούν παρέκκλιση.

... σάπιο και αντιλαϊκό

Γιατί δε ρωτούν τους Γερμανούς εργάτες, 7 εκατομμύρια από τους οποίους δουλεύουν εδώ και χρόνια με 400 ευρώ το μήνα χωρίς ασφάλιση, στο πλαίσιο του ίδιου «ευρωπαϊκού κεκτημένου» που σήμερα τσακίζει εργασιακά και άλλα δικαιώματα στην Ελλάδα; Γιατί δε ρωτούν τον Γάλλο, στη χώρα του οποίου η λεγόμενη «κοινωνική οικονομία», η τζάμπα δηλαδή εργασία, κάνει θραύση για να καλύψει τις τρύπες που προκαλούν στην παροχή στοιχειωδών κοινωνικών υπηρεσιών οι ανατροπές σε Υγεία - Πρόνοια και άλλους τομείς; Γιατί δε ρωτούν τον Ιρλανδό, που στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» βίωσε το «ιρλανδικό θαύμα» και τώρα φυτοζωεί από τα αλλεπάλληλα μέτρα για να ορθοποδήσει πάλι το κεφάλαιο; Το «κεκτημένο» της ΕΕ, όπως και κάθε καπιταλιστικής χώρας ή ιμπεριαλιστικού συνασπισμού, είναι φτώχεια για το λαό, κέρδη για το κεφάλαιο. Μόνο στα μυαλά όσων θέλουν να σπείρουν αυταπάτες και να θωρακίσουν τον «ευρωμονόδρομο» και τα μονοπώλια μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκό ευρωπαϊκό κεκτημένο, ακόμα κι αν τα προηγούμενα χρόνια, κάτω από την πίεση του κινήματος και των σοσιαλιστικών κρατών, οι καπιταλιστές αναγκάστηκαν και στις χώρες της ΕΕ να κάνουν παραχωρήσεις, για να διασφαλίσουν τα κέρδη και την εξουσία τους. Αυτό το «κεκτημένο», που επαληθεύει ότι καμιά κατάκτηση δεν είναι ασφαλής στον καπιταλισμό, καλούνται να ανατρέψουν σήμερα οι λαοί, για να ανασάνουν και να ευημερήσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ