ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Με μαζικούς αγώνες να απαντήσουμε στη "νέα τάξη"

Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιείται το Εθνικό Συμβούλιο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τη Συνεδρίαση του Εθνικού της Συμβουλίου πραγματοποιεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη το Σάββατο 20 του Μάρτη, στις 10.30 πμ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν το Εθνικό Συμβούλιο είναι:

1. Απολογισμός δράσης

2. 13ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ

Η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου θα προετοιμάσει τις εργασίες του Συνεδρίου και όπως σημειώνεται σε δελτίο Τύπου της Επιτροπής "πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την περιοχή και τη χώρα, αφού αυτή βρίσκεται υπό ΝΑΤΟική κατοχή, τα σύννεφα του πολέμου εμφανίζονται απειλητικά πάνω από το Κοσσυφοπέδιο και τα Βαλκάνια και προωθείται από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς λύση διχοτόμησης του Αιγαίου και της Κύπρου. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση είναι υποταγμένη στα τυχοδιωκτικά κελεύσματα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, υποθηκεύοντας την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας".

Η ΕΕΔΥΕ, τέλος, καλεί "όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και των Επιτροπών Ειρήνης σε όλη τη χώρα να δώσουν το παρών και να συμβάλουν αποφασιστικά στο ξεδίπλωμα νέων μαζικών αγώνων και πρωτοβουλιών του φιλειρηνικού κινήματος για την ανατροπή της νέας τάξης, για τη διάλυση του ΝΑΤΟ, για την ειρήνη στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο και μια σειρά άλλων ζητημάτων που σήμερα απασχολούν την ανθρωπότητα".

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πιο αποφασιστικό ρόλο στις ΗΠΑ!

Την ανάγκη να παίξουν οι ΗΠΑ πιο αποτελεσματικά το σταθεροποιητικό ρόλο τους στην περιοχή και στα ελληνοτουρκικά, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, στις συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον

Εκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να παρέμβει πιο αποφασιστικά στις εξελίξεις στην περιοχή και κυρίως στα ελληνοτουρκικά και να διαδραματίσει πιο αποτελεσματικά τον "σταθεροποιητικό ρόλο" της, απηύθυνεο Κ. Καραμανλής ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Αμυνας Γ. Κοέν, ο πρόεδρος της ΝΔ συνόψισε τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Αναφερόμενος στο μήνυμα που μετέφερε από την πλευρά του στην αμερικανική κυβέρνηση, είπε συγκεκριμένα: "Εξήγησα στους συνομιλητές μου ότι επιθυμούμε τον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχος χώρα, μια χώρα με πολύ μεγάλη επιρροή, που μπορεί να συμβάλει σταθεροποιητικά στην ευρύτερη περιοχή. Είναι όμως ανάγκη να παίξει αποτελεσματικότερα αυτόν τον σταθεροποιητικό ρόλο". Ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συμφώνησε να παίξουν οι ΗΠΑ τον επιδιαιτητικό ρόλο τους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "χωρίς κανένας μας να θέλει να τους πιέσει να διαλέξουν πλευρά, είναι βέβαιο ότι κάποια βασικά μηνύματα πρέπει να γίνουν πιο κατανοητά από την τουρκική πλευρά. Και σε αυτό μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο και μάλιστα σταθεροποιητικό ρόλο η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών". Εξηγώντας γιατί το ταξίδι του ήταν, όπως είπε, επιτυχημένο, είπε ότι "οι ΗΠΑ είναι μια σημαντική χώρα όπου πρέπει να ξέρει τι πιστεύουμε, τι αισθανόμαστε, τι επιδιώκουμε"!

Δύο ήταν, είπε σε άλλο σημείο, οι στόχοι του ταξιδιού: Πρώτον να προωθήσουμε τα εθνικά μας θέματα στο δυνατό βαθμό και δεύτερον να κάνω σαφές στους συνομιλητές μου ποιες είναι οι θέσεις της παράταξής μας, οι δικές μου θέσεις για τα γενικότερα θέματα. Οπως είπε, πέτυχε και στους δύο στόχους αλλά και στον τομέα των "μηνυμάτων" που έστειλε στους συνομιλητές του, στους οποίους "προσπάθησε να εξηγήσει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιθυμεί αλλά και στην πράξη έχει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, δεν επιθυμεί μεταβολές συνόρων και θέλει ευρύτερη συνεργασία". Αντίθετα, η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, προσβάλλει κυριαρχικά δικαιώματα και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, απειλώντας με χρήση βίας.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Γ. Κοέν, περιορίστηκε να τη χαρακτηρίσει "πολύ εποικοδομητική" και είχε ως βασικό αντικείμενο τα θέματα της επικαιρότητας, εννοώντας προφανώς την "τρομοκρατία", την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τα οποία εξέφρασε τις απόψεις του. Σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ επιστρέφει στην Αθήνα.

Χάθηκε και η "μάχη της φέτας"

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά από προσφυγή της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Δανίας κατά της Κομισιόν, εξέδωσε χτες τελεσίδικη απόφαση, σύμφωνα με την οποία η "φέτα" δεν μπορεί να προστατεύεται ως "αποκλειστικά ελληνικό τυρί" και κατά συνέπεια κάθε κράτος - μέλος μπορεί να την παράγει ως τέτοια. Η ελληνική ήττα στη "μάχη της φέτας" στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό, παρόλο που η ελληνική πλευρά εξακολουθούσε να θεωρεί "αστείους" τους ισχυρισμούς των τριών προσβαλλόντων κρατών - μελών, σύμφωνα με τις οποίες η "φέτα", όνομα (...) λατινικής προέλευσης, δεν είναι παραδοσιακό ελληνικό τυρί, αφού παρασκευάζεται από αιώνες στα Βαλκάνια και στη Μ. Ανατολή. Η Κομισιόν, το 1996, αποφάσισε να εντάξει τη "φέτα" στα προϊόντα "ΠΟΠ" (προστατευόμενης ονομασίας προελεύσεως) σε κοινοτικό επίπεδο, εκτιμώντας ότι η ονομασία "φέτα" δεν είχε καταστεί κοινό όνομα προϊόντος και ότι εξακολουθούσε να δηλώνει ελληνική προέλευση. Τότε αποφασίστηκε να δοθεί ένα πεντάχρονο "μεταβατικό" με την ισχύουσα κατάσταση μη προστασίας, αλλά από το 2002, "φέτα" θα μπορούσε να ονομάζεται και να κυκλοφορεί στο εμπόριο, μόνο το ελληνικό τυρί. Η προσφυγή των Δανίας, Γερμανίας και Γαλλίας κατά της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακολούθησε αμέσως, με τον ισχυρισμό ότι στη Δανία από το 1963, στην Ολλανδία από το 1981 και στη Γερμανία από το 1985 ορισμένα τυριά παράγονται και διατίθενται στο εμπόριο νομίμως με την ονομασία "φέτα". Το δικαστήριο τους δικαίωσε, θεωρώντας ότι "οι εθνικές νομοθεσίες στερούνται παντελώς σημασίας", ότι η Κομισιόν δεν έλαβε υπόψη την κατάσταση στα άλλα κράτη - μέλη εκτός της Ελλάδας και ότι "έπρεπε να λάβει υπόψη την ύπαρξη προϊόντων που κυκλοφορούν νομίμως στην αγορά". Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε το σχετικό κοινοτικό κανονισμό στο μέτρο που προβαίνει στην καταχώρηση της ονομασίας "φέτα" ως ΠΟΠ για το παραγόμενο στην Ελλάδα τυρί "φέτα". Ετσι, παρά τις επιθυμίες της Αθήνας, η "φέτα" θα συνεχίσει να υπάρχει "ως έχει", δηλαδή σαν ένα μη αποκλειστικά "ελληνικό τυρί".

Βησ. ΓΚΙΝΙΑΣ

ΠΑΣΟΚ
Συνέδριο "λιστών"

Με τα... μηχανάκια της παρασκηνιακής "ίντριγκας" των διαφόρων μηχανισμών, που λειτουργούν στο ΠΑΣΟΚ, να έχουν πάρει φωτιά και τις διάφορες πτέρυγες να έχουν επιδοθεί ήδη στη συγγραφή των "λιστών" με τους εκλεκτούς που θα υποδείξουν για να εκλεγούν στη νέα ΚΕ, προσέρχεται αύριο στο 5ο συνέδριό του το κυβερνητικό κόμμα. Χτες, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος συνήλθε για τελευταία φορά με την παρούσα της σύνθεση (σ.σ: μέχρι αργά το βράδυ συνεδρίαζε και το ΕΓ), όπου και πάλι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη, όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη συμφώνησαν για τα θέματα του συνεδρίου...

Πάντως, χτες, υπήρξε μια ακόμα "κόντρα", αυτή τη φορά σε δημόσια εκδήλωση που διοργάνωσε η Νεολαία ΠΑΣΟΚ και όπου ο μεν Α. Τσοχατζόπουλος μίλησε για ανεπάρκεια της "αναπτυξιακής" και "κοινωνικής πολιτικής" της κυβέρνησης, ο δε Γ. Παπαντωνίου, αντέτεινε ότι η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη είναι "η καλύτερη της τελευταίας 25ετίας"...

Στο μεταξύ, στα στρατόπεδα των αντικρουόμενων ομάδων, οι ζυμώσεις συνεχίζονται. Στην πλευρά των "εκσυγχρονιστών", η μια "γραμμή" συνεχίζει να μιλά για "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" και θεωρεί ότι πρέπει "να μπει τέρμα στη συγκατοίκηση με το παλιό". Η άλλη πτέρυγα των "εκσυγχρονιστών" λανσάρει την τακτική του καρότου, και ζητά να ακολουθηθεί η τακτική της "σύνθεσης" και της απόδοσης "ζωτικού χώρου" στη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση". Πάντως, τελική απόφαση εκ μέρους των "εκσυγχρονιστών" δεν έχει υπάρξει, αφού όλοι θα αναμένουν την πρώτη μέρα του συνεδρίου, για να δουν τις αντιδράσεις της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", στο ερώτημα που θα τεθεί για τη νομιμοποίηση ή όχι των 5.802 συνέδρων, αριθμό με τον οποίο δε συμφωνούν οι "αντισημιτικοί". Παράλληλα, από την πλευρά Σημίτη λέγεται ότι θα ακολουθηθεί "σκληρή γραμμή", αφού, όπως υποστηρίζει, οι αντίπαλοί του δε θα επιλέξουν να αποχωρήσουν από το συνέδριο, προσβάλλοντας τη "συνείδηση της παράταξης".

Πάντως, και από πλευράς "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής τους στις ψηφοφορίες της Κυριακής για την ανάδειξη προέδρου και ΚΕ, καθώς σε περίπτωση που οι "εκσυγχρονιστές" επιχειρήσουν με πολλαπλές "λίστες" να ελέγξουν πλήρως τη νέα ΚΕ, η "αντιπολίτευση" φέρεται να επιλέγει είτε το "λευκό" είτε την αποχώρηση. Επίσης, ένταση αναμένεται να δημιουργηθεί εφόσον ο Π. Οικονόμου, παρά τις διαφωνίες του Α. Τσοχατζόπουλου, καταθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, αφού η πλειοψηφία θα ζητήσει η υποψηφιότητα αυτή να έχει τη υποστήριξη 1.200 περίπου υπογραφών συνέδρων. Η πλευρά Οικονόμου υποστηρίζει ότι δεν ευσταθεί αυτή η "ανάγνωση του καταστατικού" όσον αφορά το δικαίωμα να θέσει κάποιος υποψηφιότητα.

"Προεκλογικές" οι τουρκικές προκλήσεις

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ,την περασμένη Δευτέρα, με τις οποίες υπενθυμίζεται η θέση της Αγκυρας για την ύπαρξη 150, τουλάχιστον, βραχονησίδων στο Αιγαίο με αμφισβητούμενη κυριαρχία, συντήρησαν το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,σχολιάζοντας αυτές τις τοποθετήσεις, σημείωσε ότι "επιχειρείται η συντήρηση του κλίματος έντασης" και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις αυτές "δεν έχουν σχέση με το πνεύμα καλής γειτονίας"

Ο Δ. Ρέππας στις δηλώσεις του σημείωσε επίσης πως με αυτόν τον τρόπο καταγράφεται και επιβεβαιώνεται "η επιβουλή της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας", ενώ υποστήριξε ότι οι αμφισβητήσεις που προβάλλουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι εξαντλούνται σε φραστικό επίπεδο και εξυπηρετούν προεκλογικές ανάγκες.

ΣΥΝ
Με τους ίδιους υποψήφιους στις ευρωεκλογές

Τρεις μέρες ψήφιζαν, αλλά από τα φερόμενα ως μέλη του 20.000 άτομα πήραν μέρος τα 65% στο εσωκομματικό δημοψήφισμα του ΣΥΝ για να επιλέξουν τη σειρά των υποψηφίων στη λίστα του κόμματος για τις ευρωεκλογές του Ιούνη. Τελικά, όπως ανακοίνωσε η Εφορευτική Επιτροπή, μετά την καταμέτρηση των ψήφων των 13.000 μελών που πήραν μέρος, πρώτος και δεύτερος στη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΝ επιλέχτηκαν, αντίστοιχα, οι υποψηφιότητες των νυν ευρωβουλευτών των Αλ. Αλαβάνου και Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ενώ, τρίτος και τέταρτος στη σειρά, ήρθαν οι Ν. Μπίστης και Ν. Χουντής.

Κι ενώ η αποχή που κυμάνθηκε σε πάνω από 30% των μελών του, τουλάχιστον αποκαλύπτει το μειωμένο ενδιαφέρον ή και την αποστροφή από τις μεθοδεύσεις της ηγεσίας του ΣΥΝ σχετικά με την επιλογή των υποψηφίων του κόμματος στις ευρωεκλογές, η ΠΓ του ΣΥΝ χαιρετίζει τη μαζική, δημοκρατική συμμετοχή των μελών του ΣΥΝ στις εσωκομματικές εκλογές για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου του, χαρακτηρίζοντας τις διαδικασίες αυτές ως "καινοτόμο και απολύτως επιτυχημένο βήμα δημοκρατίας", ενώ, στην πραγματικότητα, δεν έχει να κάνει παρά με την αδυναμία της ηγεσίας του ΣΥΝ να επιλέξει τους υποψηφίους του λόγω των έντονων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων....



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ