ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
Κραυγαλέες συγκρίσεις (1)

Γρηγοριάδης Κώστας

Επειδή, συχνά πυκνά, οι αρμόδιοι λένε ότι η οικονομία δεν αντέχει μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα και στις συντάξεις. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μειωθεί παραπέρα το λεγόμενο εργασιακό κόστος, να αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης, κλπ., κλπ., ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας (δηλαδή, των εγχώριων επιχειρήσεων), τους αφιερώνουμε τα παρακάτω στοιχεία:

Πρώτον, κατά 36,87% αυξήθηκαν τα επίσημα καθαρά κέρδη το 2003, σε σύγκριση με το 2002, των 96 μεγαλύτερων εγχώριων επιχειρήσεων παραγωγής και εισαγωγής φαρμάκων. Με άλλα λόγια, αυξήθηκαν με ρυθμό υπερδεκαπλάσιο του επίσημου πληθωρισμού και ακόμη μεγαλύτερο από αυτόν της αύξησης των μισθών και των μεροκάματων.

Δεύτερον, τα επίσημα καθαρά κέρδη των εγχώριων διυλιστηρίων το 2003, σε σχέση με το 2001 - χρονιά που άρχισαν οι ανατιμήσεις στα καύσιμα - αυξήθηκαν κατά 138%! Περιττό να κάνουμε τη σύγκριση με τον επίσημο πληθωρισμό και την αύξηση στους μισθούς, στα δύο αυτά χρόνια.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Κραυγαλέες συγκρίσεις (2)

Κατά 40% - τουλάχιστον - ακριβότερο πωλείται από χτες το πετρέλαιο θέρμανσης στη χώρα μας, συγκριτικά με τον περσινό Οκτώβρη. Κι ενώ η θέρμανση μετατρέπεται σε ...είδος πολυτελείας - αν δε γίνεται απλησίαστη... - για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώριά της, με τη μείωση της σχετικής φορολογίας. Δεν είπε, όμως, τίποτε απολύτως για τα τεράστια περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων και των μεγάλων εταιριών εμπορίας των καυσίμων. Οπως γίνεται φανερό από τους σχετικούς πίνακες της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, Γιούροστατ, και σημείωνε η στήλη του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη», η Ελλάδα έχει μία από τις υψηλότερες τιμές καυσίμων στην ευρωένωση, όταν αυτές συγκριθούν χωρίς τους φόρους και τους δασμούς, αλλά συμπεριλαμβανομένων των περιθωρίων κέρδους των εμπλεκομένων στην αγορά καυσίμων (διυλιστηρίων, εταιριών εμπορίας, κλπ.). Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει την τρίτη υψηλότερη τιμή στην ευρωένωση των «25», μετά την Ολλανδία και τη Μάλτα, η οποία είναι κατά 11% μεγαλύτερη από το μέσο όρο. Ούτε είπε το παραμικρό, βέβαια, για το γεγονός πως μπορεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα μας να διαμορφώνεται σήμερα από 47 έως 53 λεπτά το λίτρο και στη Γερμανία από 53 έως 56 λεπτά το λίτρο, αλλά ο μέσος μισθός στη δεύτερη είναι δυόμισι έως τρεις φορές μεγαλύτερος απ' αυτόν της χώρας μας.

Χωρίς πόσιμο νερό

Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά κάτω των πέντε ετών, χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από διάρροια. Το τραγικό αυτό στοιχείο αποτελεί μια απ' τις πολλές και βαρύτατες συνέπειες του γεγονότος, πως δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και της «Γιούνισεφ», περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πίνουν ακατάλληλο νερό και 2,6 δισεκατομμύρια -περίπου το 40% του πληθυσμού του πλανήτη - δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής.

Κι αν νομίζετε πως το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις χώρες του λεγομένου Τρίτου κόσμου (πχ υποσαχάρια και κεντρική Αφρική, Ασία κλπ), κάνετε μεγάλο λάθος. Ακόμη και στην πρώην Σοβιετική Ενωση, μόνο το 83% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, σημειώνει η έκθεση, ως συνέπεια της παλινόρθωσης του καπιταλισμού και όλων όσα αυτή κουβάλησε μαζί της (πχ, άναρχη και αυξανόμενη αστυφιλία, υποβάθμιση της περιφέρειας, ραγδαία μείωση των κρατικών κονδυλίων για τα απαραίτητα έργα υποδομής, ανεργία, κλπ, κλπ).

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι...

Βέβαια, οι συνέπειες από την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων είναι πολύ σοβαρότερες. Μια άλλη πλευρά τους δίνει έκθεση της Γιούνισεφ, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτή, τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι από την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην πρώην Σοβιετική Ενωση και την Ανατολική Ευρώπη, όπου ένα στα τρία παιδιά ζει σήμερα στη φτώχεια. Μολονότι, η οικονομία ορισμένων χωρών στην περιοχή ανέκαμψε - σημειώνει η έκθεση - κοινωνικά προβλήματα, όπως ο αλκοολισμός και η χρήση ναρκωτικών, έχουν οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και μόλυνσης από AIDS μεταξύ των ανηλίκων και των νέων, υπογραμμίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών.

«Η οικονομική ανάπτυξη (σ.σ. μετά το 1990) στην Ανατολική Ευρώπη και την πρώην ΕΣΣΔ απέκλεισε τα παιδιά» δήλωσε η διευθύντρια της Γιούνισεφ, Κάρολ Μπέλαμι και έφερε την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου λιγότερα από 70 στα 100 παιδιά πηγαίνουν σήμερα στο δημοτικό σχολείο. Η οικονομική δυσπραγία και τα συνεχώς εντεινόμενα κοινωνικά προβλήματα συμβάλλουν στη διάλυση των οικογενειών και στην αύξηση των διαζυγίων. Σύμφωνα με τη Γιούνισεφ, μόνο στη Ρωσία 700.000 παιδιά βρίσκονται σε ιδρύματα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οργή και αγανάχτηση

«Η αρνητική κατάσταση καταγράφεται και στην εικόνα που δίνουν οι κοινωνικοί δείκτες της αστικής στατιστικής (...) στο διαθέσιμο εισόδημα, στο συγκριτικό επίπεδο της ακρίβειας, στην υπερχρέωση των λαϊκών οικογενειών» (Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ στο 17ο Συνέδριο του Κόμματος)

Η εικόνα δεν είναι άγνωστη. Την ξέρουν οι εργαζόμενοι, από πρώτο χέρι. Από τις αρχές του χρόνου, οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν ακριβύνει περί το 45%. Οι επίσημες ανατιμήσεις, όπως τις καταγράφει η κυβέρνηση, στα διάφορα είδη πλατιάς κατανάλωσης φτάνουν και ξεπερνούν το 10%. Οι άλλες, οι κανονικές ανατιμήσεις που πληρώνει ο καθένας μας όταν προσπαθεί να καλύψει τις στοιχειώδεις οικογενειακές ανάγκες, σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν το 15% και ίσως περισσότερο. Μεγάλη είναι και η αύξηση που έχουν οι τιμές στις διάφορες υπηρεσίες Πρόνοιας, Υγείας, κ.ο.κ.

Αυξήσεις είχαμε από τις αρχές του χρόνου και στα μεροκάματα των μισθωτών. Το βασικό μεροκάματο, από 24,16 ευρώ στις αρχές του χρόνου, σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 24,95 ευρώ. Ποσοστό αύξησης; Ολο κι όλο 3,3%!!! Και μ' αυτά τα σκάρτα 25 ευρώ πρέπει να πληρωθεί η στέγαση. Να εξοφληθούν οι λογαριασμοί για φως-νερό-τηλέφωνο. Να μπει τσουκάλι. Να εξασφαλιστεί το ντύσιμο και άλλα στοιχειώδη. Να καλυφθούν τόσες και τόσες ανάγκες, που μπορεί να είναι άμεσης προτεραιότητας, αναγκαστικά όμως ...σπρώχνονται όλο και πιο πίσω. Κι όμως, όπως λένε, στη σημερινή του έκθεση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα διαμηνύσει πως χρειάζεται ...αυτοσυγκράτηση και ακόμα πιο περιορισμένες αυξήσεις στους μισθούς.

Αυτή ήταν η πολιτική που ακολουθούσε τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ, αυτή ακολουθεί σήμερα και η ΝΔ. Το 'χουν, άλλωστε, και δημόσια ξεκαθαρισμένο. Μπούσουλάς τους είναι οι αποφάσεις της Συνόδου της Λισαβόνας του 2000, όπου κωδικοποιούνται οι σύγχρονοι στόχοι της οικονομικής ολιγαρχίας, για τις «νέες» εργασιακές σχέσεις και τα «νέα» συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης και προστασίας. Στόχος και επιδίωξή τους είναι να ενισχύσουν, λέει, την υπόθεση της ανταγωνιστικότητας. Να δημιουργήσουν, δηλαδή, τις προϋποθέσεις, ώστε ο ντόπιος καπιταλιστής (ή κάποιος «αεριτζής» από το εξωτερικό που έρχεται ως επενδυτής) να παράγει με υπερκέρδη στην Ελλάδα, ανταγωνιζόμενος άλλους συναδέλφους του. Ποιους; Κυρίως εκείνους που δραστηριοποιούνται σε χώρες όπου το μεροκάματο είναι-δεν είναι 1 ευρώ τη μέρα και όπου τα αφεντικά διαφεντεύουν, σχεδόν απόλυτα, τη ζωή και το θάνατο των ιθαγενών.

Το γεγονός ότι ούτε η επίσημη στατιστική, ούτε οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης μπορούν να κρύψουν την άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ή να αποσιωπήσουν τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχεται το βιοτικό τους επίπεδο, δεν αποτελεί βεβαίως το οποιοδήποτε άλλοθι για τους κυβερνώντες, ή όσους σέρνονται πίσω από την πολιτική τους. Ισα ίσα, οι κορόνες για την κατανόηση που δήθεν έχουν, προκαλούν την ακόμα μεγαλύτερη οργή και αγανάχτηση της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων. Ολων εκείνων που καθημερινά συνθλίβονται και από την ακρίβεια και από τα άθλια μεροκάματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ