ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο αφορούν όλο το λαό

Με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ μετά από αίτημά της, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο. Στη συνάντηση, εκ μέρους του ΚΚΕ, συμμετείχαν, επίσης, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της Διατμηματικής της ΚΕ για την Τοπική Διοίκηση.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δήλωσε την αντίθεση του ΚΚΕ στις απολύσεις, στη δήθεν «αξιολόγηση» και, κυρίως, στην ποινικοποίηση των αγώνων. Εξέφρασε την ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Μετά τη συνάντηση δήλωσε τα εξής: «Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, μαζί με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όλο τον ελληνικό λαό, θα πρέπει άμεσα, το επόμενο διάστημα, να δώσουν μια σημαντική μάχη, μια πολιτική - κοινωνική μάχη για το μέλλον των ίδιων των εργαζομένων, αφού η κυβέρνηση προχωρά σε νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα εντείνουν τις αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Θα οδηγήσουν σε νέες απολύσεις και περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, με το νέο "μαύρο" συνδικαλιστικό νόμο, που ετοιμάζει να φέρει και που ουσιαστικά τσακίζει όλα τα εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν μείνει για τους εργαζόμενους και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, όλες αυτές οι δικαστικές ενέργειες, που κρίνονται παράνομες οι απεργίες, οι κινητοποιήσεις, οι δράσεις, θέλουν να τσακίσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και στο χώρο του Δημοσίου και ευρύτερα.

Το ΚΚΕ θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και παντού μέσα στο κίνημα, έτσι ώστε να εκφραστεί με τη μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση, ενότητα, Λαϊκή Συμμαχία, η αντιπαράθεση απέναντι σ' αυτές τις αντιλαϊκές και βάρβαρες πολιτικές».

Ραγδαία αποψίλωση από προσωπικό

Οπως μεταφέρθηκε από τους συνδικαλιστές στη συνάντηση, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 290.000. Σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 620.000 χιλιάδες, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η παραπέρα μείωση, στα επίπεδα των 500.000. Αυτό το στόχο υπηρετεί και ο νόμος για την αξιολόγηση.

Ηδη οι ελλείψεις προσωπικού δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία μιας σειράς δομών και υπηρεσιών. Ως ενδεικτικό παράδειγμα, αναφέρθηκε το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», όπου εργάζονται μόλις 600 εργαζόμενοι σε σύνολο 1.037 θέσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς. Η εφαρμογή της αξιολόγησης δεν οδηγεί μόνο σε διαθεσιμότητες - απολύσεις αλλά και σε ασφυκτικότερο έλεγχο των δημοσίων υπαλλήλων στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Για παράδειγμα, ο υπάλληλος στο ταμείο του νοσοκομείου θα αξιολογηθεί και για την είσπραξη των 5 ευρώ από τους ασθενείς που θα απευθύνονται σε αυτό. Υπάρχουν ήδη δείγματα γραφής που επιβεβαιώνουν πως εργαζόμενοι σε τομείς στους οποίους οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να βάλουν πόδι, αξιολογούνται με τη χαμηλότερη κλίμακα της βαθμολογίας, με σκοπό να πάρουν το δρόμο της εξόδου, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για την επιχειρηματική δράση.

Συζητήθηκε, ακόμα, η ανάγκη για ενότητα και συμμαχία των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για ανάδειξη των επιπτώσεων της αξιολόγησης συνολικά στο λαό, προκειμένου βρει πλατιά στήριξη ο αγώνας των εργαζομένων στο Δημόσιο. Οσον αφορά την απόφαση του Πρωτοδικείου να κρίνει παράνομη την απεργία - αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης, οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ τη χαρακτήρισαν προανάκρουσμα νέων περιορισμών στη συνδικαλιστική δράση, μέσα από αντιδραστικές αλλαγές και στο συνδικαλιστικό νόμο.

  • Συγκέντρωση, έξω από από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 22/7, στις 12.30 μ.μ., ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις - αξιολόγηση.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οι εργαζόμενοι βάζουν εμπόδια στην «αξιολόγηση»

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από το Αιγινήτειο, το Αρεταίειο και τον «Ευαγγελισμό»

Την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, όπου οι εργαζόμενοι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, περιγράφουν σε απόφασή τους οι Εφορείες των δύο Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο, μετά από συζήτηση που έγινε στις 30 Ιούνη. Με την απόφαση αυτήν τα δυο νοσοκομεία αρνούνται επιμερίσουν τα ποσοστά που προβλέπει η διαδικασία της αξιολόγησης, σύμφωνα με το νόμο 4250/2014.

Εξηγώντας τους λόγους, σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα: «Τα Νοσοκομεία αυτά, εκ της φύσεώς τους και του εκπαιδευτικού χαρακτήρα τους (1.000 φοιτητές ανά έτος), έχουν ανάγκη περισσότερου από το υπάρχον προσωπικό. Επειδή την τελευταία δεκαετία δεν έχουν διοριστεί εργαζόμενοι στις θέσεις των αφυπηρετησάντων, το κενό που έχουμε στις οργανικές θέσεις είναι μεγαλύτερο της τάξης του 40%.

Είναι ενδεικτικό και χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στη Νοσηλευτική, Τεχνική και Γενικών Καθηκόντων εργασία, οι οποίοι για τις ανάγκες της υπηρεσίας εργάζονται αντί για πέντε ημέρες έξι ή επτά, ώστε η υπηρεσία να οφείλει δεδουλευμένα ρεπό που αντιστοιχούν σε δεκάδες ημέρες, έως και εκατό. Παρεμφερή φαινόμενα θα μπορούσαν να αναφερθούν και στις άλλες ομάδες εργαζομένων. Είναι ευνόητο πως τέτοιες ομάδες υπαλλήλων έχουν ήδη καταξιωθεί σε βαθμό επαίνου.

Τα Νοσοκομεία αυτά, λόγω της σοβαρής αποστολής τους για τους ασθενείς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής, πρέπει να διατηρήσουν τη δυνατότητά τους να λειτουργούν στο επίπεδο που τους αρμόζει, θωρακίζοντας έτσι το σύστημα δημόσιας υγείας που τόσο έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία μας, ειδικά σήμερα που έχουμε τόσους ανασφάλιστους και άνεργους».

Επίσης, στον «Ευαγγελισμό», σε σύσκεψη που οργάνωσε χτες το σωματείο με προϊστάμενους Τμημάτων απ' όλους τους κλάδους (νοσηλευτικός, ιατρικός, διοικητικός κλπ.), «ομόθυμα όλοι οι προϊστάμενοι απέρριψαν το νόμο, Διευθυντές Τμημάτων δήλωσαν ότι όχι μόνο δε θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση των υφισταμένων τους αλλά θα πρωτοστατήσουν στην παράδοση των φύλλων αξιολόγησης στο σωματείο. Την απόφασή τους μαζί με το σωματείο την κατέθεσαν οι προϊστάμενοι με παράσταση στη Διοίκηση».

Τέλος, τη στάση των δύο εκλεγμένων της ΔΑΚΕ στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Θεαγένειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΠΑΜΕ). Οπως αναφέρει, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των εργαζόμενων τα δύο στελέχη της ΔΑΚΕ προχώρησαν στην απόσυρση των προσωπικών τους φύλλων αξιολόγησης από το σωματείο, τη στιγμή μάλιστα που το 60% του προσωπικού του νοσοκομείου είχε επιδώσει τα φύλλα αξιολόγησης στο σωματείο.

«Για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι είναι πιστοί υπηρέτες της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής, δε διστάζουν ακόμα και να ξεπουλήσουν τους εργαζόμενους. Φάνηκε ακόμα μια φορά ο ρόλος δυνάμεων όπως η ΔΑΚΕ, που, ενώ στην ΑΔΕΔΥ έχουν συμφωνήσει στη συλλογή των εντύπων αξιολόγησης από τα σωματεία, στην πράξη δουλεύουν στην αντίθετη κατεύθυνση, υπονομεύοντας τους αγώνες», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

Προβλήματα στα Ταμεία από τη «διαθεσιμότητα»

Ερώτηση προς τους υπ. Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας και Σπύρος Χαλβατζής σχετικά με τους εργαζόμενους των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Το θέμα αφορά 558 υπάλληλους του υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων οργανισμών ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΕΑ, ΟΓΑ , ΟΑΕΔ, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα κατ' εφαρμογή του άρθρου 99 του ν. 4172/2013.

Με την ενέργεια αυτή στερήθηκε αφ' ενός έμπειρο προσωπικό από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς και αφ' ετέρου οδηγείται σε απόλυση μεγάλο μέρος αυτών των υπαλλήλων. Ακολούθως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάλεσε το σύνολο των υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα από όλα τα υπουργεία και τους οργανισμούς, να υποβάλουν αιτήσεις μετάταξης σε τρία μόνο υπουργεία (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Υγείας), στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται το Εργασίας.

Οι θέσεις που προκηρύχτηκαν είναι 550 και οι ενδιαφερόμενοι που μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ανέρχονται σε περίπου 3.000. Οπως προκύπτει, περίπου 2.500 υπάλληλοι θα απολυθούν μετά το τέλος της διαθεσιμότητας (μόνιμοι και ΙΔΑΧ). Την ίδια ώρα, στα ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ο χρόνος που απαιτείται για να εκδοθεί μία σύνταξη (χωρίς τη διαδοχική Ασφάλιση) ανέρχεται κατά μέσο όρο σε δύο ή και τέσσερα χρόνια. Οι εργαζόμενοι ζητάνε να συμπεριληφθούν οι υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας στις προς μετακίνηση υπηρεσίες για όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ