Σάββατο 19 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο αφορούν όλο το λαό

Με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ μετά από αίτημά της, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο. Στη συνάντηση, εκ μέρους του ΚΚΕ, συμμετείχαν, επίσης, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της Διατμηματικής της ΚΕ για την Τοπική Διοίκηση.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δήλωσε την αντίθεση του ΚΚΕ στις απολύσεις, στη δήθεν «αξιολόγηση» και, κυρίως, στην ποινικοποίηση των αγώνων. Εξέφρασε την ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Μετά τη συνάντηση δήλωσε τα εξής: «Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, μαζί με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όλο τον ελληνικό λαό, θα πρέπει άμεσα, το επόμενο διάστημα, να δώσουν μια σημαντική μάχη, μια πολιτική - κοινωνική μάχη για το μέλλον των ίδιων των εργαζομένων, αφού η κυβέρνηση προχωρά σε νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα εντείνουν τις αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Θα οδηγήσουν σε νέες απολύσεις και περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, με το νέο "μαύρο" συνδικαλιστικό νόμο, που ετοιμάζει να φέρει και που ουσιαστικά τσακίζει όλα τα εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν μείνει για τους εργαζόμενους και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, όλες αυτές οι δικαστικές ενέργειες, που κρίνονται παράνομες οι απεργίες, οι κινητοποιήσεις, οι δράσεις, θέλουν να τσακίσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και στο χώρο του Δημοσίου και ευρύτερα.

Το ΚΚΕ θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και παντού μέσα στο κίνημα, έτσι ώστε να εκφραστεί με τη μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση, ενότητα, Λαϊκή Συμμαχία, η αντιπαράθεση απέναντι σ' αυτές τις αντιλαϊκές και βάρβαρες πολιτικές».

Ραγδαία αποψίλωση από προσωπικό

Οπως μεταφέρθηκε από τους συνδικαλιστές στη συνάντηση, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 290.000. Σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 620.000 χιλιάδες, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η παραπέρα μείωση, στα επίπεδα των 500.000. Αυτό το στόχο υπηρετεί και ο νόμος για την αξιολόγηση.

Ηδη οι ελλείψεις προσωπικού δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία μιας σειράς δομών και υπηρεσιών. Ως ενδεικτικό παράδειγμα, αναφέρθηκε το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», όπου εργάζονται μόλις 600 εργαζόμενοι σε σύνολο 1.037 θέσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς. Η εφαρμογή της αξιολόγησης δεν οδηγεί μόνο σε διαθεσιμότητες - απολύσεις αλλά και σε ασφυκτικότερο έλεγχο των δημοσίων υπαλλήλων στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Για παράδειγμα, ο υπάλληλος στο ταμείο του νοσοκομείου θα αξιολογηθεί και για την είσπραξη των 5 ευρώ από τους ασθενείς που θα απευθύνονται σε αυτό. Υπάρχουν ήδη δείγματα γραφής που επιβεβαιώνουν πως εργαζόμενοι σε τομείς στους οποίους οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να βάλουν πόδι, αξιολογούνται με τη χαμηλότερη κλίμακα της βαθμολογίας, με σκοπό να πάρουν το δρόμο της εξόδου, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για την επιχειρηματική δράση.

Συζητήθηκε, ακόμα, η ανάγκη για ενότητα και συμμαχία των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για ανάδειξη των επιπτώσεων της αξιολόγησης συνολικά στο λαό, προκειμένου βρει πλατιά στήριξη ο αγώνας των εργαζομένων στο Δημόσιο. Οσον αφορά την απόφαση του Πρωτοδικείου να κρίνει παράνομη την απεργία - αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης, οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ τη χαρακτήρισαν προανάκρουσμα νέων περιορισμών στη συνδικαλιστική δράση, μέσα από αντιδραστικές αλλαγές και στο συνδικαλιστικό νόμο.

  • Συγκέντρωση, έξω από από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 22/7, στις 12.30 μ.μ., ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις - αξιολόγηση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ