Σάββατο 19 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάλη για ανοιχτές, δωρεάν παραλίες για όλο το λαό

Εξορμήσεις στο νότιο παραλιακό μέτωπο πραγματοποιεί η ΤΕ Νοτίων Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από την εξόρμηση της Κομματικής Οργάνωσης στην «Ακτή του Ηλιου»
Στιγμιότυπο από την εξόρμηση της Κομματικής Οργάνωσης στην «Ακτή του Ηλιου»
Μαζικές εξορμήσεις στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας πραγματοποιούνται τα σαββατοκύριακα από την Τομεακή Επιτροπή Νοτίων Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Οπως αναδεικνύεται και από την παρέμβαση της ΤΕ Νοτίων Συνοικιών, η ξεκούραση και η αναψυχή αποτελούν δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που τους στερείται, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα και οι προϋποθέσεις για να εξασφαλιστούν δωρεάν.

Μέσα στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων, η λαϊκή οικογένεια καλείται να πληρώσει ακριβά για τις μετακινήσεις της (διόδια, βενζίνες, εισιτήρια ΜΜΜ). Επιπλέον, σχεδόν όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής είναι σιδηροφραγμένο από εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις ακτές. Η πρόσβαση στη θάλασσα για τον Αθηναίο απαιτεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού όλο και λιγοστεύουν τα σημεία ελεύθερης εισόδου στις πλαζ.

Αυτή η κατάσταση συνοδεύει τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και των ξενοδόχων για τα ρεκόρ αφίξεων και την αλματώδη τουριστική ανάπτυξη. Τη στιγμή που ο εσωτερικός τουρισμός μειώνεται ραγδαία κάθε χρόνο, δηλαδή η λαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να κάνει ούτε ολιγοήμερες διακοπές, της στερείται και το δικαίωμα λίγων ωρών θαλάσσιου μπάνιου...

Η «Ακτή του Ηλιου»

Χαρατσώνουν το λαό για μια βουτιά στη θάλασσα...
Χαρατσώνουν το λαό για μια βουτιά στη θάλασσα...
Στην «Ακτή του Ηλιου», στον Αλιμο, όπου βρέθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μέλη της ΤΕ Νοτίων Συνοικιών της ΚΟΑ, η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ τις καθημερινές, 6 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και μειωμένη για παιδιά (5 - 12 ετών) και ηλικιωμένους (άνω των 65). Δεν προβλέπεται έκπτωση για ΑΜΕΑ ή ανέργους, ενώ η χρήση ξαπλώστρας και ομπρέλας επιβαρύνεται με επιπλέον ποσό.

Οι δημότες Αλίμου προμηθεύονται κάρτα ελεύθερης εισόδου, όμως η επιχείρηση που έχει στηθεί στην παραλία ανοιγοκλείνει τις εισόδους κατά το δοκούν. Ετσι, μια πολυμελής οικογένεια με κάρτα εισόδου μπορεί να πάρει την απάντηση «είμαστε πλήρεις», για να μπουν οι επόμενοι που θα πληρώσουν, αφού η εταιρεία προφανώς θέλει λουόμενους - πελάτες.

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης, οικογένειες έφευγαν αγανακτισμένες από την παραλία, είτε στο άκουσμα της «πληρότητας», είτε επειδή είχαν πάρει εφόδια από το σπίτι, σαν να μην τους έφτανε η ταλαιπωρία που είχαν υποστεί για να φτάσουν μέχρι την παραλία. Η ανακοίνωση στην είσοδο είναι σαφής: «Απαγορεύονται οι λουόμενοι να φέρουν ομπρέλες, ψυγεία κ.λπ.», αφού πρέπει να βγει κέρδος από όλη την επιχειρηματική δράση στην ακτή. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση οικογένειας με ανάπηρο παιδί που αναγκάστηκε να αποχωρήσει επειδή της έλειπαν δύο ευρώ για την είσοδο.

Υπεύθυνοι συγκυβέρνηση και δημοτικές αρχές

Στην εξόρμηση, η Κομματική Οργάνωση επιμένει στην ανάδειξη των υπευθύνων για την κατάσταση αυτή, αλλά και των διεκδικήσεων του ΚΚΕ. Το επιχείρημα που προβάλλουν οι κυβερνήσεις και τα μονοπώλια ότι «μπορεί να πληρώνει ο λαός, αλλά τουλάχιστον απολαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες» διακινείται πολύ και στην περίπτωση της αναψυχής. Αυτή η λογική πρέπει να βρει απάντηση από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων και αιτημάτων.

Το ΚΚΕ καλεί σε πάλη για να εξασφαλίζονται και να παρέχονται δωρεάν στο λαό όλες οι απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες στις παραλίες
Το ΚΚΕ καλεί σε πάλη για να εξασφαλίζονται και να παρέχονται δωρεάν στο λαό όλες οι απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες στις παραλίες
Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση που διακινείται, «υπεύθυνοι για αυτά τα προβλήματα είναι η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι δημοτικές αρχές, που υλοποιούν την πολιτική της εμπορευματοποίησης των ακτών. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μέσα από τον κοινό αγώνα τους να βάλουν φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική και να δρομολογήσουν εξελίξεις που θα την ανατρέψουν, για να γίνουν αφέντες του πλούτου που παράγουν.

Να διεκδικήσουν:

  • Δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις ακτές.
  • Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών και υπηρεσιών στις παραλίες που θα παρέχονται δωρεάν στο λαό.
  • Κατάργηση όλων των διοδίων.
  • Δημόσιες - σύγχρονες - ασφαλείς - φθηνές - τακτικές αστικές συγκοινωνίες για το λαό. Επέκταση του δικτύου σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής με μέσα μαζικής μεταφοράς που θα λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους.
  • Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%, ώστε να ανακουφιστεί η πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
  • Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑμΕΑ ή άλλων εργαζομένων που έχουν ανάγκη, των μαθητών, των φοιτητών, των στρατευμένων νέων».

«Απαγορεύεται οι λουόμενοι να φέρουν ομπρέλες, ψυγεία κ.λπ»... Πώς αλλιώς θα βγει κέρδος από όλη την επιχειρηματική δράση στις παραλίες;
«Απαγορεύεται οι λουόμενοι να φέρουν ομπρέλες, ψυγεία κ.λπ»... Πώς αλλιώς θα βγει κέρδος από όλη την επιχειρηματική δράση στις παραλίες;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ