ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
«Επέκταση και εμβάθυνση» της στρατιωτικής συνεργασίας με το κράτος - δολοφόνο

INTIME NEWS

Επίσημη επίσκεψη στο κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού, Ισραήλ, πραγματοποιεί από χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, για την ενίσχυση άλλου ενός ευρωατλαντικής κοπής άξονα.

Ο υπουργός είχε συνάντηση στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Γκαντς. Στις κοινές τους δηλώσεις τόνισε πως οι δύο χώρες «διαμόρφωσαν μια στρατηγική σχέση βασισμένη σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και στο κοινό μας όραμα» για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ως κοινό στόχο έθεσε «να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε την αμυντική συνεργασία Ελλάδος - Ισραήλ, που έχει φτάσει τα τελευταία χρόνια σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, επιτρέψτε μου να πω, πρωτοφανούς εξέλιξης που μπορεί να αξιολογηθεί με χειροπιαστούς όρους», φέρνοντας ως παράδειγμα τις τακτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, καθώς επίσης «νέες δραστηριότητες και σημαντικά έργα, όπως το Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα μεταξύ άλλων», το οποίο πέρασε σε ισραηλινό όμιλο.

Γνωστοποίησε δε ότι αντικείμενο συζήτησης με τον Γκαντς ήταν η «κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, με αυξανόμενες προοπτικές και ευκαιρίες για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία (...) αλλά και με ορατές προκλήσεις και απειλές για τα έθνη της περιοχής και τους συμμάχους τους», βασικά τις ΗΠΑ, που βλέπουν με ανησυχία την επέκταση του αποτυπώματος Ρωσίας και Κίνας στην περιοχή.

«Η αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των απειλών θα είχε σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο και συνέπειες στη συνολική σταθερότητα και ευημερία της περιοχής», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας τη χτεσινή συνάντηση «μια εξαιρετική ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την κοινή μας δέσμευση και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με αποτελεσματικό τρόπο».

Θύμισε άλλωστε ότι «η Ελλάδα πάντα υποστήριζε πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Εχουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες που μοιράζονται το ίδιο όραμα και αξίες», παραπέμποντας στα σχήματα που στήθηκαν με την «ομπρέλα» των ΗΠΑ.

Στον ίδιο τόνο, ο Γκαντς είπε ότι «ο δεσμός μεταξύ των χωρών μας είναι στρατηγικής φύσης, με κοινό συμφέρον και ευρεία αμυντική συνεργασία», με «κοινές αξίες».

Πρόσθεσε ότι «το κράτος του Ισραήλ αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως έναν ισχυρό περιφερειακό εταίρο. Ως μέλος του ΝΑΤΟ η Ελλάδα διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο», αναγνωρίζοντάς της τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που παίζει στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέλαβε «δέσμευση» να εμβαθύνει και να επεκτείνει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία «σε οποιοδήποτε σενάριο και οποιαδήποτε περιφερειακή εξέλιξη. Αυτή είναι μια περίοδος μεγάλων ευκαιριών, αλλά και μεγάλων προκλήσεων. Βλέπω μεγάλες δυνατότητες για την επέκταση της συνεργασίας με παλιούς και νέους φίλους στην περιοχή. Ολοι μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα στην Ενέργεια, στην Καινοτομία και στην Ασφάλεια», δείχνοντας και προς τις «γέφυρες» που πέφτουν προς την Τουρκία, την ώρα που ξαναφουντώνει το παζάρι για τους διαύλους της Ενέργειας, πάνω και στο «ναυάγιο» του περιλάλητου αγωγού «East Med».

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός - δείχνοντας και τη δίνη αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων όπου βυθίζει η κυβέρνηση τον λαό μας - έλεγε ότι «βλέπω επίσης μια απειλή που επιδιώκει να καταστρέψει όλες τις γέφυρες που χτίζονται, μια αρνητική δύναμη που τρέφεται από το χάος», κατηγορώντας το Ιράν για τη συνέχιση του πυρηνικού του προγράμματος και την πρόσφατη επίθεση από τους «ομοεθνείς» τους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σημειώνοντας μάλιστα πως «κάθε διεθνής πρωτοβουλία πρέπει να περιλαμβάνει τόσο το πυρηνικό ζήτημα όσο και την επιθετικότητα του Ιράν», απέναντι στο οποίο - θυμίζουμε - η ελληνική κυβέρνηση έστειλε συστοιχία πυραύλων «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, ενώ παράλληλα έχει υπογράψει ρήτρα «αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» με τα ΗΑΕ.

«Το Ισραήλ και οι εταίροι του με την ηγεσία των ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να αμύνονται και να υποστηρίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Απέναντι σ' αυτό το σκηνικό, θα ανταλλάξουμε απόψεις για στρατηγικά ζητήματα», κατέληξε ο Γκαντς, μην αφήνοντας αμφιβολίες για το περιεχόμενο των χτεσινών συνομιλιών και συνεννοήσεων με τον Ελληνα ομόλογό του.

Υπερασπίζεται την εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια

Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, με αφορμή την άφιξη των «Rafale», που χρυσοπληρώνει ο λαός προκειμένου η ντόπια αστική τάξη να παίξει «στα γεμάτα» στους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου στην Ανατ. Μεσόγειο, έκανε λόγο για «γεωστρατηγική εξέλιξη μέγιστης σημασίας, γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Αεροπορία μας μία από τις ισχυρές στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο, κάτι που προσδίδει προστιθέμενη αξία και ειδικό βάρος στην ευελιξία της διπλωματίας μας, αλλά και στις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας μας», όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, καλλιεργώντας αυταπάτες στον λαό για το τι φέρνουν οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου και η εμπλοκή στα σχέδια και στους ανταγωνισμούς τους.

Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη αγορά «σφραγίζει την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας», που - θυμίζουμε - προβλέπει στρατιωτική συνδρομή της Ελλάδας στη Γαλλία μέχρι και στο Σαχέλ της Αφρικής, «δίνοντας ταυτόχρονα νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας», η οποία είναι κεντρικός στόχος τους σε επίπεδο ΕΕ για το 2022, προκειμένου με ενισχυμένα μέσα και δυνατότητες να κονταροχτυπηθούν με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Τέλος, την ίδια ώρα που η πανδημία και η ακρίβεια τσακίζουν τον λαό, ο οποίος φορτώνεται με άλλα 3 δισ. ευρώ για τα εν λόγω μαχητικά, ο εκπρόσωπος είπε ότι «πεποίθηση αυτής της κυβέρνησης είναι ότι η οικονομική σταθερότητα (...) πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση της ασφάλειας της Ελλάδας και την αναβάπτιση της διεθνούς ισχύος της»...


ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία κάλεσε και την Κύπρο στο «Φόρουμ της Αττάλειας»

Επιβεβαίωση της περαιτέρω όξυνσης των παζαριών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με «θρυαλλίδα» την απόσυρση των ΗΠΑ από τον «EastMed», είναι η δήλωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι στο Φόρουμ της Αττάλειας φέτος (θα γίνει 11 - 13 Μάρτη) έχει προσκληθεί και η Κύπρος, ως «ελληνοκυπριακός τομέας νοτίου Κύπρου».

Με φόντο την επαναδιαπραγμάτευση διαφόρων συνεργασιών, καταρχάς στην Ενέργεια (όπως βεβαιώνει και η αναθέρμανση επαφών Τουρκίας - Ισραήλ, εν αναμονή και πιθανής επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου στην Αγκυρα), αλλά και επισημάνσεις όπως ότι «η Ενέργεια και η γεωπολιτική της περιοχής διαπλέκονται» (διά στόματος συμβούλου του αμερικανικού ΥΠΕΞ σε θέματα Ενέργειας), ο Τούρκος ΥΠΕΞ, εμφανίζοντας το συγκεκριμένο Φόρουμ ως μια από τις σημαντικότερες συνάξεις για την εξέταση νέων μονοπωλιακών σχεδιασμών, είπε ότι «προσκαλούμε όλους από όλο τον κόσμο. Καλέσαμε την Αρμενία, την Ελλάδα, τον ε/κ τομέα νοτίου Κύπρου, το Ισραήλ και την Αίγυπτο».

Ακόμα, ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί κι αυτός στην κατασκευή του αγωγού «EastMed» από τον οποίο, πρώτες οι ΗΠΑ, απέσυραν τη στήριξή τους σημειώνοντας - σύμφωνα με το δίκτυο TRT - ότι το έργο αυτό στο οποίο δεν παίρνει μέρος η Τουρκία δεν είναι οικονομικά αποδοτικό και είναι αδύνατον να υλοποιηθεί. Χαρακτήρισε δε «σημαντικές» τις πρόσφατες δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος προχτές είπε ότι έβλεπε τον «EastMed» «ως εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων, ειδικότερα όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού». Ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι η πιο αποδοτική οικονομικά διαδρομή για τη μεταφορά των ενεργειακών πόρων της περιοχής στις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές.

Σημειωτέον ότι στις ίδιες δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στα παζάρια που ξεκίνησαν με την Αρμενία, τονίζοντας ότι στη δεύτερη συνάντηση των ειδικών απεσταλμένων θα συζητηθούν «βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» αλλά και «ο στόχος με την Αρμενία είναι η πλήρης εξομάλυνση. Εμείς το ανακοινώσαμε. Και η Αρμενία είναι πολύ ευχαριστημένη από αυτό».

Στον «East Med» αναφέρθηκε μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ και ο πρέσβης της ΕΕ στην Αγκυρα Νικολάους Μέγερ Λαντρούτ που κληθείς να σχολιάσει την «απόσυρση» των ΗΠΑ παρέπεμψε στα «συμπεράσματα μελετών που πρέπει να δούμε, πριν βγάλουμε συμπεράσματα». Την ίδια στιγμή, δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει ότι παρά τις δυσκολίες και διαφωνίες στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, οι δύο πλευρές «εργαζόμαστε στα στοιχεία μιας θετικής ατζέντας».

Τέλος, ενδεικτικές του πόσο περιπλέκονται οι ανταγωνισμοί στην περιοχή είναι οι αναφορές του Τσαβούσογλου σε «απόφαση» της κυπριακής κυβέρνησης να χορηγήσει άδεια για λειτουργία γραφείων της - κουρδικής οργάνωσης από τη Συρία - PYD στη Λευκωσία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «εάν υπάρξει επίθεση εναντίον της Τουρκίας ή της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, θα πληρώσουν το τίμημα. Να μην παίζουν με τη φωτιά. Να μη συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ