Παρασκευή 21 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία κάλεσε και την Κύπρο στο «Φόρουμ της Αττάλειας»

Επιβεβαίωση της περαιτέρω όξυνσης των παζαριών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με «θρυαλλίδα» την απόσυρση των ΗΠΑ από τον «EastMed», είναι η δήλωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι στο Φόρουμ της Αττάλειας φέτος (θα γίνει 11 - 13 Μάρτη) έχει προσκληθεί και η Κύπρος, ως «ελληνοκυπριακός τομέας νοτίου Κύπρου».

Με φόντο την επαναδιαπραγμάτευση διαφόρων συνεργασιών, καταρχάς στην Ενέργεια (όπως βεβαιώνει και η αναθέρμανση επαφών Τουρκίας - Ισραήλ, εν αναμονή και πιθανής επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου στην Αγκυρα), αλλά και επισημάνσεις όπως ότι «η Ενέργεια και η γεωπολιτική της περιοχής διαπλέκονται» (διά στόματος συμβούλου του αμερικανικού ΥΠΕΞ σε θέματα Ενέργειας), ο Τούρκος ΥΠΕΞ, εμφανίζοντας το συγκεκριμένο Φόρουμ ως μια από τις σημαντικότερες συνάξεις για την εξέταση νέων μονοπωλιακών σχεδιασμών, είπε ότι «προσκαλούμε όλους από όλο τον κόσμο. Καλέσαμε την Αρμενία, την Ελλάδα, τον ε/κ τομέα νοτίου Κύπρου, το Ισραήλ και την Αίγυπτο».

Ακόμα, ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί κι αυτός στην κατασκευή του αγωγού «EastMed» από τον οποίο, πρώτες οι ΗΠΑ, απέσυραν τη στήριξή τους σημειώνοντας - σύμφωνα με το δίκτυο TRT - ότι το έργο αυτό στο οποίο δεν παίρνει μέρος η Τουρκία δεν είναι οικονομικά αποδοτικό και είναι αδύνατον να υλοποιηθεί. Χαρακτήρισε δε «σημαντικές» τις πρόσφατες δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος προχτές είπε ότι έβλεπε τον «EastMed» «ως εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων, ειδικότερα όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού». Ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι η πιο αποδοτική οικονομικά διαδρομή για τη μεταφορά των ενεργειακών πόρων της περιοχής στις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές.

Σημειωτέον ότι στις ίδιες δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στα παζάρια που ξεκίνησαν με την Αρμενία, τονίζοντας ότι στη δεύτερη συνάντηση των ειδικών απεσταλμένων θα συζητηθούν «βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» αλλά και «ο στόχος με την Αρμενία είναι η πλήρης εξομάλυνση. Εμείς το ανακοινώσαμε. Και η Αρμενία είναι πολύ ευχαριστημένη από αυτό».

Στον «East Med» αναφέρθηκε μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ και ο πρέσβης της ΕΕ στην Αγκυρα Νικολάους Μέγερ Λαντρούτ που κληθείς να σχολιάσει την «απόσυρση» των ΗΠΑ παρέπεμψε στα «συμπεράσματα μελετών που πρέπει να δούμε, πριν βγάλουμε συμπεράσματα». Την ίδια στιγμή, δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει ότι παρά τις δυσκολίες και διαφωνίες στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, οι δύο πλευρές «εργαζόμαστε στα στοιχεία μιας θετικής ατζέντας».

Τέλος, ενδεικτικές του πόσο περιπλέκονται οι ανταγωνισμοί στην περιοχή είναι οι αναφορές του Τσαβούσογλου σε «απόφαση» της κυπριακής κυβέρνησης να χορηγήσει άδεια για λειτουργία γραφείων της - κουρδικής οργάνωσης από τη Συρία - PYD στη Λευκωσία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «εάν υπάρξει επίθεση εναντίον της Τουρκίας ή της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, θα πληρώσουν το τίμημα. Να μην παίζουν με τη φωτιά. Να μη συνεργάζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ