Παρασκευή 21 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αλλο ένα δωράκι στην εργοδοσία με ασθενείς τηλεργαζόμενους και περικοπές σε μισθούς γονέων

Ακόμα χειρότερη η τροπολογία μετά τις «βελτιώσεις» της κυβέρνησης

MotionTeam

Ψηφίστηκε αργά χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, από τους κυβερνητικούς βουλευτές, η κατάπτυστη τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία προβλέπει το «νόμιμο» δικαίωμα του εργοδότη να αναγκάζει τον εργαζόμενο που έχει αρρωστήσει με κορονοϊό, να δουλεύει με τηλεργασία από το σπίτι του, αλλά και την τιμωρία των εργαζόμενων γονιών που παίρνουν ειδική άδεια για να φροντίσουν τα παιδιά τους που νοσούν με κορονοϊό, με πετσόκομμα του μισθού τους κατά 50%. Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, η ειδική άδεια των 5 ημερών θα δίνεται με την προϋπόθεση ότι οι δύο εργάσιμες μέρες θα θεωρούνται κανονική άδεια και άρα θα αφαιρούνται από αυτήν.

Για την ακρίβεια, οι εργαζόμενοι γονείς κατά την «ειδική άδεια» 3 ημερών θα υποστούν περικοπή μισθού 50% (!), ενώ για την 4η μέρα που θα αναγκαστούν να λείψουν, θα καλυφθεί 100% από τον ΕΦΚΑ (δηλ. από τους ασφαλισμένους), κάτι που παρουσιάστηκε χτες από την κυβέρνηση ως ...βελτίωση, αφού το αρχικό κείμενο προέβλεπε κόψιμο του μισού μισθού και για τις 4 μέρες. Με άλλα λόγια, πέρα από το χαράτσι, δηλαδή τη μείωση κατά 50% του μισθού που επιβάλλεται σε γονείς οι οποίοι πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά τους, το «μάξιμουμ» που αυτά δικαιούνται να αρρωστήσουν είναι ...4 μέρες!

Ο υπουργός Εργασίας υπεραμυνόμενος της τροπολογίας ανέφερε ότι στηρίζεται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόστηκε «από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν», καρφώνοντας, για μια ακόμα φορά, και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την «ντροπιαστική τροπολογία» και από την πρώτη στιγμή απαίτησε την απόσυρσή της. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης, επισήμανε χαρακτηριστικά: «είχατε, δεν είχατε, βρήκατε πάλι τον τρόπο να κάνετε και άλλο ένα "δωράκι" στην εργοδοσία από τη χασούρα που προκύπτει σε συνθήκες πανδημίας, με αυτήν την επαίσχυντη τροπολογία που καταθέσατε. Αυτό είναι αθλιότητα, είναι βαρβαρότητα. Αφού μειώσατε τις μέρες καραντίνας σε πέντε από δέκα, τώρα το πάτε ακόμα πιο πέρα». «Τη στιγμή που λαός πεθαίνει στα ράντζα και οι ανατιμήσεις ροκανίζουν στην κυριολεξία το εισόδημά του, εσείς φέρνετε σκανδαλώδεις ρυθμίσεις κατ' εντολή του ΣΕΒ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η κυβέρνηση νομοθετεί τον εργοδοτικό εκβιασμό

«Θέλετε να κρυφτείτε και η χαρά δεν σας αφήνει, που λέει και ο λαός» ανέφερε προς την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, τονίζοντας πως «όσο κι αν λέτε ότι η προτεραιότητά σας είναι η υγεία, αποκαλύπτεται ότι προτεραιότητα είναι τα κέρδη. Από τη μία, δουλειά κι ας είναι άρρωστος ο εργαζόμενος, με μείωση των αποδοχών αν πάρει άδεια ασθενείας και, από την άλλη, πακτωλός δισεκατομμυρίων χρημάτων για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πρόσθεσε ότι «νομοθετείτε τον εκβιασμό των εργοδοτών που, όπως καταγγέλθηκε, έλεγαν στον εργαζόμενο: "Πάρε depon και έλα στη δουλειά"». Αναφερόμενος στο άρθρο 1 της ίδιας τροπολογίας όπου προβλέπει αλλαγή των προθεσμιών για τη διαδικασία διεξαγωγής της διαβούλευσης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ώστε να υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι θα ισχύσει από τον Μάη και όχι από τον Ιούνη που προβλέπεται στον νόμο - λαιμητόμο του 2013, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το ύψος της αύξησης παρά μόνο ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2%, αυτήν την τεράστια αύξηση των πενήντα λεπτών». Τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι να αξιοποιεί τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτερου μισθού από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας ανάλογα με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και πως με την βοήθεια των ΜΜΕ δημιουργεί προσδοκίες ότι η αύξηση θα είναι σημαντική. Ομως αυτό που επιχειρεί είναι «να ρίξετε στάχτη στα μάτια των εργαζομένων των λαϊκών οικογενειών που βλέπουν το εισόδημά τους να δέχεται τη χαριστική βολή από το μεγάλο κύμα της ακρίβειας».

Κάλεσε τα συνδικάτα να δυναμώσουν την οργάνωση της πάλης και να κάνουν δική τους υπόθεση τη νομοθετική ρύθμιση που έχει καταθέσει κατ' επανάληψη το ΚΚΕ από το 2013 σε όλες τις κυβερνήσεις, για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου στο ποσό των 751 ευρώ, ως βάση για αυξήσεις με επαναφορά του πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι η τροπολογία αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει «πρόχειρα», αλλά με μακροπρόθεσμη προοπτική, καθώς τα μέτρα αυτά ήρθαν για να μείνουν, όπως το σύνολο των αντεργατικών μέτρων. Ανέδειξε ότι είναι στο χέρι των εργαζομένων να χειραφετηθούν από όλες αυτές τις πολιτικές και τα κόμματα που τους έχουν καταδικάσει στη φτώχεια και την εξαθλίωση, σε μια ζωή χωρίς μέλλον, να οργανώσουν την πάλη τους για συνολική ανατροπή αυτής της κατάστασης. «Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, ο λαός να ζει πολύ καλύτερα», τόνισε.

ΣΥΡΙΖΑ: Στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση

Ως «τιμωρητικές διατάξεις» χαρακτήρισε την τροπολογία της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιπρότεινε δική του τροπολογία, με ...παρόμοιο βέβαια περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, από την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει κάθε αναφορά στη νομιμοποίηση της εργασίας ακόμα και για τους νοσούντες που φέρνει η τροπολογία της κυβέρνησης. Επιπλέον, στη διάταξη για την άδεια των εργαζομένων που τα παιδιά τους νοσούν, ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζει την άδεια αυτή ηλικιακά και μέχρι για τα παιδιά «υποχρεωτικής εκπαίδευσης», σαν να μην υπάρχει ανάγκη φροντίδας π.χ. για ένα παιδί Λυκείου, που έχει σοβαρά συμπτώματα. Μάλιστα και στη δική του τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ως βάση χρονικής διάρκειας της ειδικής άδειας τις 5 μέρες, ταυτιζόμενος στα κυβερνητικά πρωτόκολλα που έχουν ως κριτήριο την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Κύμα αντιδράσεων από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Στο μεταξύ, κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στα συνδικάτα η σχετική τροπολογία, που απαιτούν την ακύρωσή της.

Η τροπολογία, «ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση και άλλων αδειών. Σήμερα νοσείς με κορονοϊό και μπορείς να δουλέψεις από το σπίτι, αύριο θα ζητάνε από τις μαμάδες να τηλεργάζονται στην άδεια λοχείας, στους αδειούχους να παίρνουν το λάπτοπ στην παραλία και πάει λέγοντας», σημειώνει μεταξύ άλλων το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής. Και υπενθυμίζει ότι η τηλεργασία, μια μορφή ευέλικτης εργασίας «εφαρμόστηκε με πρόσχημα την πανδημία» και «ήρθε για να μείνει, αφού αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την κερδοφορία των εργοδοτών, μέσα από την καταστρατήγηση του ωραρίου, των αδειών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων και μέσα από τη μείωση του κόστους για τον εργοδότη που μετατίθεται στους εργαζόμενους».

Ως προς το κομμάτι της τροπολογίας που «τιμωρεί τους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους με μείωση της άδειας σε 5 μέρες και με μείωση των αποδοχών» επισημαίνει ότι «δεν φτάνει που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στα σχολεία με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, δεν δίνει ούτε τη δυνατότητα στους γονείς να φροντίσουν τα παιδιά τους που νοσούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις! Αντίθετα τους κόβει το μισθό!»

Το Σωματείο απαιτεί να εξασφαλιστούν άδειες ειδικού σκοπού σε όσους βγαίνουν θετικοί, σε όσους είναι σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να φροντίσουν παιδιά ή ηλικιωμένους που νοσούν, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.

Την τροπολογία καταγγέλλει και η Ενωση Λογιστών Περιφέρειας Αττικής.

Ενώ, την αγανάκτηση χιλιάδων γονέων απέναντι στην απαράδεκτη αυτή κυβερνητική ρύθμιση μετέφερε στο υπουργείο Εργασίας, με υπόμνημα που κατέθεσε, η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής, στο περιθώριο της χτεσινής πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας. Η Ομοσπονδία απαιτεί «τώρα άδεια με πλήρεις αποδοχές χωρίς να χρεώνεται η κανονική μας άδεια όσο πρέπει να είμαστε στο σπίτι δίπλα στα παιδιά μας που νοσούν».

Την απόσυρση της αντεργατικής κυβερνητικής τροπολογίας απαιτεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυτονόητο το δικαίωμα της άδειας παραμονής σε μετανάστες εργάτες (2023-12-19 00:00:00.0)
Τροπολογίες για παύση πλειστηριασμών, επαναφορά των Δώρων, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών (2022-11-24 00:00:00.0)
«Κανένα φροντιστήριο ανοιχτό τις Κυριακές, στις αργίες, στις διακοπές» (2022-04-20 00:00:00.0)
Μείωση μισθών κατά 50% σε γονείς νοσούντων και τηλεργασία για τους ασθενείς (2022-01-20 00:00:00.0)
Για την κατάργηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης (2021-12-02 00:00:00.0)
Τροπολογία - εμπαιγμός (1997-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ