Παρασκευή 21 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
«Ιερό δισκοπότηρο» η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ομίλων

Eurokinissi

Με τις θετικές ψήφους της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την αλλαγή του νόμου που αφορά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και την ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ «για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών - μελών, ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς».

Ουσιαστικά, πρόκειται για προσπάθεια λίφτινγκ του καπιταλιστικού συστήματος από την πλευρά της κυβέρνησης, με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων. Προσφέροντας μάλιστα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού υπερεξουσίες που τουλάχιστον προβληματίζουν, επιδίωξαν να καλλιεργήσουν την εντύπωση ότι «ο ανταγωνισμός με κανόνες» και «η υγιής επιχειρηματικότητα» μπορούν να εξασφαλίσουν τη «δίκαιη ανάπτυξη για όλους», την αντιμετώπιση των καρτέλ, τη μείωση των ανατιμήσεων και της ακρίβειας κ.ο.κ.

Η συζήτηση έδωσε αφορμή για μια ακόμα αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση πάνω στο «μοντέλο» διαχείρισης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Αλ. Χαρίτσης ότι δεν αξιοποιεί τις «μοναδικές δυνατότητες που δίνουν τα μεγάλα χρηματοδοτικά πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης, των ΕΣΠΑ κ.λπ., για την «αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» και πως απλά εξυπηρετεί «κάποιους λίγους και εκλεκτούς».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «ο ανταγωνισμός είναι το ιερό δισκοπότηρο του καπιταλισμού. Χωρίς ανταγωνισμό δεν υπάρχει καπιταλισμός», με το οποίο φάνηκε όλοι να συμφωνούν. Καταψήφισαν Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις για «υγιή ανταγωνισμό».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ανέφερε ότι όλα τα αστικά κόμματα «κινούνται στον ίδιο αστερισμό» της «ελεύθερης αγοράς» και στους «όρκους πίστης και προσήλωσης στις αρχές του ανταγωνισμού». Δεν μπορεί «να υπάρξει καπιταλιστικό σύστημα χωρίς ανταγωνισμό. Το μεγάλο ψάρι θα φάει το μικρό, ο θάνατός σου η ζωή μου», τονίζοντας πως «κανένας δήθεν υγιής ανταγωνισμός, κανένα παρατηρητήριο τιμών, κανένα κίνημα καταναλωτών δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας και να σταματήσει την ασυδοσία του κεφαλαίου».

Επισήμανε ότι ο λαός μας έχει πικρή πείρα από την «απελευθέρωση» και τον «υγιή ανταγωνισμό», των αγορών Ενέργειας, όπως και σε σιδηρόδρομους, μεταφορές, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες, ταχυδρομεία, στην υγεία, στο φάρμακο. «Εσείς όταν μιλάτε για κανόνες στην αγορά εννοείτε κανόνες ανάμεσα στους ομίλους, για το πώς θα μοιράζονται την πίτα σε κάθε κλάδο», τόνισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι ο ανταγωνισμός - κύριο χαρακτηριστικό της καπιταλιστικής οικονομίας - είναι σε βάρος της εργατικής τάξης γιατί στηρίζεται στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Για την ανταγωνιστικότητα των ομίλων, σημείωσε, από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ο ένας πιάνοντας το νήμα από τον άλλον συνδιαμορφώνουν τους μηχανισμούς με τα αντεργατικά μέτρα που ψηφίζουν, για την αναπαραγωγή μιας όλο και πιο φτηνής εργατικής δύναμης.

Επισήμανε ότι ο ανταγωνισμός είναι σε βάρος και των αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών, γιατί το κύριο χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση και πως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, του κυνηγητού του κέρδους, της ελεύθερης αγοράς, είναι η ακρίβεια η οποία είναι παιδί του καπιταλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ