ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Προετοιμάζουν και «συμπληρωματικό» προϋπολογισμό για το 2014

Η ένταση της φοροαφαίμαξης του λαού, ταυτόχρονα με το παραπέρα χτύπημα των δαπανών που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών και με αιχμή του δόρατος τα κονδύλια για την Κοινωνική Ασφάλιση, Περίθαλψη, Πρόνοια κ.ά. αποτελούν τις κεντρικές συνιστώσες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Παράλληλα συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) γύρω από την κάλυψη των δημοσιονομικών και χρηματοδοτικών «κενών» για τη διετία 2014-2015. Ακόμη και αυτά τα πετσοκομμένα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες και τα απογειωμένα χαράτσια του προϋπολογισμού για το 2014 βρίσκονται υπό την αίρεση των αναγκών του κεφαλαίου στο πλαίσιο των εξελίξεων και της γενικότερης διαπάλης που έχει ξεσπάσει σε επίπεδο ΕΕ για τον επιμερισμό κερδών και χασούρας μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου.

Οι «αμφιβολίες για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πληθαίνουν διαρκώς» σημείωσε χαρακτηριστικά σε χτεσινή ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο η «Ευρωζώνη δεν πρέπει να υποτιμά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα».

Μετά και τις χτεσινές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας αναχωρούν από την Αθήνα και αναμένεται να επανακάμψουν στις αρχές του Δεκέμβρη. Τα κυβερνητικά στελέχη από τη μεριά τους χαρακτηρίζουν «δύσκολη υπόθεση» την κατάληξη συμφωνίας μέχρι τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 9 Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες:

-- Η χτεσινή συζήτηση εστιάστηκε στη διαχείριση του χρόνου μέχρι το Γιούρογκρουπ του Δεκέμβρη, δηλαδή γύρω από τις μανούβρες που φαίνεται ότι θα επιχειρήσουν για την κατάληξη της συμφωνίας σε υψηλόβαθμο «πολιτικό επίπεδο».

-- Ο κρατικός προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα, αποτελεί το προανάκρουσμα για τα συμπληρωματικά μέτρα που θα πάρουν μέσα στο 2014. Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ο οποίος σημείωσε ότι κάθε προϋπολογισμός μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της χρονιάς...

-- Στα 700 εκατ. ευρώ υπολογίζει η συγκυβέρνηση τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα από την εκτιμώμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ (0,6% το 2014). Η τρόικα από την πλευρά της υπολογίζει το ίδιο κονδύλι στα 100 με 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπάρχει μια διαφορά 600 εκατ. ευρώ, που επίσης μεταφράζονται σε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Αποκλίσεις δεκάδων εκατομμυρίων εντοπίζονται και γύρω από τη μείωσης της φοροδιαφυγής.

-- Η συγκυβέρνηση από την πλευρά της ολοκληρώνει ένα-ένα τα «προαπαιτούμενα» από τα ήδη συμφωνημένα αντιλαϊκά μέτρα, όπως είναι η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου για τις απολύσεις και για τα προγράμματα «διαθεσιμότητας» δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ είναι απόλυτα βέβαιο ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα συμπεριλάβει και εργαζόμενους στις υπό «αναδιάρθρωση» βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

Στο Βερολίνο αύριο ο Σαμαράς

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την εφαρμογή μέχρι κεραίας του αντιλαϊκού της προγράμματος, θα προτάξει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της αυριανής συνάντησής του στο Βερολίνο με την Α. Μέρκελ, επιζητώντας ταυτόχρονα την «πολιτική στήριξη» της γερμανικής κυβέρνησης στα πλαίσια των διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν χτες ότι ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, έχει πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και θα ζητήσει η ΕΕ «να τηρήσει» τις αποφάσεις της αναφορικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέος.

Την ίδια ώρα πάντως Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι στη διάρκεια της συνάντησης δε θα τεθούν τα θέματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το θέμα με το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κοτχάους υποστήριξε ότι υπάρχουν «εκατέρωθεν λάθη στο πρόγραμμα και αστοχίες από την πλευρά της τρόικας, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης και γι' αυτό το λόγο χρειάστηκαν ορισμένες αλλαγές».

Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο των οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Γερμανίδας καγκελαρίου, στην ετήσια έκθεσή του προβλέπει ύφεση 1,3% το 2014 στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την πρόβλεψη της τρόικας και του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 0,6%. Η απόκλιση μεταξύ των δύο προβλέψεων φτάνει κοντά στο 2% του ΑΕΠ (περίπου 3,5 δισ. ευρώ).

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΤΡΟΪΚΑ
Νέες απολύσεις «τύπου ΕΡΤ» από Οργανισμούς και φορείς

Το δικό του δρόμο πρέπει να χαράξει ο λαός για να βάλει εμπόδια στις απολύσεις και το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών
Το δικό του δρόμο πρέπει να χαράξει ο λαός για να βάλει εμπόδια στις απολύσεις και το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών
Μπορεί η κυβέρνηση να διατράνωνε πως δεν πρόκειται να επαναληφθεί κλείσιμο δημόσιου φορέα ή επιχείρησης εν μία νυκτί, όπως με την ΕΡΤ, αλλά τελικά, το σενάριο αυτό φέρεται να επιβεβαιώνεται μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους εκπροσώπους της τρόικας. Αλλωστε, τις τελευταίες ημέρες το κλίμα για ξαφνικό λουκέτο, είχε αλλάξει από τον ίδιο τον υπουργό, καθώς το «όχι κλείσιμο τύπου ΕΡΤ» έγινε «όχι κλείσιμο φορέα μεγέθους ΕΡΤ».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που κράτησε δύο ώρες και η οποία από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε ως «ικανοποιητική», σύμφωνα με πληροφορίες, «έπεσαν στο τραπέζι» νέα λουκέτα φορέων και Οργανισμών προκειμένου να συμπληρωθούν οι απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί από τις προηγούμενες συζητήσεις.

Ως γνωστόν, η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα προβλέπει συνολικά 15.000 απολύσεις μέχρι τέλος του 2014 με τις πρώτες 4.000 να κλείνουν ως το τέλος του χρόνου. Ηδη, από τη χτεσινή συνάντηση των δύο πλευρών, φέρεται να «κλειδώνει» ο στόχος του Δεκέμβρη, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας δέχονται τις 2.000 απολύσεις από την ΕΡΤ, τις 500 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων και τις 230 απολύσεις χαρακτηρισμένων ως «επίορκων». Ο αριθμός των 4.000 θα συμπληρωθεί από τις όποιες απολύσεις προκύψουν από το κλείσιμο φορέων και Οργανισμών του δημοσίου και των ΟΤΑ, που σύμφωνα με την κυβέρνηση είτε δεν έχουν αντικείμενο, είτε είναι ζημιογόνες.

Κατά τα άλλα, οριστικοποιήθηκαν οι 12.500 διαθεσιμότητες του Σεπτέμβρη, με τελευταίους τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να πήρε τη δίμηνη παράταση που είχε ζητήσει για τις ισάριθμες του Δεκέμβρη. Αυτές, θα συμπληρωθούν από εργαζόμενους των ΟΤΑ, του ΕΟΠΥΥ και από τα πολλά «μέτωπα» που έχει ανοίξει η κυβέρνηση. Σε αυτά ανήκουν τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι συμβασιούχοι που δουλεύουν με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων, η «εθελοντική κινητικότητα στους ΟΤΑ», καθώς και η αξιολόγηση των φορέων στους Δήμους και τα υπουργεία.

«ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ»
«Μπάσιμο» και από το Ιδρυμα Ωνάση

Η συμμετοχή του «Ιδρύματος Ωνάση» που διαχειρίζεται ιδιωτικά κεφάλαια στο υπό σύσταση «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο» ανακοινώθηκε, χτες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Αντ. Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιδρυμα Ωνάση θα συμμετάσχει στο Επενδυτικό Ταμείο με 30 εκατ. ευρώ. Ανάλογη πρόθεση έχουν εκφράσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα ΚfW, το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ στο παρασκήνιο διεξάγονται συζητήσεις και με άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, αλλά και διεθνή «fund». Η συγκεκριμένη συμφωνία με το «Ιδρυμα Ωνάση» αλλά και η ίδια η λειτουργία του Ταμείου - που θα έχει έδρα στο Λουξεμβούργο - έρχονται να υπηρετήσουν τις στρατηγικές στοχεύσεις της κυβέρνησης για την παροχή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μονοπωλιακούς ομίλους που θα δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα νέα κερδοφόρα πεδία δράσης στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο Αντ. Σαμαράς στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης ανέφερε ότι «αυτή η επενδυτική συμμετοχή σημαίνει ρευστότητα στην αγορά και ταυτόχρονα και μία ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της». Οι αναφορές του πρωθυπουργού, βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν αφορούν στα λαϊκά συμφέροντα, αφού οι όποιες επενδύσεις γίνουν στην Ελλάδα, θα στηριχθούν στην ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, στην αρπαγή της δημόσιας περιουσίας και στην παροχή υπηρεσιών και εμπορευμάτων που θα πληρώνουν πανάκριβα τα ελληνικά φτωχά νοικοκυριά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, επιχειρώντας να εμφανίσει σαν κοινά τα συμφέροντα του κεφαλαίου με τους εργαζομένους, ισχυρίστηκε ότι η κίνηση του Ιδρύματος Ωνάση «στέλνει το μήνυμα ότι εμείς οι Ελληνες, ενωμένοι, παλεύουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση και να μπει η χώρα μας σε μία καινούργια πορεία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να διαμορφώσει ο λαός προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Από τη στιγμή που κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν στο βασικό στόχο, που είναι να πληρώσει ο λαός τα χρέη και την έξοδο από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, οι όποιες διαπραγματεύσεις θα καταλήγουν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, είτε με τη σημερινή είτε με όποια άλλη κυβέρνηση εντός των τειχών της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος. Εξοδος από την κρίση προς όφελος και του λαού και του κεφαλαίου δεν υπάρχει, όπως υπόσχεται και η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Ο λαός πρέπει να χαράξει το δικό του δρόμο για να βάλει εμπόδια στις απολύσεις και το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών, στα μόνιμα χαράτσια, στους πλειστηριασμούς, και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ