ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τη Μαδρίτη "υπενθυμίζει" η Τουρκία

Συντήρηση της έντασης, με στόχο εφ' όλης της ύλης διάλογο υπό την αμερικανική διαμεσολάβηση, η τακτική της Αγκυρας

Η Αγκυρα, αξιοποίησε χτες το Κοινό Ανακοινωθέν της Μαδρίτης, ζητώντας από την Αθήνα να σταματήσει ακόμη και να επικαλείται το δικαίωμα που έχει από το Δίκαιο της Θάλασσας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Με τον τρόπο αυτό η τουρκική διπλωματία, έσπευσε να υπενθυμίσει στην ελληνική κυβέρνηση την "έντιμη" αμερικανική διαμεσολάβηση, αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε το Κοινό Ανακοινωθέν της Μαδρίτης, υπονομεύοντας από την αρχή τις προσπάθειες της Αθήνας, να αναζητήσει ένα περισσότερο "ασφαλές" πλαίσιο, όπως θεωρείται το Δικαστήριο της Χάγης, για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες υποστηρίζει ότι έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία της Μαδρίτης οι δηλώσεις του Ελληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα ότι η Ελλάδα θα κάνει, όποτε κρίνει η ίδια, χρήση του δικαιώματος για επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "η απειλή απαράδεκτων για την Τουρκία τετελεσμένων γεγονότων που εκτόξευσε ο εκπρόσωπος Ρέππας με τη δήλωση ότι η Ελλάδα θα κάνει όποτε κρίνει η ίδια, χρήση του δικαιώματος για επέκταση των χωρικών της υδάτων, δεν μπορεί να εκτιμηθεί στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας κι από την άλλη έρχεται σε αντίθεση με την αρχή περί σεβασμού προς τα νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα και τις ανησυχίες της άλλης πλευράς και την υποχρέωση αποχής από μονομερή τετελεσμένα γεγονότα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της Μαδρίτης".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι "δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως κυριαρχικό δικαίωμα από πλευράς διεθνούς δικαίου η ενέργεια που θα κάνει η Ελλάδα προς την κατεύθυνση αυτή και εναντίον των νόμιμων και ζωτικών συμφερόντων γειτονικής χώρας".

Στην Αθήνα, διπλωματικοί κύκλοι τοποθετούν την τουρκική ανακοίνωση στο πλαίσιο μιας άτυπης "συζήτησης" που άνοιξε με τις πρόσφατες τοποθετήσεις για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου από τον Αμερικανό πρεσβευτή Ν. Μπερνς. Η συζήτηση αυτή συνεχίστηκε με τις τοποθετήσεις παραγόντων της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίοι πρόβαλαν την άποψη πως η Ελλάδα θα μπορούσε να "δει" στο μέλλον το θέμα της εξίσωσης του εύρους των χωρικών υδάτων με το εύρος του εναέριου χώρου. Η τοποθέτηση της Αγκυρας, σ' αυτές τις πρώτες διερευνητικές "βολές", ήταν άμεση. Με σαφέστατη ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την περασμένη βδομάδα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει εύρος ελληνικού εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων.

Σχολιάζοντας την τουρκική ανακοίνωση, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμαναν, κατ' αρχήν τη σπουδή με την οποία χτες ο Θ. Πάγκαλος κάλεσε την Αγκυρα να αποδεχτεί τη Γενική Δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, προκειμένου να αποτελέσει το πλαίσιο αντιμετώπισης των όποιων απαιτήσεων έχει η Τουρκία από την Ελλάδα. Στόχος αυτής της κίνησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πρώτα απ' όλα, ο περιορισμός του ρόλου της αμερικανικής διαμεσολάβησης, με την οποία κάποιοι - τουλάχιστον - στην ελληνική κυβέρνηση, δεν αισθάνονται άνετα.

Η απάντηση της Αγκυρας, απ' ό,τι φαίνεται, ήταν άμεση καθώς η τουρκική διπλωματία έσπευσε να ερμηνεύσει κατά το δοκούν το ανακοινωθέν της Μαδρίτης, προκειμένου να συνεχίσει την πολιτική δημιουργίας έντασης η οποία έχει σαν στόχο να προκαλέσει μια εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκική συζήτηση υπό την υψηλή εποπτεία της αμερικανικής διπλωματίας.

Στην Τουρκία ο Αμερικανός υπ. Αμυνας

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κόεν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι αμυντικές συμφωνίες Αγκυρας και Ουάσιγκτον στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ανακοινώθηκε χτες από εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Τουρκίας αφότου η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, στις αρχές της δεκαετίας του '50. Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν ψυχρανθεί μετά από την απόφαση των ΗΠΑ, το 1996, να αναστείλουν την παράδοση τριών φρεγατών στην Αγκυρα, μετά από την ένταση που σημειώθηκε στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας.

Ωστόσο, το Κογκρέσο αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο ότι η παράδοση των πλοίων αυτών μπορεί να γίνει.


Οι "συσχετισμοί" της Μαδρίτης

Η χτεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι η πρώτη επίσημη απόδειξη του πώς θα αξιοποιηθεί η περιβόητη Συμφωνία της Μαδρίτης. Είναι δηλωτική του τι επέβαλε στην ελληνική αντιπροσωπεία η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μ. Ολμπράιτ, και του τι, τελικά, υπέγραψε η κυβέρνηση Σημίτη στην ισπανική πρωτεύουσα. Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι η αμφισβήτηση του δικαιώματος της Ελλάδας για την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια - μια αμφισβήτηση που στοιχειοθετείται από πλευράς Τουρκίας στη βάση των συνομολογηθέντων της Μαδρίτης - είναι άλλη μια επίδειξη της τουρκικής προκλητικότητας. Και είναι αλήθεια. Μόνο που, εν προκειμένω, δεν κρίνεται η δεδομένη προκλητικότητα της γείτονος, ούτε οι "πλάτες" που βρίσκει στους Αμερικανούς, μέσω της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε" που ακολουθούν οι τελευταίοι. Αυτό που κρίνεται είναι η πολιτική της κυβέρνησης, που, μέσω της διαβόητης τακτικής της "βήμα προς βήμα προσέγγισης", ενεργεί ως "άθυρμα" στα χέρια των ΗΠΑ, προσφέροντας τη δυνατότητα στους Αμερικανούς να αλωνίζουν το Αιγαίο και παρέχει στην Τουρκία "επιχειρήματα" για να προωθείται η αμερικανόπνευστη διχοτόμηση του αρχιπελάγους.

***

Η κυβέρνηση, λοιπόν, πήγε στη Μαδρίτη και έβαλε την υπογραφή της σε ένα κείμενο, που, μεταξύ άλλων, εξέφραζε το "σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο", καθώς και "δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών"... Και όλα αυτά από μόνα τους θα μπορούσαν να είναι καλά, αν... Αν η Τουρκία δεν αμφισβητούσε (από τότε), στο όνομα των "ζωτικών συμφερόντων" της, το δικαίωμα της Ελλάδας για χωρικά ύδατα 12 μιλίων. Και το αμφισβητούσε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απειλεί (από τότε) με casus belli, στην περίπτωση που η Ελλάδα κάνει χρήση του δικαιώματός της.

***

Και όχι μόνο αυτό. Αλλά όταν η κυβέρνηση έβαζε την υπογραφή της κάτω από αυτό το αμερικανόπνευστο κείμενο, όχι μόνο δεν κατοχύρωνε τα δικαιώματα της χώρας, αλλά επιδίωκε να αποσυνδέσει αυτά τα δικαιώματα από το χαρτί που υπέγραψε! Η συμφωνία "συνιστά αποδοχή από την Τουρκία του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών μας υδάτων;", ρωτήθηκε, τότε, από το "Ρ" ο Κ. Σημίτης, στη Μαδρίτη. Και ιδού τι απάντησε: "Δεν πρέπει να συσχετίζεται τίποτε το οποίο γράφεται μέσα σε αυτό το χαρτί με τα άλλα θέματα. Λοιπόν, μην αρχίσουμε να το συσχετίζουμε εμείς, διότι αν το συσχετίζουμε εμείς, θα αρχίσουν να το συσχετίζουν και οι άλλοι"! Αυτά ήταν τα λόγια του Κ. Σημίτη, τότε. Σήμερα, οι Τούρκοι και οι ΗΠΑ, εκείνα που δεν ήθελε να συσχετίσει ο κ. Σημίτης, τα συσχετίζουν...

Ν. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ