Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι "συσχετισμοί" της Μαδρίτης

Η χτεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι η πρώτη επίσημη απόδειξη του πώς θα αξιοποιηθεί η περιβόητη Συμφωνία της Μαδρίτης. Είναι δηλωτική του τι επέβαλε στην ελληνική αντιπροσωπεία η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μ. Ολμπράιτ, και του τι, τελικά, υπέγραψε η κυβέρνηση Σημίτη στην ισπανική πρωτεύουσα. Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι η αμφισβήτηση του δικαιώματος της Ελλάδας για την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια - μια αμφισβήτηση που στοιχειοθετείται από πλευράς Τουρκίας στη βάση των συνομολογηθέντων της Μαδρίτης - είναι άλλη μια επίδειξη της τουρκικής προκλητικότητας. Και είναι αλήθεια. Μόνο που, εν προκειμένω, δεν κρίνεται η δεδομένη προκλητικότητα της γείτονος, ούτε οι "πλάτες" που βρίσκει στους Αμερικανούς, μέσω της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε" που ακολουθούν οι τελευταίοι. Αυτό που κρίνεται είναι η πολιτική της κυβέρνησης, που, μέσω της διαβόητης τακτικής της "βήμα προς βήμα προσέγγισης", ενεργεί ως "άθυρμα" στα χέρια των ΗΠΑ, προσφέροντας τη δυνατότητα στους Αμερικανούς να αλωνίζουν το Αιγαίο και παρέχει στην Τουρκία "επιχειρήματα" για να προωθείται η αμερικανόπνευστη διχοτόμηση του αρχιπελάγους.

***

Η κυβέρνηση, λοιπόν, πήγε στη Μαδρίτη και έβαλε την υπογραφή της σε ένα κείμενο, που, μεταξύ άλλων, εξέφραζε το "σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο", καθώς και "δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών"... Και όλα αυτά από μόνα τους θα μπορούσαν να είναι καλά, αν... Αν η Τουρκία δεν αμφισβητούσε (από τότε), στο όνομα των "ζωτικών συμφερόντων" της, το δικαίωμα της Ελλάδας για χωρικά ύδατα 12 μιλίων. Και το αμφισβητούσε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απειλεί (από τότε) με casus belli, στην περίπτωση που η Ελλάδα κάνει χρήση του δικαιώματός της.

***

Και όχι μόνο αυτό. Αλλά όταν η κυβέρνηση έβαζε την υπογραφή της κάτω από αυτό το αμερικανόπνευστο κείμενο, όχι μόνο δεν κατοχύρωνε τα δικαιώματα της χώρας, αλλά επιδίωκε να αποσυνδέσει αυτά τα δικαιώματα από το χαρτί που υπέγραψε! Η συμφωνία "συνιστά αποδοχή από την Τουρκία του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών μας υδάτων;", ρωτήθηκε, τότε, από το "Ρ" ο Κ. Σημίτης, στη Μαδρίτη. Και ιδού τι απάντησε: "Δεν πρέπει να συσχετίζεται τίποτε το οποίο γράφεται μέσα σε αυτό το χαρτί με τα άλλα θέματα. Λοιπόν, μην αρχίσουμε να το συσχετίζουμε εμείς, διότι αν το συσχετίζουμε εμείς, θα αρχίσουν να το συσχετίζουν και οι άλλοι"! Αυτά ήταν τα λόγια του Κ. Σημίτη, τότε. Σήμερα, οι Τούρκοι και οι ΗΠΑ, εκείνα που δεν ήθελε να συσχετίσει ο κ. Σημίτης, τα συσχετίζουν...

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ