Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠ. ΕΙΡΗΝΗΣ
Το μήνυμα του αγώνα έφτασε παντού

"Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ", "Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά, θέλουμε να ζούμε ειρηνικά", "Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί, έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί". Με αυτά και πολλά άλλα συνθήματα οι αγωνιστές της ειρήνης σε όλη την Ελλάδα, έδωσαν χτες βροντερό παρών ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.Με τις εξορμήσεις ενημέρωσης και τις πικετοφορίες στις γειτονιές της Αθήνας και άλλων πόλεων κατήγγειλαν τις πρόσφατες προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τη μεταπολεμική ιστορία και τον ρόλο των Αμερικάνων.

Ταυτόχρονα παρότρυναν το λαό και τη νεολαία να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να συμβάλλουν στο αγώνα του φιλειρηνικού κινήματος για την ανατροπή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή.

Το ραντεβού του αγώνα με χιλιάδες ανθρώπους, δόθηκε σε πολλές περιοχές της Αθήνας και άλλων πόλεων. Στην Αθήνα οργανώθηκαν εξορμήσεις για τη διακίνηση της προκήρυξης της ΕΕΔΥΕ στο Αιγάλεω, στον Ταύρο, στην Κυψέλη, στη Ν. Ιωνία, στον Βύρωνα και πολλές άλλες συνοικίες καθώς και στον Πειραιά και την Κοκκινιά.

  • Στον Ταύρο από νωρίς το απόγευμα τα πηγαδάκια "έδιναν και έπαιρναν" και οι αγωνιστές της ειρήνης με όμορφα φιλοτεχνημένες πικέτες βγήκαν στους γύρω δρόμους από την πλατεία Αταλλείας και ενημέρωναν τον κόσμο. Ανάμεσα σε άλλους και ο Χρ. Λαζαρίδης,μέλος της εθνικής γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ ο οποίος σημείωσε: "Μόνο η οργανωμένη λαϊκή πάλη μπορεί να ανατρέψει όσα σχεδιάζουν οι αμερικανονατοϊκοί ιμπεριαλιστές. Το φιλειρηνικό κίνημα και με τις σημερινές κινητοποιήσεις δείχνει το δρόμο".
  • Στο Αιγάλεω οι Επιτροπές Ειρήνης της ευρύτερης περιοχής και η ξεχωριστή παρουσία της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" (ΝΔΕ) ήρθαν σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους που με ιδιαίτερη ευχαρίστηση δέχονταν να ενημερωθούν και δήλωναν τη συμπαράστασή τους στους μπροστάρηδες αγωνιστές. Ο Ν. Βασσάλος,μέλος της Παναθηναϊκής Επιτροπής της ΝΔΕ, ήταν αποφασισμένος και με τη φλόγα της νιότης μάς είπε: "Θέλουμε να δείξουμε στους συνομηλίκους μας ότι δεν είναι ανώφελο να παλεύουμε και να διαδηλώνουμε σήμερα εδώ. Τιμάμε την ιστορία αυτού του βασανισμένου τόπου, δε δεχόμαστε τις προκλήσεις αλλά και θέλουμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον".
  • "Οχι στην αδράνεια, στη σιωπή και την ανοχή" είπε η Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα με τη χτεσινή της πικετοφορία διατρανώνοντας την αντίθεσή της στις δηλώσεις εξάρτησης και υποταγής του Αμερικανού πρέσβη Ν. Μπερνς.

Η πικετοφορία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης διαδηλώνοντας με συνθήματα όπως "Το ΝΑΤΟ τώρα να διαλυθεί, έξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί", "Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά, θέλουμε να ζούμε ειρηνικά", "Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί, έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί", "η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ", "Οχι δαπάνες ΝΑΤΟικές, σχολειά και κατοικίες εργατικές", ενώ μοίραζαν και προκηρύξεις στο λαό του Βύρωνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ