Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΕΤΣΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ
Πέρασε η εποχή των διαπιστώσεων

- Ποια θέματα απασχόλησαν τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή;

- Το ΔΣ στάθηκε στον απολογισμό δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος και στον προγραμματισμό για το μεσοδιάστημα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση. Φυσικά κυρίαρχο ήταν το θέμα της τραγικής κατάστασης που βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις και η νέα επιδείνωση των προβλημάτων που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης. Νέα φορολογική επιβάρυνση σε μια περίοδο στην οποία οι μικρές επιχειρήσεις χάνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, με συνέπεια την πτώση του τζίρου, από τον ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων (Σούπερ Μάρκετ), αλλά και λόγω της σκληρής λιτότητας που πλήττει το εισόδημα των εργαζομένων, των αγροτών και συνταξιούχων. Γι' αυτό αποφασίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την Τετάρτη 28/1/98 στις 6 μ. μ., ώρα συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου.

- Ενόψει της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου πάρθηκε απόφαση για συγκέντρωση έξω από τη Βουλή καθώς και σε άλλες πόλεις. Κατά πόσο αρκεί αυτή η συγκέντρωση για τη διεκδίκηση των αιτημάτων και από εκεί και πέρα τι θα γίνει;

-Αυτό το οποίο σήμερα γίνεται πιο ευδιάκριτο, είναι ότι ο σχεδιασμός της οικονομίας της χώρας επιβάλλεται από τα μονοπώλια και προσαρμόζεται στις ανάγκες τους για μεγαλύτερα κέρδη και εδραίωση της κυριαρχίας τους στην κοινωνία. Στα πλαίσια αυτά κινούνται οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις οποίες η κυβέρνηση εκτελεί. Εχουμε λοιπόν την απελευθέρωση της αγοράς, δηλαδή την ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων μέσω των όρων λειτουργίας, το ωράριο, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και μια σειρά άλλα μέτρα που πλήττουν τις μικρές επιχειρήσεις και τις οδηγούν στην περιθωριοποίηση και πολλές στην καταστροφή. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός και το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα επιβαρύνει με φόρους τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, από 25% έως 30% συν οι δυσβάστακτοι φόροι που επιβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην ερώτησή σας λοιπόν, απαντώ ότι μια συγκέντρωση έχει τη σχετική πίεση και δεν την υποτιμάμε, όμως δεν αρκεί, η κατάσταση σήμερα δεν αντιμετωπίζεται με επιμέρους αποσπασματικές κινήσεις.

- Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και συχνότερα συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ να ομολογούν τα προβλήματα των ΜΜΕ με τρόπο που μέχρι σήμερα θεωρούνταν "ταμπού" για τις παρατάξεις τους. Πώς το σχολιάζετε;

-Η περίοδος των διαπιστώσεων είναι ξεπερασμένη. Εμείς οι συνάδελφοι της ΔΗΚΕΒΕ, τονίσαμε ιδιαίτερα ότι η παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει α) να έχει κατεύθυνση αντιμονοπωλιακή και β) να αναζητά καθημερινά συμμάχους στις λαϊκές δυνάμεις, εργαζόμενους, αγρότες, συνταξιούχους.

Κάθε ελιγμός που δεν παίρνει υπόψη του τα δυο αυτά βασικά στοιχεία, είναι το λιγότερο αποπροσανατολιστικός. Τα προβλήματα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Στη συνείδηση των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων θα κριθούμε όλοι με βάση τις θέσεις και την πρακτική. Σήμερα χρειάζεται οι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι να περάσουν μπροστά, να πάρουν στα χέρια τους την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων, η στάση αναμονής να ξεπεραστεί. Ο ενωμένος μαζικός αγώνας είναι σε θέση να υποχρεώσει κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο σε υποχώρηση. Η συγκέντρωση της Τετάρτης 28 του μήνα, έξω από τη Βουλή, είναι ένα νέο ξεκίνημα και προπαντός χρειάζεται μια νέα κλιμάκωση.

Μ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύπλευρες κινητοποιήσεις για το φορολογικό (2013-01-25 00:00:00.0)
Αύριο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα (2004-07-20 00:00:00.0)
Την Τρίτη αρχίζει νέος κύκλος πανελλαδικών κινητοποιήσεων (2002-11-29 00:00:00.0)
Παναττική συγκέντρωση στις 25 Νοέμβρη (1998-11-11 00:00:00.0)
Αύριο οι κινητοποιήσεις των ΕΒΕ για το φορολογικό (1998-01-27 00:00:00.0)
Αύριο οι αγωνιστικές συγκεντρώσεις (1997-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ