ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
Σελ. /32
Οσο χρειαστεί...

Γρηγοριάδης Κώστας

Στη Βαγδάτη έφτασε προχτές ο απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ, ο Αμερικανός τοποτηρητής του Ιράκ. Και σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε: «Δε θα έβαζα τις 90 μέρες ως σημάδι στον τοίχο. Θα είμαστε εδώ όσο χρειαστεί και θα φύγουμε γρήγορα». Ολοφάνερη η ασάφεια στην απάντηση του Αμερικανού επάρχου. Αλλωστε, πού να ξέρει πόσο χρόνο θα χρειαστεί, για να φέρει σε πέρας τους βασικούς στόχους της υπό την καθοδήγησή του πρώτης φάσης. Και καλά, τα συμβόλαια «ανοικοδόμησης» του Ιράκ, η επανέναρξη της άντλησης του πετρελαίου, κλπ., κλπ., θα προχωρήσουν και, μάλιστα, σχετικά γρήγορα, αλλά το πέρασμα στη δεύτερη φάση προϋποθέτει και τη συναίνεση μιας ορισμένης τουλάχιστον μερίδας του ιρακινού λαού. Και για την ώρα, τα πράγματα στο μέτωπο αυτό είναι αρκετά έως πολύ δύσκολα για τις ΗΠΑ. Οι μόνοι με τους οποίους κουβεντιάζουν είναι κάποιοι «υπάλληλοί» τους -Ιρακινοί, που ζουν για δεκαετίες τώρα στις ΗΠΑ ή στη Μ. Βρετανία, όπως ο Αχμάντ Τσαλαμπί, πρόεδρος του «Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου» - και κάποια μεσαία στελέχη του προηγούμενου καθεστώτος.

Πολλαπλασιάζονται οι αμερικανικές βάσεις

Πάντως, μη νομίζετε πως οι ΗΠΑ έκαναν τον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ, για να φύγουν κάποτε από τη χώρα. Μπορεί κάποια στιγμή ο Τζέι Γκάρνερ, να βρει κάποιους Iρακινούς Τσολάκογλου και να περάσει το Ιράκ στη δεύτερη φάση της «δημοκρατικής ανασυγκρότησής» του, αλλά οι Αμερικανοί δε θα φύγουν. Σύμφωνα με όσα έγραψε προχτές η αμερικανική εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι ΗΠΑ έχουν σκοπό να δημιουργήσουν τέσσερις μόνιμες και μεγάλες αεροπορικές βάσεις στο έδαφος του Ιράκ. Μία στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μία στη Νασιρίγια, την Η1 κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και μία στο Μπασούρ, στο βόρειο Ιράκ. Οπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, μια μακροπρόθεσμη αμερικανική παρουσία στο Ιράκ «θα γίνει αισθητή στη Συρία και, συνδυασμένη με την αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν, θα δημιουργήσει έναν πραγματικό ιστό αράχνης γύρω από το Ιράν».

Και δεν είναι μόνον αυτά. Δεκατρείς νέες αμερικανικές βάσεις έχουν «ξεφυτρώσει» τα τελευταία χρόνια σε εννιά χώρες γύρω από το Αφγανιστάν, πλαγιοκοπώντας τα νότια σύνορα της Ρωσίας και τα δυτικά - νοτιοδυτικά σύνορα της Κίνας. Τα άμεσα σχέδια των ΗΠΑ, επίσης, περιλαμβάνουν τη μεταφορά αρκετών βάσεων από τη Γερμανία, στα εδάφη των νέων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Το δόγμα του προληπτικού πολέμου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη...

Δε φτάνει η μνήμη...

«Η μνήμη ασθενεί, όσο περνάνε τα χρόνια», ενώ παράλληλα «γίνεται μια συνειδητή προσπάθεια από ορισμένους να ξεχαστούν αυτές οι μέρες», σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή τη μαύρη επέτειο του απριλιανού πραξικοπήματος.

Και, πράγματι, λιγοστές - ίσως, οι λιγότερες από κάθε άλλη φορά - ήταν οι σχετικές αναφορές των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Ακόμη λιγότερες ήταν οι όποιες αναφορές στο σχετικό ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ δεν έλειψαν και οι... βαθυστόχαστες αναλύσεις για τους «λιγοστούς, άφρονες αξιωματικούς» και την «ανάγκη υπεράσπισης του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, από εκφυλιστικά φαινόμενα και ακραίες συμπεριφορές». Φαίνεται πως η μνήμη ορισμένων ασθενεί πολύ πολύ γρήγορα...

Ούτε είμαστε, ούτε θα γίνουμε

«Στον κλάδο μας έγιναν απολύσεις επί αντιαμερικανισμώ. Ετσι έκρινε η εργοδοσία, έτσι έπραξε. Καλώς ή κακώς, κρίνεται! Απ' όσους έχουν ακόμα κρίση πλείονα του φόβου. Ως εδώ! Αλλά από δω και πέρα να υπάρχουν "συνάδελφοι" δημοσιογράφοι που υπαινίσσονται χρείαν απολύσεων επί αντιαμερικανισμώ ή ζητούν ευθέως αποκατάστασιν (ή εγκατάστασιν όπου δεν υπάρχει) της (νέας) τάξεως, πάει πολύ! Δεν είμαστε Αποικία του Ράμσφελντ - ούτε θα γίνουμε...».

Του Στάθη, από το «Ναυτίλο» της χτεσινής «Ελευθεροτυπίας».


Ληστεία

Σιγά σιγά οδεύουμε

προς τ' άγιο το Πάσχα

με ανοιχτό το στόμα μας,

κοινώς που λένε χάσκα,

απ' τις τιμές που βλέπουμε

στην αγορά τη «λάσκα»!

* * *

Μισός μισθός ένα αρνί,

κλεψιά παντού, ληστεία

κι έτσι πολλοί την Κυριακή,

δε σας το λέω αστεία,

το Πάσχα θα περάσουνε

με... «ιερή» νηστεία!


Ο οίστρος!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βάθεμα της εκμετάλλευσης

Παραμονές της Εργατικής Πρωτομαγιάς, δηλαδή παραμονές της μεγάλης απεργίας που η εργατική τάξη επιθεωρεί τις δυνάμεις της, ανασυντάσσεται και προβάλλει αιτήματα για μια καλύτερη ζωή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει ρεσιτάλ εφευρετικότητας για την προώθηση εργασιακών μοντέλων που γυρνάνε τα πράγματα πίσω κι απ' την εποχή που οι εργάτες διεκδικούσαν μόνιμη και σταθερή εργασία, με όσο το δυνατόν μειωμένο χρόνο και αυξημένα μεροκάματα.

Οι διεκδικήσεις της εργατικής τάξης πατούσαν στο γεγονός των διαρκώς αυξανόμενων τεχνολογικών επιτευγμάτων, αλλά έρχονταν επίσης σε σύγκρουση με την ανάγκη του κεφαλαίου να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο και φτηνότερα την εργατική δύναμη. Η λύση που δινόταν στην κάθε ιστορική στιγμή ήταν θέμα συσχετισμών. Οτι το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύεται για την προώθηση της πολιτικής του ακριβώς το γεγονός πως οι συσχετισμοί είναι σε βάρος της εργατικής τάξης, ότι οι δυνάμεις του, από κοινού με αυτές της ΝΔ και του ΣΥΝ, στο εργατικό κίνημα είναι μέρος του συστήματος για το πέρασμα της πολιτικής των επιχειρηματιών, είναι αποκαλυπτικό για το ποια συμφέροντα είναι ταγμένη να υπηρετεί η απανταχού σοσιαλδημοκρατία.

Οι «λύσεις» που προβάλλονται αυτές τις μέρες σαν φάρμακο για την ανεργία, μέσα από την πρόσληψη στο δημόσιο, όχι με όρους πρόσληψης εργαζόμενου, αλλά συνεταιρισμένων υπεργολάβων, προωθούν μια σε βάθος ανατροπή των εργασιακών σχέσεων όπως τις γνωρίσαμε και αυτό που θα μείνει από αυτήν την υπόθεση δεν είναι απλά η μερική απασχόληση. Αυτή υπάρχει. Αυτό που επιχειρείται χτυπάει τον πυρήνα της μόνιμης και σταθερής απασχόλησης, αλλά φέρνει και κάτι νέο: Από τους αυτοαπασχολούμενους ψιλικατζήδες των πρώτων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τις «προβληματικές» περνάμε σε αυτοαπασχολούμενες μεγάλες ομάδες εργατών που θα δουλεύουν κανονικότατα στην παραγωγική διαδικασία, αλλά πλέον όχι 8ωρο ή και 10ωρα, αλλά όσο η εργολαβία επιβάλλει.

Η κυβέρνηση πατάει στις τρομακτικές επιπτώσεις που έχει η ανεργία στη ζωή ενός ανθρώπου και τον καλεί να μπει στο κυνήγι: Να βγει στην αγορά εργασίας σαν άγριο ζώο και να επιδιώξει να φάει τον διπλανό του. Να τρέξει, να προλάβει να στήσει μια εταιρία με δυο - τρεις άλλους και να προσφέρουν χαμηλότερη τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης τους για να πάρουν μια εργολαβία του δημοσίου, χτυπώντας ταυτόχρονα τα μεροκάματα για ολοένα φτηνότερους εργάτες. Εργολαβία όχι από αυτές που κονομάνε τα γνωστά τρωκτικά της ευρωλιγουρικής συμμορίας, αλλά εργολαβία για τη λάντζα. Θέλει φύλαξη το γυμνάσιο της γειτονιάς; Τρεις άνεργοι, όσοι χρειάζονται για τρεις βάρδιες, στήνουν μια εταιρία και ζητάνε τη δουλιά. Κι επειδή ο εργάτης δεν κατέχει από τέτοια, μεσολαβεί η εταιρία ενοικίασης εργαζόμενων, τον προσλαμβάνει, τον βάζει και υπογράφει τα χαρτιά του εταιρικού και προωθεί αυτή τη συμφωνία με το δημόσιο.

Αυτό είναι το εργασιακό μέλλον που χτίζουν γύρω μας. Κι έχουν το θράσος να το ονομάζουν αντιμετώπιση της ανεργίας, όταν αυξάνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση, κάνοντας αβάσταχτη τη ζωή των εργατών. Αλλά αυτή την πολιτική τους απαιτεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ