ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2003
Σελ. /32
Τι «βλέπουν» στο ΣΥΝ

Γρηγοριάδης Κώστας

Πάντα πιστός στο δόγμα «αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο γι' αυτή», ο Δ. Στρατούλης, στέλεχος του ΣΥΝ. Τούτη τη φορά, όμως, το παράκανε. Ισως, για να μετριάσει τη σε βάρος του κριτική, απ' όσους του χρεώνουν την οργανωτική αποτυχία των πολυδιαφημισμένων σχεδίων τους.

Ισχυρίζεται στη χθεσινή «Αυγή», λοιπόν, ότι στη Θεσσαλονίκη το Φόρουμ των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - γκρουπούσκουλων ήταν «ηγεμονικό πλειοψηφικό ρεύμα σε διάκριση από τα άλλα κινήματα και κυρίως από τη στάση του ΚΚΕ, που απλώς μετέφερε μέλη και φίλους του από όλη την Ελλάδα για την ώρα της διαδήλωσης».

Δε θα αναφέρουμε τι έκαναν οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, που συσπειρώθηκαν γύρω από τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και το ΠΑΜΕ, γιατί μπορεί να μην τα «είδε» ο Στρατούλης, τα έζησαν όμως η Θεσσαλονίκη και η Σιθωνία για τέσσερις μέρες. Δε μας ενδιαφέρει, επίσης, τι έγιναν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους για το σπάσιμο της «κόκκινης ζώνης». Ούτε τι απάντησε την Παρασκευή σε όσους «συντρόφους» του τον γιουχάιζαν στο Ν. Μαρμαρά, επειδή με τις επιλογές τους κατάντησαν «θεσμικοί». Αλλά δε ρώτησε και ένα Σαλονικιό, να του πει πώς είδε τα πράγματα; Δε διάβασε τις κυριακάτικες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης; Ετσι, για να μην εκτίθεται, δηλαδή...

Οι μόνοι...

Εντάξει, ας παραδεχτούμε ότι οι κομμουνιστές αντιμάχονται τις «τρομο-συμφωνίες» αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και έκδοσης, μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, την οποία υπογράφουν σήμερα στην Ουάσιγκτον τα δύο μέρη, ορμώμενοι εκ του ...δογματικού αντιαμερικανισμού τους και των ...αβάσιμων φόβων τους. Ας παραδεχτούμε, ακόμη, ότι η εξίσου απορριπτική και καταδικαστική γνώμη για τη συμφωνία, μια σειράς κοινωνικών οργανώσεων, συνδικάτων, κλπ., οφείλεται στην ...άγνοια και τη ...λειψή πληροφόρηση ή τη ...λαθεμένη κατανόησή της. Ολ' αυτά, όμως, δεν μπορούν να ισχύουν για το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ), το οποίο, αφού μελέτησε τη συμφωνία και συζήτησε το περιεχόμενό της, «αντιτίθεται στην υπογραφή των συμφωνιών και καλεί σε κάθε περίπτωση τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης να φέρουν σε συζήτηση τις συμφωνίες αυτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο», όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Και δεν αντιτίθεται απλώς το ΔΣ του ΔΣΑ. Σημειώνει και στοιχειοθετεί και τους λόγους, που υπαγορεύουν τη στάση αυτή, τονίζοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι συμφωνίες έρχονται σε αντίθεση με το νομικό μας πολιτισμό, διότι δε διασφαλίζουν συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές και δικαιώματα.

Τελικά, απ' ό,τι φαίνεται, μόνον ο Κ. Σημίτης, ο Φ. Πετσάλνικος και οι συνάδελφοί του στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχουν αντίθετη γνώμη...

Η εξαίρεση

Απ' όσα γνωρίζουμε, στις διάφορες χώρες, που επισκέπτεται ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους, είτε για διακοπές, είτε για άλλους λόγους, αποφεύγει να επισκέπτεται και να έχει συναντήσεις με τους αντίστοιχους εν ενεργεία Προέδρους ή πρωθυπουργούς. Προχτές, όμως, έκανε μια εξαίρεση, αποδεχόμενος την πρόσκληση σε γεύμα του Κ. Σημίτη. Ισως η εξήγηση να βρίσκεται στο ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Ισως στο σημειούμενο από τα σχετικά ρεπορτάζ, ότι στη διάρκεια του γεύματος κυριάρχησαν οι ελληνοαμερικανικές επιχειρηματικές σχέσεις και η δυνατότητα αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ενόψει μάλιστα και των Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλωστε, είναι σε όλους γνωστές οι ιδιαίτερες σχέσεις και το μεγάλο ενδιαφέρον όλων των Αμερικανών Προέδρων, πρώην και νυν, για τους κεφαλαιοκράτες της χώρας τους.


Στις ΗΠΑ

Εκεί που βρίσκεσαι, Κωστή,

σκύψε και λίγο αν χρειαστεί,

ξέρω δεν τό 'χεις συνηθίσει,

μα δεν πειράζει λίγη κλήση,

μην κάνεις πάντα τον καμπόσο,

ε, μια φορά ας σκύψεις τόσο!

***

Εκεί που είσαι στον τρανό,

Κωστή, μη λες αράδα «νο»,

πες κι ένα «γιες» για ποικιλία

να μη χαλάσει κι η φιλία,

στα «όχι» βάστα, κάνε κράτει,

και μια φορά, άι, δόστου κάτι!

***

Εκεί που είσαι και μιλάς,

Κωστή, του Μπους μην του κολλάς,

τα νταηλίκια κατά μέρος,

φίλος μας είναι, δα, κι εταίρος

κάνε και λίγο το δικό του,

δείξε πως είσ' ο μπιστικός του!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μεγάλο βήμα αντιδραστικοποίησης

Με πραξικόπημα σε βάρος των όποιων ακόμη ατομικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών έχουν απομείνει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ισοδυναμεί η «Συμφωνία αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και έκδοσης», που υπογράφεται σήμερα στην Ουάσιγκτον από τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, ως προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζ. Μπους. Με την υπογραφή της συμφωνίας το νομικό καθεστώς της εσωτερικής έννομης τάξης των χωρών της ΕΕ, ειδικότερα το τμήμα που αφορά στα ατομικά δικαιώματα και στις λαϊκές ελευθερίες, ταυτίζεται μ' αυτό των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές μπορούν πλέον ανεμπόδιστα και με τη συμφωνία των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ να ζητήσουν την έκδοση ενός ατόμου - πολίτη χώρας της ΕΕ ή μη - που το θεωρούν ύποπτο για «εγκλήματα», όπως αυτά ορίζονται από τον αμερικανικό νόμο. Και είναι, βέβαια, περισσότερο από σαφές, ότι τα αιτήματα των Αμερικανών δε θ' αφορούν στο κοινό έγκλημα αλλά σ' αυτά που κατονομάζουν ως «τρομοκρατία». Στρέφονται δηλαδή στους αγωνιστές, στα λαϊκά κινήματα και στις δυνάμεις που αμφισβητούν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη και παλεύουν για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Πρόκειται για μια ανατροπή που γίνεται με πρόσχημα τη δήθεν καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Εξάλλου, στην έννοια «τρομοκράτης» και «τρομοκρατία» έχει δοθεί τέτοιο περιεχόμενο που τίποτα δεν αποκλείει. Το πραγματικό γεγονός είναι η ακύρωση θεμελιωδών προστατευτικών διατάξεων για τα ατομικά δικαιώματα που δεν επιδέχονται διαπραγμάτευση ή ερμηνεία. Μάλιστα, η επαίσχυντη αυτή συμφωνία υπογράφεται με τη χώρα εκείνη, τις ΗΠΑ, που διατηρεί τη θανατική ποινή και έστησε το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Γκουαντανάμο για τους αιχμαλώτους από τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν.

Η «Συμφωνία αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και έκδοσης» μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ εντάσσεται σ' ένα ευρύτερο πλέγμα ρυθμίσεων και αλλαγών, στη διεθνή και εσωτερική έννομη τάξη, που φέρουν τη σφραγίδα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Στο ίδιο αυταρχικό πλαίσιο εντάσσονται οι «τρομονόμοι» - εσωτερικός και «ευρω-τρομονόμος» - ο ορισμός της τρομοκρατίας, η απόφαση της Χαλκιδικής για το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το κείμενο Σολάνα για τη «στρατηγική της ασφάλειας στην ΕΕ» κλπ. Στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι ο έλεγχος, η τρομοκράτηση και η πλήρης υποταγή των λαών, των κινημάτων τους αλλά και των ίδιων των πολιτών. Επιδίωξή τους είναι η με κάθε τρόπο παρεμπόδιση ανάπτυξης διεκδικητικών κοινωνικοπολιτικών αγώνων για τις ανάγκες των λαϊκών δυνάμεων, προκειμένου να επιβάλλονται με τη λιγότερη δυνατή αντίσταση οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, και των αντιιμπεριαλιστικών αντιπολεμικών αντιστάσεων.

Ομως, η σπουδή αυτή να προωθηθούν ρυθμίσεις, που πλήττουν τις ελευθερίες των λαών, δείχνει έναν ενδόμυχο φόβο των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Ενόψει της παραπέρα κλιμάκωσης της νεοταξικής λαίλαπας παίρνουν προληπτικά μέτρα για την καταστολή του μόνου αντίπαλου δέους, που είναι οι λαοί ανά τον κόσμο, οι εργαζόμενοι και τα κινήματά τους. Γνωρίζουν καλά ποια είναι η απειλή για τα σχέδιά τους. Γι' αυτό γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη λαϊκής συσπείρωσης και αγώνα κατά της «νέας τάξης» και των ντόπιων εκφραστών της σε συνδυασμό με τις διεκδικήσεις των εργασιακών, όλων των δικαιωμάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ