ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
ΠΑΜΕ στο δικό μας πόλεμο

Αστραψε και βρόντηξε στο Ναύπλιο. Κι έτρωγαν κι έπιναν μεταλλαγμένη σε ακριβά γεύματα την αξία, την υπεραξία, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων, οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το κάστρο με την παντιέρα των ειρηνιστικών συνθημάτων φωτισμένο ακόμα και τη νύχτα, η βροχή που μούσκεψε τα κόκαλα των απτόητων να υποχωρεί τρομαγμένη και οι βρικολακιασμένες προθέσεις των συνομιλούντων υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας να εκτείνονται ως και την επέκταση, λέει, του χρόνου εργασίας. Με το σφυρί και το δρεπάνι, με τον υπολογιστή και το μολύβι, με το φτυάρι και τα βιβλία του δασκάλου, πρέπει να δουλεύεις μέχρι τα 70, μέχρι να πεθάνεις πριν την ώρα σου και ν' απαλλάσσεις το κτηνώδες σύστημα από τη συνταξιοδοτική απαίτηση.

Το ΠΑΜΕ εξελίσσεται, σύντροφοι, στη μόνη ασυμβίβαστη υπολογίσιμη αντιστασιακή δύναμη του τόπου, άξιος εκφραστής των εργαζομένων, χώρος ανοιχτός σε κάθε δύναμη που δεν ξεγελιέται με καραμέλες πεταμένες απ' την εξουσία, δεξιά ή σοσιαλδημοκρατία. Δύναμη με φαντασία και γνώση που καθημερινά πλουτίζεται από την εμπειρία και την ανάγκη των πολλών, των ολοένα περισσότερων εργαζομένων. Κι όταν εκεί, στην πλατεία του Ναυπλίου ακουγόταν ο συνδικαλιστής απ' τη Βενεζουέλα να φωνάζει «πατρίδα ή θάνατος», ακουγόταν ο συνδικαλιστής από το Βέλγιο να φωνάζει πως η ΕΕ είναι μια απάτη για τους εργαζόμενους κι η Ιταλίδα να καλεί σε συστράτευση κι αλληλεγγύη, έπαιρνε σάρκα και οστά και γέμιζε περηφάνια το βλέμμα με το βροντερό σύνθημα «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με Μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές, με Μέτωπο απαντάμε στους ιμπεριαλιστές».

Η δικιά μου η δουλιά είναι να μαζεύω και να διαθέτω σ' όσους περισσότερους μπορώ πληροφορίες και πραγματικές ειδήσεις, αυτές που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής αλλά και τη ζωή αυτή καθαυτή των ανθρώπων της καθημερινότητας. Πολλές φορές μοιάζουν βαρύγδουπες κι ίσως άχρηστες για να βγάλει κανείς πέρα το βάσανο και τις χαρές της μέρας του. Κι όμως, είναι τις περισσότερες φορές, αυτές ακριβώς οι ειδήσεις που περνάνε στα ψιλά ή δεν ακούγονται καθόλου και καθορίζουν την αυριανή μέρα μας αλλά ακόμα και τη ζωή των αγέννητων της Γης.

Περπατούσα στο Ναύπλιο, φώναζα, και το μυαλό μου τριβέλιζε αυτό που έπρεπε να γράψω οπωσδήποτε κι όχι αυτό που ήθελα, έναν ίαμβο για τόσες χιλιάδες ξεβολεμένους αγωνιστές που περπατούσαν αντιστεκόμενοι στις «Σειρήνες» της μιντιοκρατικής εποχής, ξέροντας ότι στην ...ενημέρωση δεν αξίζουν ούτε μια χάντρα απ' το κομπολόι του κυρ Μάκη, ούτε μια τρίχα από τα γένια του Κακαουνάκη. «Για να αντιμετωπίσουν την "απειλή" της Βόρειας Κορέας οι ΗΠΑ έδωσαν άδεια στην Ιαπωνία να αναπτύξει πυρηνικό πολεμικό πρόγραμμα ταχύτατο, ικανό να λειτουργεί και ν' απειλεί με τη σειρά του την ασιατική μισή γη, μέσα σε λίγους μήνες». Είδηση μεγάλης ανατριχίλας.

Περπατούσα στο Ναύπλιο και μ' έτρωγε η πληροφορία του συναδέλφου από τις ΗΠΑ πως η μέρα του βρώμικου πολέμου εναντίον του Ιράκ, κι όλης τελικώς της Μέσης Ανατολής, έχει οριστεί. Το πιθανότερο είναι πως οι φριχτοί βομβαρδισμοί, οι εφιαλτικότεροι που γνώρισε η Γη, θ' αρχίσουν στις 15 του Φλεβάρη, ανήμερα της μεγάλης αντιπολεμικής πορείας στην Αθήνα και σ' όλον τον κόσμο. Και ζωντάνευε στα μάτια μου ο επιθανάτιος ρόγχος, σαν κλάμα αδύναμης γάτας, του βρέφους των οχτώ ημερών που είδα να πεθαίνει στο νοσοκομείο της Βαγδάτης επειδή έλειπε ένα μικρό πλαστικό ιατρικό εργαλείο των πέντε δραχμών, εξαιτίας του φριχτού «δημοκρατικού» εμπάργκο...

Περπατούσα στο Ναύπλιο κι ο εφιάλτης σαν να υποχωρούσε λίγο με το βηματισμό των θαρραλέων και τις παντιέρες μας. Κι έλεγα πως για να σκιαχτεί πρέπει όλοι να ΠΑΜΕ στο δικό μας πόλεμο, της καθημερινής αντίστασης στον προγραμματισμένο δικό τους. Οπως πάει το φως κατά μέτωπο και χτυπάει κατάστηθα το σκοτάδι. Οπως πάει η ζωή όταν τη φυλάμε και την υπερασπιζόμαστε εμείς κι όχι ο του θανάτου διαχειριστής...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Η πρόταση για «διπλή προεδρία» στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η κοινή γαλλογερμανική πρόταση για την καθιέρωση «διπλής προεδρίας» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της Συντακτικής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, όπου συζητούνται οι «θεσμικές μεταρρυθμίσεις» στην ΕΕ. Στη Συνέλευση αυτή εκπρόσωποι από τις δεκαπέντε χώρες- μέλη προσπαθούν να απαντήσουν σε δύο κρίσιμα ερωτήματα: α) Ποιος και πώς θα αποφασίζει; και β) Ποιος θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των αποφάσεων;

Οι απαντήσεις σ' αυτά τα δύο ερωτήματα θα αποτελούν τη βάση του «Ευρωπαϊκού Συντάγματος», το οποίο θα καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ των κέντρων εξουσίας στην ΕΕ στην πορεία για την «πολιτική ενοποίηση».

Η πρόταση την οποία ανακοίνωσαν στις 16 Γενάρη ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ προβλέπει την ύπαρξη δύο προέδρων. Του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του προέδρου του Συμβουλίου, ο οποίος θα εκλέγεται από τους ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ. Και στις δύο περιπτώσεις, η εκλογή θα γίνεται με «ειδική πλειοψηφία» και η θητεία του προέδρου του Συμβουλίου προτείνεται να είναι πενταετής, ή να διαρκεί δυόμισι χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δυόμισι.

Οι δηλώσεις των κκ Σιράκ και Σρέντερ επιβεβαίωσαν ότι η κοινή πρότασή τους είναι προϊόν συμβιβασμού. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση της Γερμανίας υποστήριζε τη μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ομοσπονδία και την αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ρόλο «κυβέρνησης». Στην περίπτωση αυτή, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να εκχωρήσουν τα εθνικά κυριαρχικά τους δικαιώματα, τα οποία θα απορροφηθούν από τα «ομοσπονδιακά» όργανα της ΕΕ. Στην περίπτωση αυτή και αν υπολογίσει κανείς ότι οι αποφάσεις στα «ομοσπονδιακά» όργανα θα λαμβάνονται με βάση το πληθυσμιακό μέγεθος των κρατών - μελών καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η λήψη των αποφάσεων θα αφορά σε έναν πολύ στενό κύκλο κρατών, των μεγαλύτερων και ισχυρότερων.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Γαλλίας (είτε στη σοσιαλδημοκρατική, είτε στη συντηρητική της μορφή), βλέποντας ότι, με την «ομοσπονδιοποίηση», υπήρχε κίνδυνος να παγιωθεί η γερμανική ηγεμονία στην ΕΕ, πρότεινε μια εναλλακτική λύση, τη δημιουργία ενός «σκληρού πυρήνα», στον οποίο θα συμμετέχουν τα τέσσερα - πέντε μεγαλύτερα κράτη - μέλη (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία) ο οποίος και θα διαμορφώνει τις αποφάσεις της ΕΕ.

Ετσι η πρόταση των Σιράκ και Σρέντερ επιχειρεί να γεφυρώσει τις δύο απόψεις, αφού ο μεν πρόεδρος της Επιτροπής θα εκφράζει τη γερμανική εκδοχή, ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου τη γαλλική. Είναι φανερό ότι τα μικρότερα κράτη - μέλη, είτε έτσι, είτε αλλιώς θα υποβιβαστούν σε κράτη β΄ κατηγορίας.

Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της γαλλογερμανικής πρότασης στη Συντακτική Συνέλευση, την περασμένη Τρίτη, έσπευσαν να την υποστηρίξουν οι εκπρόσωποι της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αντίθετα, επιφυλάξεις σημειώθηκαν από τους εκπροσώπους των μικρότερων κρατών - μελών, που αντιλαμβάνονται ότι κινδυνεύουν να βρεθούν «εκτός νυμφώνος».

Φυσικά, το θέμα δεν είναι τεχνικό, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι ιθύνοντες της ΕΕ. Στην πρόσφατη απόφασή της για την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ηδη, η σχετική δυσκολία που προκύπτει από την άσκηση ενιαίας νομισματικής πολιτικής, σε μη ενιαίες οικονομίες και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης, οι δεσμεύσεις και οι έλεγχοι ως προς τις υποχρεώσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, οδηγούν μερίδα των οικονομικών και πολιτικών παραγόντων της EE να προβάλλουν ως λύση την ενίσχυση των κέντρων εξουσίας της EE, για τη διαμόρφωση υποχρεωτικών ενιαίων οικονομικών πολιτικών.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινείται το σχέδιο ευρωπαϊκού Συντάγματος, που επεξεργάστηκε ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν ως πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης (με δήθεν δημοκρατική εκπροσώπηση και λειτουργία) για το μέλλον της Ευρώπης. H λογική του σχεδίου είναι να ενισχυθεί η EE με μηχανισμούς εξουσίας, που θα διαμορφώνουν και θα επιβάλλουν ενιαία οικονομική πολιτική. Για τις μορφές των αναζητούμενων μηχανισμών, αλλά και τη σχέση εθνοκρατικού - κοινοτικού κέντρου άσκησης της οικονομικής πολιτικής, αναπτύσσεται διαπάλη εντός της EE. H διαπάλη αυτή σχετίζεται με τα ιδιαίτερα συμφέροντα των πιο ισχυρών κρατών - μελών της EE, με τον έλεγχο που έχουν στα υπάρχοντα κοινοτικά όργανα, τις συμμαχίες που διαμορφώνουν μέσα σ' αυτά με τα πιο αδύναμα κράτη - μέλη».

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των «θεσμικών μεταρρυθμίσεων» της ΕΕ δεν είναι καθόλου μικρότερης σημασίας από τις εξελίξεις στ' άλλα μέτωπα της πολιτικής της κοινοτικής πολιτικής. Από αυτή την άποψη, έχει μεγάλη σημασία η ένταξη και αυτών των θεμάτων στο πρόγραμμα πάλης του κινήματος κατά της ΕΕ και των αποφάσεών της. Στην κατεύθυνση αυτή αποκτά ιδιαίτερο βάρος η εκτίμηση της ΚΕ του ΚΚΕ: «H παρακολούθηση των ενδοκοινοτικών ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων από το Κόμμα μας έχει αξία, για να αξιοποιούνται αυτές σε όφελος του εργατικού κινήματος στη χώρα μας. Συνδέουμε την πάγια πολιτική μας θέση για αποδέσμευση από την EE, με την αντίθεσή μας στη συγκρότηση νέων θεσμών "συνοχής" του ιμπεριαλιστικού κοινοτικού κέντρου (όπως είναι η λειτουργία ευρωπαϊκών κομμάτων, το "Σύνταγμα" κλπ.), όπως και με την επέκταση των υπαρχόντων σε άλλα κράτη της Ευρώπης, μέσω της διαδικασίας ένταξής τους (διεύρυνση)».


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η ΚΕ του ΚΚΕ κόβει την πίτα της

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα θα κόψει αύριο Δευτέρα 27 Γενάρη η ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση που θα γίνει στα γραφεία της, στον Περισσό, στις 7.30 μ.μ. Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ