ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Αντιπαραθέσεις για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, δηλώνει η κυβέρνηση
  • Οχι στους "151" από τη ΝΔ
  • Διαφοροποίηση Πεπονή από ΠΑΣΟΚ για τα μυστικά άρθρα

Με έντονες "κόντρες" ανάμεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και διαφοροποιημένες απόψεις βουλευτών των δύο κομμάτων για άλλα θέματα συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δεν ξεκαθαρίζει το ΠΑΣΟΚ...

Οσον αφορά το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας εκ μέρους του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και του υπουργού ΔικαιοσύνηςΕυάγγελου Γιαννόπουλου υποστηρίχτηκε η θέση πως η Βουλή οφείλει να αποφασίσει υπέρ της αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής που προβλέπεται στο ισχύον Σύνταγμα μετά την παρέλευση τριών αποτυχημένων ψηφοφοριών με ενισχυμένες πλειοψηφίες, με το επιχείρημα ότι ένα αιφνίδιο γεγονός όπως ο θάνατος μπορεί να ανακόψει την πορεία μιας κυβέρνησης με ισχυρή πλειοψηφία. Ομως παρά την πίεση των βουλευτών της ΝΔ απέφυγαν να πουν συγκεκριμένα τι προτείνει η κυβέρνηση για την εκλογή προέδρου. Αντ' αυτού ανέφεραν χωρίς να ταχθούν υπέρ μίας, 4 απόψεις που "έχουν διατυπωθεί δημόσια" για το θέμα όπως είπε ο Ε. Γιαννόπουλος. Πρόκειται για την εκλογή με απόλυτη πλειοψηφία (151 βουλευτές), την αύξηση των ψηφοφοριών με ενισχυμένη πλειοψηφία (180 - 200 βουλευτές), την ύπαρξη Μεικτού Εκλεκτορικού Σώματος κατά το γερμανικό πρότυπο (συμμετοχή φορέων και προσωπικοτήτων) και την άμεση εκλογή από την εκλογική βάση. Ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε πάντως ότι η τέταρτη εκδοχή έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα του Συντάγματος σχετικά με τον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα του πολιτεύματος σημειώνοντας ότι οι υπόλοιπες είναι συζητήσιμες. Γενικότερα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ πάντως υποστηρίχτηκε ότι το περιεχόμενο της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι υπόθεση της επόμενης Βουλής.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίχτηκε πως το άρθρο του Συντάγματος που αφορά την εκλογή του Προέδρου δεν πρέπει να αλλάξει γιατί αυτό θα αποβεί σε βάρος του κύρους του θεσμού, ενώ κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι δεν αποσαφηνίζει τη θέση της για το θέμα της εκλογής, μεθοδεύοντας την προώθηση της λύσης της εκλογής με απόλυτη πλειοψηφία. Στελέχη δε της ΝΔ εκτιμούσαν ότι η βιασύνη για επίλυση του συγκεκριμένου θέματος είναι δείγμα σκεπτικισμού των κυβερνώντων για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τη δική του θέση πάντως έθεσε εκ νέου ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης ζητώντας να αποφασιστεί απλώς ποια άρθρα είναι αναθεωρητέα χωρίς να συζητηθούν οι κατευθύνσεις.

Μυστικά άρθρα...

Πεδίο αντιπαραθέσεων υπήρξε και το θέμα της αναθεώρησης της παρ.3 του Αρθρου 36 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι "μυστικά άρθρα συνθήκης δεν μπορούν να ανατρέψουν τα φανερά".

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, δήλωσε ότι αυτά που προβλέπει το άρθρο είναι αυτονόητα στη σύγχρονη διπλωματία όπου "δε νοούνται μυστικά άρθρα" ζητώντας την κατάργησή του. Αντίθετη όμως άποψη εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιος Πεπονής,ο οποίος τάχθηκε υπέρ πρόσθετης ρήτρας που να αποσαφηνίζει ότι δε θα υπογράφονται συνθήκες με μυστικές συμφωνίες, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Μιλτιάδης Εβερτ,εκ μέρους της ΝΔ. Ο γενικός εισηγητής δε της Νέας Δημοκρατίας Γ. Βαρβιτσιώτης,τάχθηκε κατά της κατάργησης του άρθρου.

Και βρισιές...

Τέλος στη χτεσινή συζήτηση, βρισιές ανταλλάγησαν σε αντιπαράθεση του Ε. Γιαννόπουλου με τον Απ. Ανδρεουλάκο.Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλεσε τον βουλευτή της ΝΔ "βλάκα" απειλώντας ότι "άμα ξαναδείς Βουλή να μου γράψεις". Ο Α. Ανδρεουλάκος ανταπάντησε λέγοντας "είσαι αληταράς, είναι ντροπή που είσαι υπουργός Δικαιοσύνης"...

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η "νεκρανάσταση" των "σοφών"

Συνάντηση των τεσσάρων εμπειρογνωμόνων στις 10/12, συζήτηση εφ' όλης της ύλης με σημείο εκκίνησης τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, προτείνουν στην τρίτη τους επιστολή οι Τούρκοι "σοφοί"

Κάτω από τη σφοδρότατη πίεση Αμερικανών και Ευρωπαίων, η ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να βρίσκει "γόνιμο έδαφος" στις τουρκικές πάγιες απαιτήσεις για την εκκίνηση ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Χτες, η προεδρία της ΕΕ διαβίβασε στην ελληνική κυβέρνηση την τρίτη απαντητική επιστολή των δύο Τούρκων "σοφών", την οποία κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήριζαν ως την "καλύτερη από όσες έχουμε λάβει". Οι ίδιοι κύκλοι, μάλιστα, σημείωναν πως η συγκεκριμένη επιστολή δεν αποκλείεται να αποτελέσει το "γόνιμο έδαφος", επάνω στο οποίο θα μπορούσε να οικοδομηθεί μια διαδικασία συζητήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η "καλύτερη" τουρκική επιστολή προβάλλει τη γνωστή - πάγια - απαίτηση της Αγκυρας για έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο. Σημείο εκκίνησης αυτού του εφ' όλης της ύλης διαλόγου μεταξύ των σοφών, προσδιορίζεται από την Αγκυρα το θέμα της εγκατάστασης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Η συζήτηση αυτή, σύμφωνα με την απάντηση των Τούρκων σοφών, μπορεί να ξεκινήσει στις 10 Δεκέμβρη με την πρώτη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο, να αποδεχτεί την πρόταση της Αγκυρας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης μεταξύ των σοφών. Για το λόγο αυτό, τις προσεχείς μέρες η Αθήνα θα ανακοινώσει ποιος θα αντικαταστήσει τον έναν από τους εμπειρογνώμονες, τον Κρ. Ιωάννου, που αποχώρησε από την επιτροπή, αποδεχόμενος τον ορισμό του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην ελληνική κυβέρνηση αναπτύσσονται"σκέψεις" για την τοποθέτηση στη θέση του ακαδημαϊκού Ιωάννου, κάποιου προσώπου με γνώμονα τα πολιτικά και διπλωματικά του προσόντα και λιγότερο τα ακαδημαϊκά.

Οι σκέψεις αυτές, όπως επισημαίνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου σηματοδοτούν τη ρυμούλκηση της Αθήνας στη διαδικασία συζήτησης που προτείνει με την επιστολή των σοφών της η Αγκυρα. Βέβαια, οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης πως η "καλή διάθεση" της Αθήνας, ίσως να μην είναι τίποτε περισσότερο από τον απαραίτητο ελιγμό, προκειμένου να εκτονωθούν οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές πιεστικές απαιτήσεις για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Για το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας σε χτεσινές δηλώσεις επανέλαβε πως "η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, πρέπει να συμβάλει, με όλους τους τρόπους που διαθέτει, και στην ταχύτατη εξέλιξη για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρόταση - άλλοθι για προμήθειες του Δημοσίου

Μανδύα νομιμοποίησης στη μοιρασιά των προμηθειών του Δημοσίου στα εγχώρια και ξένα αφεντικά, προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ με την πρόταση για την ίδρυση "ανεξάρτητης διοικητικής αρχής". Παράλληλα, παρέχει και ένα άλλοθι στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται αυτές τις προμήθειες.

Σύμφωνα με τους βουλευτές της ΝΔ, που κατέθεσαν σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, η ανεξάρτητη αυτή αρχή εξασφαλίζει "εγγυήσεις καθιέρωσης της αρχής της διαφάνειας ως προς την ανάθεση και εκτέλεση των συμβάσεων δημοσίων έργων και προμηθειών". Συγκεκριμένα προτείνεται η θεσμοθέτηση του "Εθνικού Συμβουλίου Διαφάνειας Εργων και Προμηθειών" (ΕΣΔΕΠ), επικεφαλής του οποίου θα είναι ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ θα μετέχουν σε αυτό 6 δικαστικοί και 8 ειδικοί τεχνοκράτες, που θα επιλέγονται με σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Το ΕΣΔΕΠ θα ασκεί αρμοδιότητες ως προς τη διαμόρφωση των διακηρύξεων, την επιλογή των αναδόχων έργων και προμηθειών και την εποπτεία εκτέλεσης για όλες τις συμβάσεις που συνάπτει το δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον υπερβαίνουν το ύψος του ενός δισ. δρχ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες οι Πρ. Παυλόπουλος, Δ. Σιούφας και Μ. Κεφαλογιάννης για την πρόταση νόμου, υποστήριξαν ότι η λειτουργία του ΕΣΔΕΠ "διασφαλίζει την εφαρμογή της αρχής της ισότητας, της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και του ελεύθερου ανταγωνισμού". Το βέβαιο είναι ότι η "ανεξάρτητη" αυτή αρχή θα χρησιμοποιηθεί, όπως και άλλες παρόμοιες, για τη νομιμοποίηση των επιλογών των εκάστοτε κυβερνώντων, εννοείται προς όφελος των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Εγκαταλειμμένο στην τύχη του

Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα

Την ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας καλύπτει το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Φιλιατών, αλλά οι συνθήκες λειτουργίας του είναι τέτοιες που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

Οπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας με Ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας, το κτίριο του νοσοκομείου είναι παλιό, οι θάλαμοι προβληματικοί, οι γιατροί στοιβάζονται στα γραφεία τους και ενώ έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για την αποκατάστασή του από το 1980 δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα τίποτα. Επίσης τα προβλήματα επιτείνονται από το γεγονός ότι ο οργανισμός λειτουργίας του νοσοκομείου είναι παλιός, δεν μπορεί να καλύψει τις σημερινές ανάγκες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 289 οργανικές θέσεις που προβλέπονται, μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί μόνο οι 189.

Ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης στην απάντησή του είπε ότι έχει γίνει ήδη αυτοψία από ειδικούς και έχουν εγκριθεί ήδη 80 εκατομμύρια δρχ. για την εκπόνηση μελέτης για τις επισκευές και τη λειτουργία νέων τμημάτων. Ανακοίνωσε δε ότι το υπουργείο έχει ενισχύσει το νοσοκομείο με αρκετές θέσεις προσωπικού.

Συνολική διευθέτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο ζήτησε ο Απ. Τασούλας, υπογραμμίζοντας ότι με σκόρπιες ενέργειες του υπουργείου δε λύνονται τα προβλήματα. Τόνισε ότι με την υπάρχουσα κατάσταση δεν καλύπτονται οι σοβαρές ανάγκες μιας ολόκληρης περιοχής και ζήτησε από τον υπουργό να προχωρήσει σε αναμόρφωση του οργανισμού λειτουργίας, προκειμένου να μπορέσει το νοσοκομείο να λειτουργήσει με τα μικρότερα δυνατά προβλήματα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Επιτακτική η ανάγκη αναβάθμισής του

Την αναβάθμιση της λειτουργίας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Πατησίων και το συντονισμό του με τα άλλα νοσοκομεία της περιοχής ζήτησε στη Βουλή με Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης.

Ο βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να διευκρινίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς η πρόεδρος του Νοσοκομείου σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μετατραπεί σε διαγνωστικό κέντρο, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην Καρδιολογική Κλινική.

Ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης στην απάντησή του είπε ότι παρερμηνεύτηκε η δήλωση της προέδρου του Νοσοκομείου και δεν υπάρχει θέμα μετατροπής του σε διαγνωστικό κέντρο, ενώ αναγνώρισε ότι η καρδιολογική κλινική λειτουργεί με 15 κρεβάτια στα πλαίσια του παθολογικού τομέα. Είπε δε ότι αναζητείται χώρος για τη δημιουργία ξεχωριστού καρδιολογικού τμήματος.

Ο Μπ. Αγγουράκης είπε ότι από την απάντηση του υπουργού φαίνεται ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μετατροπή του σε διαγνωστικό κέντρο. Ζήτησε δε, τη συνολική αναβάθμιση του Νοσοκομείου με ενίσχυσή του με μέσα και προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ