ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ
Στο δρόμο της σταδιακής ιδιωτικοποίησης

Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Το δρόμο της σταδιακής ιδιωτικοποίησης της "Ολύμπικ Κέτερινγκ" ανοίγει η κυβέρνηση, με την εισαγωγή, έστω και μικρού ποσοστού, μετοχών στο Χρηματιστήριο, κατά το πρότυπο του ΟΤΕ, όπως προανήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Αυτό επισημαίνουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Σταύρος Παναγιώτου, με την προσθήκη ότι η μετοχοποίηση της εταιρίας, θα στρεβλώσει το χαρακτήρα και θα εντείνει την κερδοσκοπική λειτουργία της επιχείρησης, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό θα έχει στο προσωπικό της, αλλά και στους καταναλωτές.

Οπως σημειώνουν οι βουλευτές του Κόμματος, λίγες μέρες πέρασαν από τότε που ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών προσπαθώντας να απαντήσει σε άλλη ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", υποστήριξε ότι η ΟΑ όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνει θυγατρική κάποιας πολυεθνικής, αλλά, αντίθετα, άρχισε διαπραγματεύσεις για την επανάκτηση του 49% των μετοχών της "Ολύμπικ Κέτερινγκ", που είχε παραχωρηθεί σε ιδιώτες το 1991. Το νόημα είναι σαφές: Η εταιρία επιστρέφει στον δημόσιο τομέα, αλλά λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκε επίσημα η ιδιωτικοποίηση του Κέτερινγκ με τη μέθοδο της μετοχοποίησης και εισαγωγής μετοχών στο Χρηματιστήριο. Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι στην πραγματικότητα οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες, όχι μόνο γιατί δεν ακύρωσε το σκανδαλώδες συμβόλαιο πώλησης, αλλά επιπλέον γιατί κατέβαλε στους ιδιώτες τριπλάσιο ποσό απ' αυτό που έδωσαν οι ίδιοι για ν' αγοράσουν τις μετοχές, πέραν του ότι όλα αυτά τα χρόνια οι ξένοι επιχειρηματίες εισέπρατταν και άλλα ποσά σαν μέτοχοι.

Στην ερώτηση επισημαίνεται, επίσης, ότι η επιχείρηση υφίσταται μια πραγματική λεηλασία από τους κάθε λογής καιροσκόπους, οι οποίοι κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος της, αξιοποιώντας πελατειακές ή άλλες σχέσεις, ενώ οι εργαζόμενοι στο Κέτερινγκ μένουν ουσιαστικά "ξεκρέμαστοι".Οι Μ. Κωστόπουλος και Σ. Παναγιώτου ρωτούν τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών, ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε: Να παραμείνει η "Ολύμπικ Κέτερινγκ" στο Δημόσιο και να πάψει να λειτουργεί ξεκομμένα από τη μητρική "Ολυμπιακή Αεροπορία", να τερματιστεί η εντελώς απαράδεκτη πρακτική να κερδοσκοπούν - σε πελατειακή ή άλλη βάση - σε βάρος της επιχείρησης οι κάθε λογής "ιδιώτες" και τέλος, να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, με επίκεντρο τη θεσμική και επαγγελματική τους κατοχύρωση.

Υποκριτές ή αφελείς;

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να αγνοούσε αυτό που όλοι γνώριζαν, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι Αμερικανοί το διακήρυτταν σε κάθε ευκαιρία: "Δε νοείται ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν την επίλυση του προβλήματος"

Η απαίτηση των εταίρων για την παρουσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ως ισότιμου συνομιλητή στις διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ προκάλεσε την υποκριτική οργή της Αθήνας.

Το οργίλο ύφος των αντιδράσεων της ελληνικής κυβέρνησης, επιστρατεύεται, όπως συμβαίνει συνήθως, προκειμένου να καλυφθούν οι ολέθριες επιλογές της, οι οποίες θέτουν το Κυπριακό υπό την ομηρία, όχι μόνο των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου, αλλά και της "ευρωπαϊκής προοπτικής" της Κύπρου.

Ομως, η υποκρισία της Αθήνας δεν είναι δυνατό να καλύψει τώρα, αυτό που όλοι γνώριζαν από την πρώτη στιγμή, που το Κυπριακό συνδέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση με την άρση του "βέτο", που ασκούσε η Αθήνα στην προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων. Οι πανηγυρισμοί των κυβερνώντων στις 6 του Μάρτη 1995 είναι ακόμη νωποί, όπως νωπές είναι και οι επισημάνσεις του ΚΚΕ και του "Ρ", που υπογράμμιζαν τις οδυνηρές συνέπειες αυτής της διασύνδεσης και τις φρούδες ελπίδες που καλλιεργούσε η κυβέρνηση.

Οι Ευρωπαίοι Εταίροι, υπογραμμίζοντας μεγαλόφωνα (συνέντευξη Βρετανού ΥΠΕΞ στα ΝΕΑ) πως "δε νοείται ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν τη λύση", απογυμνώνουν την ελληνική - κυπριακή πλευρά από κάθε διαπραγματευτικό όπλο και την πιέζουν να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών μόνο και μόνο για να επικυρώσει το σχέδιο "επίλυσης του κυπριακού προβλήματος" που έχουν προετοιμάσει Ουάσιγκτον και Λονδίνο.

Στο πλαίσιο των ασκούμενων πιέσεων προς την Αθήνα κινήθηκε και η χτεσινή συνάντηση του Βρετανού εκπροσώπου για το Κυπριακό Ντ. Χάνι με τον Ελληνα υφυπουργό εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη. Αμεσος και προφανής στόχος των βρετανικών πιέσεων είναι η έναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς, στη βάση των προτάσεων για την επίλυση του κυπριακού που έχει διατυπώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μ. Ρίφκιντ.

Αμετροέπεια

Προφανώς συγχυσμένος από τον άκομψο τρόπο, με τον οποίο Ευρωπαίοι Εταίροι και Αμερικανοί σύμμαχοι, τον αντιμετωπίζουν ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, με τη γνωστή και συνηθισμένη αμετροέπειά του, μιλώντας χτες σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, καταφέρθηκε, κατά της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι, όταν τον επισκέπτονται για να ενημερωθούν, κάνουν ανούσιες ερωτήσεις, "πίνουν καφεδάκι" και "λένε αστεία". Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, από το βήμα της Βουλής ρίχνουν κεραυνούς κατά της πολιτικής της κυβέρνησης για θέματα που δεν έχουν άποψη.

Τι να πει κανείς για τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, που μέχρι χτες παρακαλούσε, δίχως επιτυχία, να υποβάλει διαπιστευτήρια - υποταγής - και στη νέα Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, μήπως και ανακουφιστεί από το ισχυρό ράπισμα που δέχτηκε από τους Ευρωπαίους "εταίρους" για το Κυπριακό;

Τουρκικές βλέψεις στην... Κρήτη

Με τον τίτλο "Οι Τούρκοι στρατιωτικοί για τα ελληνικά νησιά, μέχρι Κρήτη", ανταπόκριση του Χιού Πόουπ από την Αγκυρα στην "Ουόλ Στριτ Τζόρναλ" για την προχτεσινή ενημέρωση των Τούρκων στρατιωτικών προς τους δημοσιογράφους της Δύσης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "παρουσιάστηκε ένας χάρτης, στον οποίο σημειώνονται ένα σωρό νησιά, ορισμένα τόσο μακριά από την Τουρκία, όπως το Μεσογειακό νησί της Κρήτης και πέρα απ' αυτό. Οι επί της στρατηγικής δήλωσαν ότι η Ελλάδα σφετερίζεται αυτά τα νησιά, στο πλαίσιο μιας επεκτατικής πολιτικής, με μεγάλες πιθανότητες σύγκρουσης". "Η Κρήτη, υπενθυμίζει η "Ουόλ Στριτ Τζόρναλ", κυβερνιέται εδώ και πολύ καιρό από την Ελλάδα".

Η εντύπωση που αποκόμισαν οι ξένοι δημοσιογράφοι από την πρώτη ολοκληρωμένη ενημέρωση του δυτικού Τύπου, σε μια στιγμή αυξανόμενης ανησυχίας στο εξωτερικό για τη σταθερότητα του κατεστημένου της χώρας, είναι ότι ο τουρκικός στρατός διέπεται από δυνατά αισθήματα δυσπιστίας απέναντι στους πολιτικούς που κυβερνούν τη χώρα και απέναντι στους στρατιωτικούς συμμάχους τους.

Περιοδεία θα πραγματοποιήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στις εγκαταστάσεις της ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚσήμερα Τετάρτη στις 10.00 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ