ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ «σφραγίζουν» τις επικίνδυνες διευθετήσεις με την «στρατηγική εταίρο» Τουρκία

Με βασική έγνοια των Ευρωενωσιακών να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τη «στρατηγική εταίρο» Τουρκία, στο πλαίσιο του ευρωτουρκικού παζαριού «εφ' όλης της ύλης», ξεκίνησε χτες στο Βερολίνο η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η ατζέντα της οποίας προβλέπει «μια διεξοδική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή».

Χαρακτηριστικά της προσέγγισης και των σχεδιασμών της ΕΕ είναι όσα είπε προσερχόμενος στη διαδικασία ο προεδρεύων, Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας, που - θυμίζουμε - μεσοβδόμαδα ταξίδεψε σε Αθήνα και Αγκυρα για επαφές με τους ομολόγους του.

Γενικολογώντας, δήλωσε καταρχάς «πολύ ανήσυχος» για την κλιμάκωση της έντασης και τις «προκλήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο, τσουβαλιάζοντας τις προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης με τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο τέλος αυτού του μήνα, προς τα πού θα κινηθούν τα πλοία, και θα ζητήσουμε επίσης και εδώ να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε Τουρκία και Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματα απευθείας και να συνεισφέρουμε το παν προκειμένου να μη φτάσουμε σε στρατιωτική αντιπαράθεση», πρόσθεσε, δείχνοντας προς το «τραπέζι» του ιμπεριαλιστικού παζαριού, όπου τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη.

«Πρέπει να διεξαχθούν και συνομιλίες απευθείας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας (...) Οι προϋποθέσεις για αυτές τις συνομιλίες είναι να τερματιστούν οι κινήσεις που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό μπορεί κάθε πλευρά να συνεισφέρει και έτσι να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές συνομιλίες. Διότι σίγουρα οι πλευρές δεν θα καθίσουν στο τραπέζι, εάν βρίσκονται πολεμικά πλοία το ένα απέναντι στο άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε, στο ίδιο τέμπο εξίσωσης των ενεργειών των δύο μερών, και ζητώντας βασικά από την ελληνική πλευρά να αποσύρει πλοία της από ελληνικές θαλάσσιες ζώνες.

Κληθείς δε να τοποθετηθεί για το αν η ΕΕ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία όσο δεν επιβάλλονται νέες κυρώσεις στην Τουρκία, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε μαζί διενέξεις όπως αυτή στη Λευκορωσία με αυτή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι εάν αρχίσουμε με αυτό, ως ΕΕ δεν θα είμαστε ικανοί για δράση».

Αλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν πως αργότερα χτες το απόγευμα στη σύνοδο, στην ειδική συζήτηση για τη Λευκορωσία, όταν ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης απείλησε με βέτο στις δρομολογούμενες κυρώσεις κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο αν δεν δρομολογηθούν αντίστοιχα σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο Μάας απέρριψε εκ νέου μια τέτοια «διασύνδεση».

Εξίσου αποκαλυπτική ήταν και η απάντηση Μάας στο ερώτημα αν οι τουρκικές γεωτρήσεις είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο: «Υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν», είπε, συμπληρώνοντας ότι «πιθανόν - και αυτό θα ήταν η πιο εύκολη οδός - να τα επιλύσουν τα αρμόδια δικαστήρια. Αυτό είναι και ένα θέμα σε αυτές τις συνομιλίες», αυτές που προωθούν με ορίζοντα τη Χάγη.

Εβαλε δε θέμα ότι αν δεν καταστεί εφικτή μια «διπλωματική λύση» μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί 24 και 25 Σεπτέμβρη, με θέμα τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, αυτό θα είναι «εξαιρετικά προβληματικό» για τον «διάλογο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Στο ιμπεριαλιστικό παζάρι τα «αμφιλεγόμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο»

Παραπέρα, από την ίδια τη γερμανική προεδρία παρουσιάστηκε ως ατζέντα για τη συζήτηση για την Τουρκία (ήταν να γίνει χτες και τελικά τη μετέθεσαν για σήμερα το πρωί) ότι «οι υπουργοί θα μιλήσουν για όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας από γενική, στρατηγική άποψη».

Επίσης ότι ο Μάας θα ενημέρωνε για τις συνομιλίες του σε Αθήνα και Αγκυρα, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι «βασικό στοιχείο των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας είναι η διαδικασία διαλόγου μεταξύ του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου». Συζητήσεις στο περιθώριο των οποίων ο Μπορέλ μιλά κατόπιν για «διαφιλονικούμενα ύδατα» στην Ανατ. Μεσόγειο.

Στο ίδιο κείμενο, αποτυπώνοντας και το πώς τα κυριαρχικά δικαιώματα γίνονται «χαρτί» στις ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις και στα ευρωατλαντικά σχέδια συνολικά στην περιοχή, τονιζόταν ότι ο Μάας «θέλει να ενθαρρύνει τα κράτη - μέλη της ΕΕ να επιτύχουν αυτόν τον διάλογο. Ιδιαίτερα επειδή οι σχέσεις με την ΕΕ είναι επί του παρόντος τεταμένες, ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για την εξεύρεση λύσεων σε αμφιλεγόμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για μια ειρηνική πολιτική διαδικασία στη Λιβύη».

Στον ίδιο τόνο απέναντι στην Αγκυρα, ο Μπορέλ, καταφτάνοντας στη σύνοδο, είπε ότι μεταξύ άλλων θα εστιάσει στην «κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» και στο «ποιες αποφάσεις θα προτείνουμε για κυρώσεις». Εσπευσε ταυτόχρονα να υπενθυμίσει ότι είναι «άτυπη» σύνοδος, εξ ου και «δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις», και επιπλέον «το επίπεδο των κυρώσεων, σε ποιον να επιβληθούν, είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς», προετοιμάζοντας ίσως για κυρώσεις κατά κάποιων προσώπων και οντοτήτων (εταιρειών ή κρατικών υπηρεσιών) και όχι συνολικά κατά της τουρκικής κυβέρνησης, όπως επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι αυτό το μοντέλο κυρώσεων ανακοινώθηκε από πέρυσι τον Ιούνη ως απάντηση τάχα της ΕΕ στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς να έχει περιορίσει στο παραμικρό την Αγκυρα. Σε κάθε περίπτωση, σχετικές οριστικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα.

«Καμπανάκια» για τη ΝΑΤΟική συνοχή και την κλιμάκωση

Από κοντά και ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, που στο περιθώριο συνάντησής του με την Α. Μέρκελ στο Βερολίνο εξέφρασε «ανησυχία» «για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» και χαιρέτισε τις «προσπάθειες» της Γερμανίδας καγκελαρίου «να βρείτε έναν εποικοδομητικό δρόμο προς τα εμπρός». «Είμαι σε συνεχή επαφή με Ελλάδα και Τουρκία. Το μήνυμά μου είναι ότι η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ο διάλογος και η αποκλιμάκωση είναι προς το συμφέρον όλων», υποστήριξε.

Εξάλλου, μιλώντας στο «Reuters» για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είπε πως «το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά πλοία, τόσες πολλές στρατιωτικές δυνατότητες σε μια αρκετά περιορισμένη περιοχή, από μόνο του είναι ένας λόγος ανησυχίας». Πρόσθεσε ότι «διερευνά» τις «δυνατότητες ώστε το ΝΑΤΟ να αναπτύξει μηχανισμούς πρόληψης επεισοδίων και ατυχημάτων, μια δέσμη μηχανισμών πρόληψης συγκρούσεων», χωρίς να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες, αλλά με αγωνία πάντα τη ΝΑΤΟική συνοχή.

Ο Στόλτενμπεργκ είχε χτες και συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα. Διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία», αλλά επέμεινε πως «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές, οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας», στο βωμό των οποίων βέβαια, και για να κρατηθεί η Αγκυρα αγκιστρωμένη στη Δύση, πάνε για ...μαχαίρι τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα και ανοίγουν οι «πύλες της αβύσσου» για τους λαούς της περιοχής. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από πλευράς του γγ του ΝΑΤΟ «εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης»...

Νέα επικοινωνία Μητσοτάκη - Τραμπ

Επίσης, χτες το βράδυ υπήρξε η πληροφορία ότι μετά τα προχτεσινά τηλεφωνήματα Τραμπ σε Μητσοτάκη και Ερντογάν, έγινε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό, έπειτα και από το τηλεφώνημα Τραμπ στον Τούρκο Πρόεδρο, στην ίδια πορεία «αποκλιμάκωσης» στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού παζαριού.

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, παραπέμποντας στην προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Τραμπ, επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός «έθεσε στον Αμερικανό Πρόεδρο το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ».

Προκαλώντας μάλιστα ανοιχτά το λαό, έκανε λόγο για «συνέπεια που χαρακτηρίζει την αμερικανική θέση σ' αυτό το πεδίο», υπό την έννοια ότι... «επιδιώκουν σταθερότητα στην περιοχή»! Διαβεβαίωσε ακόμα ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».


Πλήρης η κυβερνητική κάλυψη στη συμμετοχή Στεφανή στην αντικομμουνιστική φιέστα

Πλήρη κάλυψη στην παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης στην άθλια αντικομμουνιστική εκδήλωση της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού (ΕΑΑΣ) στον Γράμμο και το Βίτσι, στις 30/8, έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας. Ερωτηθείς για ποιον λόγο η κυβέρνηση επιλέγει για πρώτη φορά μετά το 1974 να εκπροσωπηθεί σε μια τέτοια εκδήλωση με αφορμή την επέτειο λήξης του εμφυλίου πολέμου, απάντησε ότι «έχουν δοθεί απαντήσεις το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με την εκπροσώπηση αυτή».

Θυμίζουμε ότι στην εκδήλωση θα εκπροσωπηθεί ο πρωθυπουργός από τον υφυπουργό Αμυνας, Αλ. Στεφανή, όπως γνωστοποίησε η ίδια η ΕΑΑΣ, κάτι που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, αφού εδώ και δεκαετίες δεν συμμετέχει εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε αυτές τις αντικομμουνιστικές φιέστες. Πρόκειται για εκδηλώσεις που κάθε χρόνο διοργανώνει η ΕΑΑΣ, μαζεύοντας διάφορα φασιστικά κατακάθια, νοσταλγούς των ταγμάτων ασφαλείας και των αντικομμουνιστικών - δολοφονικών συμμοριών, όπως της ΠΑΟ, ενώ μέχρι πρόσφατα συμμετείχαν και μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής. Εκεί αναπαράγονται οι τερατολογίες περί «κομμουνιστοσυμμοριτισμού», «εθνοπροδοτικού ΚΚΕ» και άλλα παρόμοια, που αποτέλεσαν το πλαίσιο των σκληρών διώξεων του αστικού κράτους στα μετεμφυλιακά χρόνια, με εκτελέσεις, εξορίες, φυλακίσεις και βασανισμούς σε βάρος κομμουνιστών και άλλων πρωτοπόρων αγωνιστών.

Σημειώνεται ότι η ΕΑΑΣ, που διοργανώνει τέτοιου είδους εκδηλώσεις για την αναπαραγωγή του πρωτόγονου αντικομμουνισμού, εποπτεύεται από το υπουργείο Αμυνας, ενώ υποχρεωτικά εντάσσονται σε αυτήν οι απόστρατοι του Στρατού Ξηράς και τους κρατούνται χρήματα από τις συντάξεις τους για να χρηματοδοτούνται τέτοια αίσχη. Επομένως, οι ευθύνες είναι βαριές τόσο για τη σημερινή κυβέρνηση που δίνει και επίσημη κάλυψη μέσω του εκπροσώπου της, όσο και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις που άφησαν άθικτο αυτό το καθεστώς.

Η προκλητική αυτή ενέργεια της κυβέρνησης, που αποτελεί άλλη μια προσπάθεια να ψαρέψει στα βρωμόνερα των φασιστοειδών, καταγγέλθηκε από την πρώτη στιγμή από το ΚΚΕ, που με ανακοίνωσή του απαιτεί την απόσυρση του εκπροσώπου του πρωθυπουργού από αυτήν την άθλια αντικομμουνιστική εκδήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ