ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
Η αντισεισμική θωράκιση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η τραγωδία που έπληξε τη ΝΑ Ασία, από τη μια, προκαλεί συναισθήματα οδύνης για το χαμό χιλιάδων ανθρώπων και, από την άλλη, δημιουργία ανησυχίας για την ανυπαρξία αντισεισμικής θωράκισης της χώρας μας, υπογράμμιζε προχτές η ανακοίνωση του ΚΚΕ, με αφορμή τον πρόσφατο φονικό σεισμό στον Ινδικό ωκεανό. Υπογράμμιση, που έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία, καθώς - όπως οι πάντες γνωρίζουν - η Ελλάδα βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή (την περισσότερο σεισμογενή της Ευρώπης), η συγκέντρωση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα είναι αρκετά υψηλή και μεγάλες οι ακτογραμμές της χώρας.

Η επιστήμη, βέβαια, δεν έχει καταφέρει ακόμη να προβλέψει έγκαιρα και επακριβώς τη γένεση ενός σεισμού. Παρέχει, όμως, πληθώρα άλλων στοιχείων και πληροφοριών, για την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των καταστροφών και, ιδιαίτερα, την αποφυγή ανθρώπινων θυμάτων. Και, όμως, οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, σεισμοί γίνονται και ξαναγίνονται, αλλά τα απαραίτητα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης της χώρας δεν παίρνονται.

Η ... κυρία Γιουστσένκο

Η κυρία Κατερίνα Γιουστσένκο είναι η σύζυγος του νικητή των πρόσφατων ουκρανικών εκλογών και προ ελαχίστων βδομάδων βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας, όταν δήλωσε ότι είχε αντιληφθεί το δηλητήριο, με το οποίο υποτίθεται πως δηλητηριάστηκε ο σύζυγός της. Η κυρία Γιουστσένκο, λοιπόν, ή κυρία Τσουματσένκο - όπως είναι το πατρικό της - γεννήθηκε στο Σικάγο, το 1961, από Ουκρανούς μετανάστες. Από τις αρχές του 1980, άρχισε να συμμετέχει ενεργά σε πολιτικές δραστηριότητες. Από το 1982 έως το 1984, διατέλεσε εκπρόσωπος της Επιτροπής του Ουκρανικού Κογκρέσου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, ενώ στη συνέχεια κατέλαβε διάφορες κυβερνητικές θέσεις (Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Λευκός Οίκος, υπουργείο Οικονομικών, κλπ). Το 1991, αμέσως μετά την ανατροπή του σοβιετικού καθεστώτος και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, επιστρέφει στην Ουκρανία και ιδρύει το Ιδρυμα Αμερικανοουκρανικής Συνεργασίας, ενώ δύο χρόνια αργότερα γίνεται η βασική σύμβουλος του προγράμματος εκπαίδευσης τραπεζικών στελεχών, που χρηματοδοτούσαν οι ΗΠΑ και διαχειριζόταν ο όμιλος KPMG Barents. Ταυτόχρονα, ασχολείται με πλήθος φιλανθρωπικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Οσοι καταγγέλλουν ότι οι ΗΠΑ έχουν άμεση εμπλοκή στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, αποκαλούν την κ. Γιουστσένκο «η Κάθι του Ρίγκαν». Προσθέτουν, μάλιστα, ότι επί προεδρίας Ρίγκαν η «Κάθι» είχε επαφές με τη ΣΙΑ και διαχειριζόταν τα αμερικανικά κονδύλια, που προορίζονταν για την Ουκρανία. (Οι πληροφορίες από το χτεσινό «Βήμα»).

Επικίνδυνα «παιχνίδια»

«Λένε πως η Δημοκρατία δεν τιμωρεί. Μπορεί όμως να αυτοχειριάζεται; Και καλά που δεν τιμωρήθηκε ούτε με μία μέρα φυλακή ο Γλύξμπουργκ, παρά το ότι - μεταξύ άλλων πολλών δεινών που επισώρευσε στη χώρα - κατάργησε τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας το '65 και όρκισε το '67 την κυβέρνηση της χούντας. Είναι όμως δυνατόν με τόση άνεση και μάλιστα για δεύτερη φορά μετά την καλοκαιρινή δεξίωση λόγω Ολυμπιακών Αγώνων να περιηγείται - και στις δύο περιπτώσεις κρυφά από τα ΜΜΕ - το Προεδρικό Μέγαρο; Η ιστορία θα μπορούσε να καταχωρηθεί και στις γραφικότητες. Οταν όμως στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια χύθηκε τόσο αίμα και οι πρώην εστεμμένοι κάνουν παιχνίδι, τότε καθίσταται επικίνδυνο η Δημοκρατία να ξεχνά. Κι αυτό αφορά όλους. Και τον σεβαστό Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Του Γιάννη Ε. Διακογιάννη, από τα χτεσινά «Νέα».

Η ρίζα των τουρκικών διεκδικήσεων

Αντε πάλι. Με αφορμή τις αλλεπάλληλες - μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ - παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα και την προχτεσινή, επί δίωρο προκλητική παραμονή τουρκικής ακταιωρού στην περιοχή των Ιμίων, επανέρχονται και πάλι οι γνωστές θεωρίες, περί τουρκικού στρατιωτικού κατεστημένου και, μάλιστα, κατάλληλα εκσυγχρονισμένες. Οχι μόνον αποδίδονται οι προαναφερόμενες προκλήσεις αποκλειστικά και μόνο στο λεγόμενο τουρκικό «βαθύ κράτος», αλλά και συνδυάζονται με την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας. Σύμφωνα με τους σχετικούς αναλυτές, το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας προχωρά στις κινήσεις αυτές, χωρίς να έχει την έγκριση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και έχοντας στόχο - εκτός άλλων - να υπονομεύσει και να παρεμποδίσει την πορεία ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Στη ρίζα των διεκδικήσεων της Αγκυρας έναντι της Ελλάδας, βρίσκονται η επιδίωξη των κυρίαρχων δυνάμεων της γειτονικής χώρας (οικονομικών - πολιτικών - στρατιωτικών), για ηγεμονικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και οι διαπλεκόμενοι μαζί της ανταγωνισμοί των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως και το «παιδί» τους, η πολύμορφη πολιτική του «διαίρει και βασίλευε». Παράγοντες, οι οποίοι κάθε άλλο παρά δυσκολεύονται από την «ευρωπαϊκή προοπτική» της γειτονικής μας χώρας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο αγώνας της αγροτιάς

Το τέλος του 2004 βρίσκει τους αγρότες στους δρόμους να αγωνίζονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό το διάστημα, στην πρώτη γραμμή της πάλης, βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί, που διαμαρτύρονται για την κυβερνητική απόφαση να μείνουν εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες βαμβακιού και διεκδικούν κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους, καθώς φέτος πουλούν 80 δρχ. το κιλό φτηνότερα από πέρσι. Η κυβέρνηση της ΝΔ, επί της ουσίας, παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της, αλλά εμφανίζεται να κάνει «παζάρια» με κάποιους αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ, που ανέλαβαν να παίξουν το ρόλο του «μεσολαβητή» και κάνουν τους «ανικανοποίητους» και τους «αγωνιστές», ενώ στόχο έχουν να διχάσουν τους βαμβακοπαραγωγούς και να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα της πάλης τους.

Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς θα συνεχιστεί - η ΠΑΣΥ προετοιμάζει κινητοποιήσεις μέσα στο Γενάρη - και θα 'ναι σκληρός και μακρύς, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει την πολιτική μαζικού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, για να περάσουν η γη, η παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου και σε συνεργασία με την ΕΕ, λαμβάνει μέτρα που οδηγούν σε συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζει τη ζωή στα χωριά, αφήνοντάς τα χωρίς υποδομές και με τεράστια προβλήματα στα δημόσια συστήματα Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας.

Φέτος, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ύπαιθρο χαρακτηρίζεται τραγική. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλές - σε πολλές περιπτώσεις, δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής, που είναι πολύ υψηλό, λόγω της ακρίβειας στην αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων και της έλλειψης έργων υποδομής στη γεωργία - ενώ μεγάλες ποσότητες αγροτικής σοδειάς, είτε έμειναν αμάζευτες στα χωράφια, ή παραμένουν απούλητες στις αποθήκες. Αυτά δεν είναι τυχαία, ή συγκυριακά, καθώς οι κυβερνήσεις, εκτελώντας αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, διευκολύνουν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας και δυσκολεύουν τις εξαγωγές της, επιτρέποντας, ταυτόχρονα, την κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

Το συνεπές αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, έχει ξεκαθαρίσει πως αγωνιστικός στόχος του είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και η δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Φορέας υλοποίησης της φιλοαγροτικής πολιτικής, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Χρειάζεται, επομένως, ν' αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, χρειάζεται λαϊκό μέτωπο της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, για να 'ρθει η Λαϊκή Εξουσία, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει πολιτική αγροτικής ανάπτυξης προς όφελος του λαού. Θα βοηθήσει τους μικρομεσαίους αγρότες να οργανωθούν σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι, με τη βοήθεια του λαϊκού κράτους, θα παράγουν φτηνά, αλλά και ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα, διασφαλίζοντας απασχόληση, εισόδημα και κοινωνικές παροχές στους αγρότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ