Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο αγώνας της αγροτιάς

Το τέλος του 2004 βρίσκει τους αγρότες στους δρόμους να αγωνίζονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό το διάστημα, στην πρώτη γραμμή της πάλης, βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί, που διαμαρτύρονται για την κυβερνητική απόφαση να μείνουν εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες βαμβακιού και διεκδικούν κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους, καθώς φέτος πουλούν 80 δρχ. το κιλό φτηνότερα από πέρσι. Η κυβέρνηση της ΝΔ, επί της ουσίας, παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της, αλλά εμφανίζεται να κάνει «παζάρια» με κάποιους αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ, που ανέλαβαν να παίξουν το ρόλο του «μεσολαβητή» και κάνουν τους «ανικανοποίητους» και τους «αγωνιστές», ενώ στόχο έχουν να διχάσουν τους βαμβακοπαραγωγούς και να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα της πάλης τους.

Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς θα συνεχιστεί - η ΠΑΣΥ προετοιμάζει κινητοποιήσεις μέσα στο Γενάρη - και θα 'ναι σκληρός και μακρύς, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει την πολιτική μαζικού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, για να περάσουν η γη, η παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου και σε συνεργασία με την ΕΕ, λαμβάνει μέτρα που οδηγούν σε συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζει τη ζωή στα χωριά, αφήνοντάς τα χωρίς υποδομές και με τεράστια προβλήματα στα δημόσια συστήματα Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας.

Φέτος, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ύπαιθρο χαρακτηρίζεται τραγική. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλές - σε πολλές περιπτώσεις, δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής, που είναι πολύ υψηλό, λόγω της ακρίβειας στην αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων και της έλλειψης έργων υποδομής στη γεωργία - ενώ μεγάλες ποσότητες αγροτικής σοδειάς, είτε έμειναν αμάζευτες στα χωράφια, ή παραμένουν απούλητες στις αποθήκες. Αυτά δεν είναι τυχαία, ή συγκυριακά, καθώς οι κυβερνήσεις, εκτελώντας αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, διευκολύνουν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας και δυσκολεύουν τις εξαγωγές της, επιτρέποντας, ταυτόχρονα, την κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

Το συνεπές αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, έχει ξεκαθαρίσει πως αγωνιστικός στόχος του είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και η δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Φορέας υλοποίησης της φιλοαγροτικής πολιτικής, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Χρειάζεται, επομένως, ν' αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, χρειάζεται λαϊκό μέτωπο της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, για να 'ρθει η Λαϊκή Εξουσία, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει πολιτική αγροτικής ανάπτυξης προς όφελος του λαού. Θα βοηθήσει τους μικρομεσαίους αγρότες να οργανωθούν σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι, με τη βοήθεια του λαϊκού κράτους, θα παράγουν φτηνά, αλλά και ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα, διασφαλίζοντας απασχόληση, εισόδημα και κοινωνικές παροχές στους αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ