Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συνέντευξη... περιβόλι

Δήλωσε ότι «αντιτάχθηκε» στην «πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράκ και τον "Αξονα του Κακού"» και πρόσθεσε ότι... βοήθησε τη μεταπολεμική Σερβία να «αποκτήσει δημοκρατική φωνή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη που πρόσφερε γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές για να δολοφονήσουν τον ιρακινό και γιουγκοσλαβικό λαό, επιχείρησε να εμφανιστεί με συνέντευξή του στο αγγλόφωνο ηλεκτρονικό περιοδικό «opendemocracy.net», σαν... φιλειρηνιστής και υπέρμαχος της «δημοκρατίας».

«Δεν αποτελεί μυστικό ότι αντιτάχθηκα στην πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράκ και τον "Αξονα του Κακού". Αυτού του είδους η εξωτερική πολιτική συσχετίζεται με μια μορφή εξουσίας που προβάλλει την ηγεσία ως εντολή», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, θεωρώντας προφανώς ότι απευθύνεται σε αδαείς, οι οποίοι αγνοούν ότι λιμάνια, αεροδρόμια και ελληνικά πλοία, παραδόθηκαν στις ΗΠΑ για να διευκολύνουν το δολοφονικό τους έργο.

Ο ίδιος την ωμή επέμβαση της ΕΕ στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας τη «βάφτισε» μια μεταπολεμική ελληνοολλανδική πρόταση που ονομάστηκε "Ενέργεια για τη Δημοκρατία", που στόχο είχε όπως ισχυρίστηκε να «βοηθήσουμε τις κοινότητες να αποκτήσουν δημοκρατική φωνή». Τουλάχιστον ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή η... δημοκρατική παρέμβαση έγινε «για να τους δώσουμε πετρέλαιο»... Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με τον ίδιο «ενθάρρυνε τις δημοκρατικές ομάδες να πουν ότι δεν είναι όλος ο έξω κόσμος εναντίον τους»... Το απάνθρωπο εμπάργκο κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, έφερε το ποθητό αποτέλεσμα για τους Ευρωπαίους δημοκράτες και αυτό για τον Γ. Παπανδρέου φανερώνει πως «η ηγεσία θα πρέπει να δείχνει στους ανθρώπους ότι αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους εναλλακτικές λύσεις»!!

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην εκλογική ήττα του Μαρτίου για το κόμμα του, αναφέροντας ότι όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αυτό «βρισκόταν 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις», αλλά η διαδικασία της εκλογής «δημιούργησε ενθουσιασμό και καταλήξαμε μόνο 5 μονάδες πίσω, αντί για 10, και με πάνω από το 40 τοις εκατό των ψήφων»... Βέβαια για τον ίδιο, το «βασικό μήνυμα που βγήκε από τις εκλογές ήταν ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αλλαγή όσον αφορά το πώς κάνουμε πολιτική παρά το τι πολιτικές διακηρύσσουμε». Ουσιαστικά ο Γ. Παπανδρέου με τη συγκεκριμένη επισήμανση υπεραμύνθηκε της στήριξης της συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ, αφού βρήκε μόνο λάθη στους χειρισμούς...

Ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε και στον διαχωρισμό των τάξεων στη σημερινή κοινωνία, όπως είπε, υποστηρίζοντας: «Σήμερα οι πολίτες έχουν πολύπλευρες ταυτότητες. Οι άνθρωποι δεν είναι "η εργατική τάξη" ή "η μπουρζουαζία"». Ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, υποστήριξε που «οι ταυτότητές μας γίνονται όλο και πλουσιότερες αλλά και πιο ρευστές, λιγότερο αφημένες στη μοίρα». Οταν, «ζούσαμε σε μια εκβιομηχανιζόμενη κοινωνία, υπήρχε σαφέστερος διαχωρισμός τάξεων και συμφερόντων. Είχαμε έναν τύπο οικονομίας και έναν τρόπο ζωής, είτε ήσουν εργάτης είτε υπάλληλος, που σήμαινε εργασία ρουτίνας και ένα τυποποιημένο είδος δουλιάς. Η εκπαίδευση θα έδινε συγκεκριμένα προσόντα και ο κόσμος θα ήξερε λίγο - πολύ τι είδους ζωή να περιμένει για τα επόμενα 30 - 40 χρόνια».

Ενώ σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο «μπορεί να είσαι υπάλληλος γραφείου ή εργάτης σε εργοστάσιο αλλά φιλοδοξείς να γίνεις τεχνίτης - και μάλιστα μπορεί να είσαι τεχνίτης, στο σπίτι σου, στον ελεύθερό σου χρόνο»...

Συγχρόνως ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στην καταγραφή ενός νέου «μανιφέστου» στο οποίο όπως πρόσθεσε «δε θα γράψουμε απλά ποιοι είναι οι στόχοι μας αλλά θα προχωρήσουμε βαθύτερα στο τι σημαίνει για μας σήμερα σοσιαλισμός και δημοκρατία. Ποιες είναι οι αξίες για τις οποίες ο κόσμος μπορεί να κινητοποιηθεί στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε και μια πρώτη «γεύση» της πολιτικής φιλοσοφίας του «νέου μανιφέστου», υποστηρίζοντας: «Ενας αριθμός σοβαρών θεμάτων δεν υπάγονται πλέον στο κλασικό πλαίσιο Αριστεράς - Δεξιάς, όπως η μετανάστευση, τα ναρκωτικά, το περιβάλλον. Θα πρέπει κανείς να αρχίσει να τα ερμηνεύει εκ νέου με τρόπο που συνδυάζει περισσότερο τις παραδοσιακές αριστερές απόψεις με τις φιλελεύθερες, κατά την έννοια των ΗΠΑ».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «μόνο με τη βαθιά δημοκρατία οι άνθρωποι θα πάψουν να έχουν αδιέξοδο στη ζωή τους». Χαρακτηριστικά υποστήριξε: «Αν θέλετε να λύσετε το πρόβλημα της ανεργίας ή κάποιο τοπικό πρόβλημα, χρειαζόσαστε ανθρώπους που να μπορούν να μιλήσουν για τους εαυτούς τους. Να είναι ικανοί να εκφέρουν κρίσεις ώστε να μην βρεθούν εκτός»... Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, κάτι τέτοιο είναι «μια αριστερή αρχή στην ισότητα των ευκαιριών, στην ισότητα της συμμετοχής».

Αυτό λοιπόν είναι ένα πρόγραμμα 15ετίας για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος όμως σημείωσε ότι το κόμμα του επιδιώκει «να επιστρέψει στην εξουσία στις επόμενες εκλογές». Μάλιστα με νόημα και κυρίως ενόψει συνεδρίου, ανέφερε: «Πιστεύω ότι το μέλλον της προοδευτικής πολιτικής έγκειται σε αρχηγούς, όπως εγώ, που δείχνουν εμπιστοσύνη στο λαό ως πολίτες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπόσχεται ...καλύτερη διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής! (2009-05-21 00:00:00.0)
«Κολεγιά» με τους «δημοκρατικούς» των ΗΠΑ (2006-12-09 00:00:00.0)
«Λευκή» ανατροπή του εκλογικού συστήματος (2005-05-12 00:00:00.0)
Στον ρυθμό των ιμπεριαλιστών (2005-03-16 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για τις ευρωεκλογές (2004-04-23 00:00:00.0)
Μεσσίας με την ψήφο των «φίλων» (2004-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ