ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
Παραπλανητική διγλωσσία

Γρηγοριάδης Κώστας

Καμία διαφωνία και αντίθεση δεν προβάλλει ο Α. Σαμαράς σε νέες φοροεπιδρομές σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, όπως έσπευσαν ορισμένα ΜΜΕ να υποστηρίξουν ερμηνεύοντας όπως τους βολεύει τη φράση του νεοεκλεγέντος προέδρου της ΝΔ στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ότι «δεν πρέπει να εξαπολύσουμε φοροεπιδρομή στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις». Αμέσως μετά όμως ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να αποσαφηνίσει ότι διαφωνεί μόνο με τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Και όχι μόνο αυτό. Αξίωσε πλήρη φοροαπαλλαγή και φοροασυλία των επιχειρήσεων, υιοθετώντας πλήρως τις προτάσεις των φορέων τους (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, ΣΕΛΠΕ κ.ο.κ.) για παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών, των εργοδοτικών εισφορών, πάσης φύσεως εισφορές κ.ο.κ. Πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ της στήριξης των επιχειρήσεων και της ενίσχυσης της κερδοφορίας τους δεν μπορούσε να υπάρξει. Από την άλλη, δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για τους νέους φόρους, κυρίως έμμεσους, που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Δεν είπε ούτε μία λέξη και φυσικά δεν είναι τυχαία παράλειψη. Αντίθετα είναι ολοφάνερο ότι όσο υλοποιούνται οι προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για γενναία μείωση των φορολογικών και άλλων «βαρών» στις επιχειρήσεις, τόσο περισσότερο θα μετακυλίονται αυτά στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών. Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό. Ο Α. Σαμαράς καταφεύγει στη συστηματική χρήση της διγλωσσίας προκειμένου να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα: Και να ικανοποιήσει τα συμφέροντα της τάξης που υπηρετεί και να μην απογοητεύσει πρόωρα τη λαϊκή βάση της ΝΔ που τον ψήφισε...

«Πετυχημένοι» και «αποτυχημένοι»

«Οι νικητές βρίσκουν στόχους, οι χαμένοι δικαιολογίες». «Τι ξεχωρίζει τον επιτυχημένο από τον αποτυχημένο»; «Είναι η επιτυχία για όλους ή μόνο για τους τυχερούς»; «Πόσο καθοριστικοί είναι για την επιτυχία παράγοντες όπως η εξωτερική εμφάνιση, η τύχη, η νοημοσύνη»; Τα παραπάνω είναι μόνο ορισμένα απ' τα θέματα που ...απασχόλησαν το «4ο συνέδριο νεανικής επιχειρηματικότητας και επαγγελματικής καριέρας», που διοργανώθηκε, προχτές, απ' το Ελληνικό Κέντρο Διοίκησης Επιχειρήσεων. Μάλιστα, το δικαίωμα συμμετοχής στο συνέδριο κόστιζε 30 ευρώ, ενώ για τους φοιτητές υπήρχε η ...προσφορά των 25 ευρώ! Σύμφωνα με τη θεματολογία του συνεδρίου μπορούν να βγουν και κάποια συμπεράσματα: Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι «απλά» αποτυχημένοι! Φταίνε αυτοί που δεν «πέτυχαν»! Είναι «χαμένοι» και ψάχνουν δικαιολογίες, γιατί δεν είναι «άξιοι»! Οι «αξίες» αυτές δεν είναι τίποτα άλλο από «χυδαίες» εκδοχές των κυρίαρχων αντιλήψεων, που συνήθως παρουσιάζονται με λογύδρια περί «ίσων ευκαιριών». Είναι το «παραμύθι» του καπιταλισμού, λίγο «άγαρμπα» γραμμένο...

Τα μονοπώλια δε χάνουν ποτέ

«Υποχώρησαν 25,9% τα κέρδη των εισηγμένων στο εννεάμηνο», αναφέρει «Το Βήμα» σε πρωτοσέλιδό του για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Διότι αν μείνει κανείς μόνο στον τίτλο, τότε, μπορεί και να μιλήσει γι' αυτούς τους καημένους (τους επιχειρηματίες, ντε), που επενδύουν τα «ωραία τους λεφτάκια» για να έχει δουλειά ο κοσμάκης, αλλά τα χάνουν όλα εξαιτίας της τρισκατάρατης κρίσης. Αν, όμως, διαβάσουμε το δημοσίευμα, εκείνο που προκύπτει είναι πως τα καθαρά κέρδη μέσα στο εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη ήταν 4,95 δισεκατομμύρια, ενώ ο κύκλος εργασιών ήταν ύψους 57,42 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το ίδιο διάστημα. Σημαίνει, δηλαδή, το εξής απλό: ότι μπορεί να μη φτάνουν τους αριθμούς που επιθυμούν αλλά τα κέρδη παραμένουν μεγάλα. Την ώρα δηλαδή, που εν χορώ κυβέρνηση, εργοδοσία, ΣΕΒ, ΝΔ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κι όλοι οι άλλοι ευρωλάγνοι, καλούν τους εργαζόμενους να ξανασφίξουν το ζωνάρι για τα ελλείμματα, συνεχίζουν να παράγονται κέρδη. Αλλά επειδή δεν είναι αρκετά, τα μονοπώλια απαιτούν νέες θυσίες από την εργατική τάξη.

Υπάρχει, όμως, και κάτι που οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν και γύρω από αυτό να χαράξουν τη δράση τους: Τον πλούτο αυτό - το μέγεθος του οποίου συχνά δε μπορούν ούτε να συλλάβουν - είναι αυτοί οι ίδιοι που με την εργασία τους παράγουν...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτωπο κόντρα στη «διαχείριση»

Την ανάγκη αξιοποίησης και ανάπτυξης της επιστημονικής πείρας προς όφελος του λαού και των αναγκών του αναδεικνύει η κατάσταση που εξελίσσεται εν μέσω πανδημίας της «νέας γρίπης», όπως επισημαίνει με προχτεσινή του ανακοίνωση και το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Σήμερα υπάρχουν οι κατάλληλες τεχνολογικές δυνατότητες, αλλά και παράγεται άφθονος πλούτος από τους εργαζόμενους ώστε όχι μόνο να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, αλλά, πολύ περισσότερο, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην Υγεία, που είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό και μόνο. Η αξιοποίηση όμως των επιστημονικών επιτευγμάτων προς όφελος των εργαζομένων, η υποταγή της επιστήμης αποκλειστικά στην υπηρεσία του ανθρώπου, μπορεί να γίνει μόνο αν κοπεί ο ομφάλιος ρόλος με την «αγορά», «τα κέρδη», τα μονοπώλια που κυριαρχούν και στην Υγεία. Μπορεί να γίνει με μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας, που στο κέντρο της θα έχει αποκλειστικά τις ανάγκες του ανθρώπου και ακριβώς σε αυτό θα βρίσκονται και οι ανεξάντλητες δυνάμεις της.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποκύψουν στον εκβιασμό που επιχειρείται στη βάση τετελεσμένων εκ μέρους της κυρίαρχης πολιτικής, που πορεύεται στο δρόμο της εμπορευματοποίησης και της εκμετάλλευσης και της Υγείας, σαν μιας ακόμα πηγής άφθονου και ζεστού κέρδους. Απαιτείται εγρήγορση, διεκδίκηση και αγώνας για να παρθούν, έστω και τώρα, μέτρα πρόληψης της παραπέρα διασποράς της νόσου. Εδώ και τώρα, να εξασφαλιστούν άδειες απ' όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, για ένα μέλος της οικογένειας σε περίπτωση που έχουν άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, είτε παραμένουν κλειστά το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός. Το ίδιο για τις έγκυες και όλους όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για όλο το διάστημα της έξαρσης της νόσου. Να εξασφαλιστεί με μέτρα και προσωπικό η καθαριότητα σε σχολεία, νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικά στους δημόσιους χώρους. Να αυξηθούν τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς για να αποφεύγεται ο συνωστισμός ανθρώπων, να παρθούν μέτρα στους χώρους δουλειάς και ειδικά στις μονάδες Υγείας.

Στο «μέτωπο της πανδημίας», τα συνδικάτα, οι μαζικοί και επιστημονικοί φορείς, οι λαϊκές οργανώσεις, να απαντήσουν με ένα μέτωπο διεκδίκησης άμεσων μέτρων αλλά και με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα αντιμετώπισης των προβλημάτων του τομέα Υγείας. Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να αφήσουν την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους στη μεγαθυμία και στα σχέδια της κυβέρνησης. Δεν πρέπει να επιτρέψουν τη χειροτέρευση και την παραπέρα εμπορευματοποίησή της αλλά και να παλέψουν για ένα σύστημα δημόσιας καθολικής και δωρεάν Υγείας, που στο φόντο της πανδημίας αποδεικνύεται ακόμα πιο δραματικά ο αναντικατάστατος ρόλος του. Προβάλλοντας διεκδικήσεις που θα στηρίξουν άμεσα την εργατική - λαϊκή οικογένεια, το λαϊκό κίνημα πρέπει να πιέσει κράτος και εργοδότες να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της «νέας γρίπης». Να παλέψει για μέτρα πρόληψης αλλά και υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανοίγοντας το δρόμο για τη ριζοσπαστικοποίηση και κινητοποίηση όλο και περισσότερων εργαζομένων ενάντια στη λογική της «διαχείρισης» που προσαρμόζονται ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ