Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα μονοπώλια δε χάνουν ποτέ

«Υποχώρησαν 25,9% τα κέρδη των εισηγμένων στο εννεάμηνο», αναφέρει «Το Βήμα» σε πρωτοσέλιδό του για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Διότι αν μείνει κανείς μόνο στον τίτλο, τότε, μπορεί και να μιλήσει γι' αυτούς τους καημένους (τους επιχειρηματίες, ντε), που επενδύουν τα «ωραία τους λεφτάκια» για να έχει δουλειά ο κοσμάκης, αλλά τα χάνουν όλα εξαιτίας της τρισκατάρατης κρίσης. Αν, όμως, διαβάσουμε το δημοσίευμα, εκείνο που προκύπτει είναι πως τα καθαρά κέρδη μέσα στο εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη ήταν 4,95 δισεκατομμύρια, ενώ ο κύκλος εργασιών ήταν ύψους 57,42 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το ίδιο διάστημα. Σημαίνει, δηλαδή, το εξής απλό: ότι μπορεί να μη φτάνουν τους αριθμούς που επιθυμούν αλλά τα κέρδη παραμένουν μεγάλα. Την ώρα δηλαδή, που εν χορώ κυβέρνηση, εργοδοσία, ΣΕΒ, ΝΔ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κι όλοι οι άλλοι ευρωλάγνοι, καλούν τους εργαζόμενους να ξανασφίξουν το ζωνάρι για τα ελλείμματα, συνεχίζουν να παράγονται κέρδη. Αλλά επειδή δεν είναι αρκετά, τα μονοπώλια απαιτούν νέες θυσίες από την εργατική τάξη.

Υπάρχει, όμως, και κάτι που οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν και γύρω από αυτό να χαράξουν τη δράση τους: Τον πλούτο αυτό - το μέγεθος του οποίου συχνά δε μπορούν ούτε να συλλάβουν - είναι αυτοί οι ίδιοι που με την εργασία τους παράγουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ