Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Οξυμένες αντιθέσεις πίσω από τις χειραψίες

Τους επικίνδυνους για τους λαούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς αποτύπωσαν οι διήμερες εργασίες που ολοκληρώθηκαν χτες

Η πλειοψηφία των χωρών - μελών του ΟΑΣΕ έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αποτρόπαια ιμπεριαλιστικά εγκλήματα όπου γης (φωτ. από τις εργασίες της Συνόδου)

Eurokinissi

Η πλειοψηφία των χωρών - μελών του ΟΑΣΕ έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αποτρόπαια ιμπεριαλιστικά εγκλήματα όπου γης (φωτ. από τις εργασίες της Συνόδου)
Η υιοθέτηση μιας γενικόλογης διακήρυξης περί συνέχισης της διαδικασίας οικοδόμησης της ιμπεριαλιστικής «ασφάλειας» στην Ευρώπη, τα διπλωματικά χαμόγελα και η «οικογενειακή φωτογραφία», δεν κατάφεραν να κρύψουν τις σοβαρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χτες στην Αθήνα.

Με δεδομένο ότι ο ΟΑΣΕ αποτελεί Οργανισμό συμπληρωματικό του ΝΑΤΟ, το κεντρικό σημείο της αντιπαράθεσης εντοπίζεται, σ' αυτήν την χρονική στιγμή, στην πρόταση που θέτει προς διαβούλευση μια ισχυρή καπιταλιστική χώρα μη μέλος του ΝΑΤΟ, όπως είναι η Ρωσία, για μια «νέα συνθήκη Ευρωπαϊκής ασφάλειας». Πρόκειται για μια συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα ρωσικά ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, όπου ραγδαία επεκτείνεται η δράση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Την πρόταση παρουσίασε στη Σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ, επιδιώκοντας να διασφαλίσει τα συμφέροντα της ρώσικης αστικής τάξης έναντι του αμερικάνικου και ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Καθώς από τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Αθήνα απουσίαζαν σκόπιμα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας (οι χώρες αυτές εκπροσωπήθηκαν σε χαμηλότερο επίπεδο), ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα συνεχίσει τη διαβούλευση την ερχόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων συναντήσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ.

Η πρόταση της Μόσχας επιδιώκει να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ, όσο και ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Σ' αυτή την κατεύθυνση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη συζήτηση που άνοιξε με πρωτοβουλία των προέδρων Ρωσίας και Γαλλίας το 2008, με αφορμή τις εχθροπραξίες στη Γεωργία, για να συμφωνηθούν τρόποι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά στην περιφέρεια της Ρωσίας και συγκεκριμένα σε χώρες για τις οποίες το ΝΑΤΟ έχει αυτόκλητα αναλάβει να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Η χρονική στιγμή που εμφανίζεται η ρωσική πρόταση, έχει άμεση σχέση με την ενίσχυση της στρατιωτικής εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο του Αφγανιστάν και την πίεση για αυξημένη συνδρομή από την πλευρά των χωρών - μελών του.

Συνάντηση για τα ελληνοτουρκικά

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ, πραγματοποιήθηκε και η αναμενόμενη από μέρες συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Μετά την συνάντηση Παπανδρέου - Νταβούτογλου, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης γινόταν λόγος για «μήνυμα ειρήνης» και για «αναζήτηση πεδίων στενότερης συνεργασίας σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αλλά και εντός της ΕΕ». Περισσότερο σαφής ήταν ο Α. Νταβούτογλου στην ενημέρωση των Τούρκων δημοσιογράφων, σημειώνοντας ότι:

  • Δυσαρεστήθηκε που ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν παρέδωσε την απάντηση που οφείλει στην επιστολή Ερντογάν.
  • Εξέλαβε την συνομιλία του με τον Ελληνα πρωθυπουργό σαν προφορική απάντηση, αφού, όπως ανέφερε, συζητήθηκαν όλα όσα είχε θέσει στην επιστολή του ο Ταγίπ Ερντογάν.
  • Η Θράκη και η μειονότητα ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε με τον Γ. Παπανδρέου.
  • Συμφωνήθηκε να πολλαπλασιαστούν οι ελληνοτουρκικές επαφές σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.
  • Συμφωνήθηκε να δοθεί ώθηση στην ελληνοτουρκική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ώστε να καταλήξει στο πόρισμά της για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου της προεδρίας για τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, όταν ρωτήθηκε αν συζήτησε το θέμα της Θράκης με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, υποστήριξε ότι «δε συζητά θέματα που αφορούν σε Ελληνες πολίτες». Σε ό,τι αφορά την απαντητική επιστολή προς τον Ερντογάν, αυτή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα επιδοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Με ΗΠΑ και Ρωσία

Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζ. Στάινμπεργκ με τον οποίο επίσης συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου ο Γ. Παπανδρέου, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά το μέλλον της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και κάλεσε την Αθήνα να αντιληφθεί τη σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης. Σημείωσε μάλιστα: «εργαζόμαστε για τις λεπτομέρειες και ελπίζουμε να γίνει σύντομα» επίσημη επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον.

Για το θέμα των διμερών σχέσεων, ο Στάινμπεργκ υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι ζωτικός εταίρος των ΗΠΑ, με ισχυρές διμερείς σχέσεις και επιβεβαίωσε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την δραστήρια προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή, την οποία διεκδικεί να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτή την περιοχή ως ηγέτιδας στα δυτικά Βαλκάνια, ως ηγέτιδας στη Μεσόγειο και ως εταίρου για να προσεγγίσουμε τη Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον «στρατηγικό χαρακτήρα» και το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνορωσικές σχέσεις έκαναν λόγο μετά τη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε επίσημη πρόσκληση και θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις αρχές του 2010. Παπανδρέου και Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ, συζήτησαν για την περαιτέρω ανάπτυξη και καλλιέργεια σχέσεων σε όλους τους τομείς, από την ενέργεια μέχρι τον πολιτισμό και από την περιφερειακή συνεργασία μέχρι τις σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επίσης, υπέγραψαν το Κοινό Σχέδιο Δράσης 2010-2012 (Joint Action Plan, η ισχύς του ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια), ενώ εξέφρασαν την κοινή τους βούληση να συνεχισθεί το έργο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ