Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Το ΚΚΕ αντιπαλεύει τη λογική της ελεημοσύνης

Οι βουλευτές του Κόμματος καταψήφισαν χτες στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο που δίνει 63 λεπτά του ευρώ την ημέρα στα πλέον εξαθλιωμένα λαϊκά νοικοκυριά

Κόντρα στη λογική της ελεημοσύνης, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι κομμουνιστές που δρουν μέσα από τις γραμμές του απαιτούν ουσιαστικά μέτρα για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός την κρίση
Κόντρα στη λογική της ελεημοσύνης, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι κομμουνιστές που δρουν μέσα από τις γραμμές του απαιτούν ουσιαστικά μέτρα για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός την κρίση
Με τις θετικές ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. ψηφίστηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο - κοροϊδία για τους εργαζόμενους, που προβλέπει έκτακτο επίδομα σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, μιλώντας για προπέτασμα καπνού προκειμένου να περάσουν στη συνέχεια σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ψηφίζει «παρών».

Ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, η στάση όλων των κομμάτων απέναντι στον πυρήνα του συγκεκριμένου νομοθετήματος, επιβεβαιώνει τη στρατηγική τους σύμπλευση στην πολιτική που θέλει τους εργαζόμενους να μαζεύουν τα ψίχουλα από το μεγάλο φαγοπότι που στήνει σε βάρος τους το κεφάλαιο. Το συμπέρασμα αυτό ισχύει τόσο για το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ., όσο και για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αμφισβητεί τη στρατηγική της ελεημοσύνης στα λαϊκά στρώματα, αφού και σε παλιότερη δική του πρόταση νόμου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η προτεινόμενη «ενίσχυση» αναλογούσε σε ψίχουλα.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος τόνισε πως «το μέγεθός της εξαντλείται στα 63 λεπτά ή στα 45 λεπτά την ημέρα που δίνετε ανά οικογένεια με τις ανάλογες προϋποθέσεις. Είναι στην πραγματικότητα μία μεγάλη κοροϊδία γι' αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και βρίσκονται σε συνθήκες απόγνωσης, εξαιτίας των πολιτικών που έχουν εφαρμόσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις».

Ο βουλευτής του Κόμματος ενέταξε το νομοθέτημα στο συνολικότερο σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε, «μετά τις εκλογές, οι βασικοί άξονες στους οποίους κινείται και έχει επιλέξει να στηρίξει την τακτική της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εστιάζονται κυρίως στο να διαχυθεί, να παγιωθεί μια αντίληψη στα λαϊκά στρώματα ότι υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οικονομία και ότι θα πρέπει η έκτακτη αυτή ανάγκη να ξεπεραστεί φορτώνοντας νέα βάρη στο λαό μας, στους εργαζόμενους, στους επαγγελματοβιοτέχνες, στους αγρότες, στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά». Κατέληξε τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι «πρέπει να σταθούν όρθιοι, πρέπει να οργανωθούν, να αντισταθούν, να πυκνώσουν τις γραμμές των ταξικών συνδικάτων».

Ολος ο πλούτος ανήκει στο λαό

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης επισήμανε αναφορικά με τις κυβερνητικές αιτιάσεις περί κρίσης ότι «το 2000 υπήρχε ανάπτυξη. Ομως και τότε υπήρχε το 20% κάτω από το κατώτατο όριο της φτώχειας», τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι ντροπή να υπάρχει "όριο φτώχειας"». Επισήμανε ακόμα ότι από το 2001 έως το 2009 οι εργαζόμενοι παρήγαγαν «πάνω από 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ» και σήμερα «προσαρμόζεται η λαϊκή ανάγκη στα επιδόματα και τα φιλοδωρήματα».

Οπως είπε χαρακτηριστικά, το ΚΚΕ προτείνει «ο εργαζόμενος λαός που παράγει τον πλούτο να τον κρατήσει για τον εαυτό του» και «ας πάρουν οι τραπεζίτες και οι μεγαλέμποροι αυτά τα φιλοδωρήματα». Τέλος, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «δε θα γίνουμε συνένοχοι σε μια πολιτική που θέλει να φανεί κοινωνικά ευαίσθητη και να δώσει άλλοθι στους επιχειρηματίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ