ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
Σελ. /28
Τι έλεγαν πριν 12 χρόνια...

Γρηγοριάδης Κώστας

Υποτίθεται, πως η ύπαρξη του διπολισμού (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΣΣΔ - Σύμφωνο Βαρσοβίας) ήταν η βαθύτερη αιτία όλων των κακών της εποχής του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου. Ετσι έλεγαν οι κάθε λογής απολογητές του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Οταν έγινε η ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ευρώπης και, ιδιαίτερα, όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, όσοι ισχυρίζονταν τα προηγούμενα και πανηγύριζαν για τη νίκη του «αιώνιου καπιταλισμού» και την επικράτηση του μονοπολισμού, υπόσχονταν στους λαούς ολόκληρου του πλανήτη διαρκή ειρήνη και ευημερία, συνεχή και απρόσκοπτη ανάπτυξη, κλπ., κλπ. Το τι πραγματικά έγινε, τα τελευταία 12 -13 χρόνια, το γνωρίζουν όλοι και, τουλάχιστον, οι περισσότεροι φοβούνται -βάσιμα και δικαιολογημένα- ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας ακόμη.

Τώρα, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αρκετοί εκ των προηγουμένων και, κυρίως, οι Ευρωπαίοι, καταριούνται την ύπαρξη του μονοπολισμού (κυριαρχία των ΗΠΑ) και αναζητούν τη διέξοδο στη διαμόρφωση -όπως λένε- ενός νέου διπολισμού (ΗΠΑ, ΕΕ) ή κι ενός πολυπολισμού (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, κλπ.). «Ξεχνούν», όμως, τα όσα έλεγαν τις προηγούμενες δεκαετίες. «Ξεχνούν» να εξηγήσουν, πότε και γιατί είχαν δίκιο, τότε ή τώρα;

... τι λένε σήμερα...

Οι προαναφερόμενες, βέβαια, αναλύσεις και επιχειρήματα είναι λίγο πολύ επιδερμικά και, σήμερα, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και λαοί συνειδητοποιούν το γεγονός αυτό. Σήμερα, πάρα πολλοί παραδέχονται και, μάλιστα, διαφορετικών έως και αντίθετων πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων, ότι η ύπαρξη της ΕΣΣΔ και του σοσιαλιστικού στρατοπέδου γενικότερα ήταν ένας σοβαρότατος παράγοντας υπεράσπισης και διατήρησης της παγκόσμιας ειρήνης, υπεράσπισης και διεύρυνσης των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε όλο τον κόσμο.

Ολ' αυτά, όμως, δεν οφείλονταν, γενικώς και αορίστως, στην ύπαρξη του τότε διπολισμού, αλλά στον ταξικό χαρακτήρα των σοσιαλιστικών καθεστώτων και στην αντίστοιχη πολιτική τους. Ακόμη κι αν γίνει σήμερα δυνατή - πολλοί αμφιβάλλουν και όχι αβάσιμα - η διαμόρφωση ενός διπολισμού (ΗΠΑ, ΕΕ ή ΗΠΑ και μια συμμαχία άλλων καπιταλιστικών χωρών), ο τελευταίος θα είναι ποιοτικά διαφορετικός από την πριν το 1990 παγκόσμια κατάσταση. Πάντως, σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα έχουμε δύο μεγάλους και σχετικά ισοδύναμους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς, που θα αντιπαλεύουν μεταξύ τους, για τα συμφέροντα των αντίστοιχων αρχουσών τάξεων, ενώ θα φορτώνουν τις συνέπειες του μεταξύ τους ανταγωνισμού και τα βάρη της κρίσης τους, στις πλάτες των λαών.

... και τα ψευτοδιλήμματα

Μπαίνει, βέβαια, το ερώτημα και, μάλιστα, πολλές φορές ως δίλημμα: Τι συμφέρει σήμερα τους εργαζόμενους και τους λαούς, ο μονοπολισμός ή ο διπολισμός και, επομένως, με ποιους πρέπει να συμπαραταχτούν τα λαϊκά κινήματα; Αλίμονο στους εργαζόμενους και στους λαούς, αν παγιδευτούν στις συμπληγάδες του ψευτοδιλήμματος αυτού. Αλίμονό τους, αν γίνουν δεκανίκια στον έναν - έστω και τον αδύνατο - ιμπεριαλιστικό πόλο, ενάντια στον άλλο. Κανένας ιμπεριαλισμός, είτε μονοπολικός, είτε διπολικός ή πολυπολικός, δε συμφέρει τους εργαζόμενους και τους λαούς. Καμιά ικανοποίηση των λαϊκών συμφερόντων δεν μπορεί να προσφέρει το σύγχρονο, διεθνές καπιταλιστικό σύστημα, είτε με τη μια, είτε με την άλλη μορφή του, είτε κυβερνούν οι λεγόμενοι συντηρητικοί, είτε οι κάθε λογής σοσιαλδημοκράτες. Πόλεμοι, κρίσεις, εντεινόμενη εκμετάλλευση, αυξανόμενη κοινωνική αδικία, πολύμορφη σήψη και διαφθορά, κλπ., κλπ., είναι και θα είναι η μόνη προσφορά του. Η δικαίωση των λαϊκών ελπίδων και ονείρων βρίσκεται στο δρόμο του ασυμβίβαστου αγώνα και της ταξικής πάλης, της ανατροπής του σημερινού εκμεταλλευτικού και άδικου συστήματος και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Κι όχι μόνον αυτό. Μόνο στα πλαίσια του προαναφερόμενου προσανατολισμού της πάλης, μπορούν (και πρέπει) τα εργατικά και λαϊκά κινήματα να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τις οξυνόμενες συνεχώς αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τις κατακτήσεις τους και την ειρήνη.

Η... αντιπολεμική «Κόκα - Κόλα»

Ολοι γνωρίζουν τη μεγάλη αμερικανική πολυεθνική, που ονομάζεται «Κόκα - Κόλα». Οπως γνωρίζουν και το κόκκινο κουτάκι της, σήμα κατατεθέν της εταιρίας. Φαίνεται, όμως, πως ο πόλεμος συμπαρασύρει τα πάντα, ακόμη και... το κουτάκι της «Κόκα - Κόλα». Το παράρτημα Βελγίου της τελευταίας έδωσε ήδη εντολή και το διαβόητο κουτάκι τροποποιείται ριζικά. Από δω και πέρα, θα γράφει απ' έξω τις λέξεις: «Αγάπη, Ελπίδα, Ειρήνη». Προσφορά στον αντιπολεμικό αγώνα των λαών, ίσως πείτε. Σιγά... Χυδαία εκμετάλλευση των αντιπολεμικών λαϊκών αισθημάτων και προσπάθεια αποφυγής των συνεχώς εντεινομένων αντιαμερικανικών διαθέσεων, που εκφράζονται ποικιλότροπα, ακόμη και με μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνεπής αντιιμπεριαλιστική πάλη

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατά του Ιράκ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ταυτόχρονα στη χώρα μας και διεθνώς αφυπνίζονται μαζικά συνειδήσεις, αναδεικνύοντας ότι οι λαοί είναι η μόνη υπερδύναμη που μπορεί να βάλει φρένο στη βαρβαρότητα. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, βαδίζει σε αντίθετη κατεύθυνση με το γενικό αντιπολεμικό αίσθημα του λαού και της νεολαίας της χώρας μας, καθώς δίνει στους ιμπεριαλιστές κάθε λογής διευκολύνσεις για τη διάπραξη των εγκλημάτων τους. Βέβαια, η παλλαϊκή οργή και αγανάκτηση υποχρεώνει τους κυβερνώντες και πολλούς από αυτούς που στηρίζουν όλη την επιχειρηματολογία των πολεμοκάπηλων, να βάζουν τη μάσκα του φιλειρηνιστή. Τέτοιες προσπάθειες βλέπουμε καθημερινά και από υπουργούς της κυβέρνησης, που εμφανίζονται υπέρμαχοι του «τερματισμού της παρανομίας του πολέμου», της «δυναμικής παρέμβασης της ΕΕ» και των «λεπτών διπλωματικών χειρισμών της χώρας», όπως και της «ικανοποίησης των εθνικών συμφερόντων».

Τέτοιες αντιλήψεις και ιδεολογήματα, με στόχο τη χειραγώγηση του αντιπολεμικού κινήματος, είναι υπαρκτά όλο αυτό το διάστημα από την έναρξη της επέμβασης στο Ιράκ και μέσα στις τάξεις πολλών διαδηλωτών. Το ότι χιλιάδες κόσμου άφησαν το καναπέ τους, ότι νέοι άνθρωποι, μαθητές και φοιτητές, μαζικά πύκνωσαν τις γραμμές του αντιπολεμικού κινήματος, αναμφισβήτητα είναι πολύ θετικό γεγονός αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον. Απαιτείται όμως περισσότερο βάθεμα στη σκέψη και κυρίως ξεκαθάρισμα του ίδιου του προσανατολισμού του κινήματος. Οι λαϊκές δυνάμεις δεν έχουν τίποτε θετικό να περιμένουν από αντιλήψεις που τους καλούν να συστρατευτούν με το γαλλογερμανικό άξονα, με την ΕΕ της «κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας».

Αυτό επίσης που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός, ότι δεν αρκεί απλά και μόνον η έκφραση των γενικών φιλειρηνικών αισθημάτων. Σήμερα πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι τα αιτήματα που μπορεί πραγματικά και πρακτικά να βάλουν εμπόδιο στο μακελειό είναι το «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο», «Να σταματήσει κάθε εμπλοκή και συμμετοχή», «Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις». Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή μίλησε καθαρά στον ελληνικό λαό. Πρωτοστάτησε με την πολύμορφη δράση των στελεχών και μελών του, ώστε ο αντιπολεμικός αγώνας να αποκτήσει αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Να δυναμώσει όχι μόνον ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά.

Η χτεσινή περικύκλωση της βάσης της Σούδας, οι εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα αυτό ακριβώς υπηρετούν. Να αποκαλύψουν τη φύση του ιμπεριαλισμού, ως καπιταλισμού που σαπίζει, τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τους πολέμους, όπως τις συνεχώς εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες, την εκμετάλλευση, την ανεργία και τη φτώχεια. Να αποκαλύψουν το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης, της πλουτοκρατίας και των φιλοϊμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ δείχνει και τη μόνη προοπτική για τα λαϊκά στρώματα. Μέσα από την ενίσχυση των αντιπολεμικών, αντιιμπεριαλιστικών συσπειρώσεων να ανοίγει ο δρόμος για το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο που θα διεκδικήσει την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό, το μόνο αντίδοτο στη σημερινή βαρβαρότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ