ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2013
Σελ. /24
Αναζητώντας κέρδη στα σκουπίδια...

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι κερδοφόρα μπίζνα για τους επιχειρηματίες, που συνωστίζονται για να αναλάβουν έργα όπως αυτό στην Πελοπόννησο
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι κερδοφόρα μπίζνα για τους επιχειρηματίες, που συνωστίζονται για να αναλάβουν έργα όπως αυτό στην Πελοπόννησο
Χτες ανακοινώθηκε το όνομα της εταιρείας που θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα. Πρόκειται για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η προσφορά της οποίας επικράτησε, έναντι των ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - ΗΛΕΚΤΩΡ και J&P ΑΒΑΞ - Μεσόγειος. Ανάλογοι διαγωνισμοί «τρέχουν» και για Δυτική Μακεδονία, Ηλεία, Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το έργο αφορά στην κατασκευή και διαχείριση, για 27 χρόνια, τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, με συνολική δυναμικότητα 150.000 - 200.000 τόνων ετησίως. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από κονδύλια του ΕΣΠΑ και ανάμεσα στις υποχρεώσεις του ανάδοχου είναι να βρει τους χώρους, να χωροθετήσει τις τρεις μονάδες και να λάβει τις σχετικές περιβαλλοντικές εγκρίσεις. Αντίστροφα, ο ιδιώτης αποκτά το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται εμπορικά τα παραγόμενα προϊόντα, όπως ανακυκλώσιμα υλικά, κομπόστ, ηλεκτρική ενέργεια κ.λπ. Η πρώτη από τις συμπράξεις στη διαχείριση των σκουπιδιών βαθαίνει ακόμα περισσότερο την ιδιωτικοποίηση αυτού του τομέα, με το λογαριασμό να καταλήγει στους δημότες. Δηλαδή, την ίδια ώρα που ο ιδιώτης θα κάνει μπίζνες με τα σκουπίδια, ο λαός θα πληρώνει ακόμα περισσότερα, για υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται χωρίς καμιά επιβάρυνση από το κράτος, αφού η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πρώτα και κύρια ζήτημα δημόσιας υγείας. Στον καπιταλισμό, όμως, τα πάντα είναι εμπόρευμα. Κι αυτό το ξέρουν καλά οι επιχειρηματίες, που σπεύδουν να πάρουν θέση στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, προσδοκώντας κέρδη από τα ίδια τα σκουπίδια και από την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών αποκομιδής και επεξεργασίας τους.

Βγάζουν χρήμα...

Τα στοιχεία, αν και ενδεικτικά καθώς βασίζονται σε επιμέρους επιλεκτικούς ελέγχους, είναι αποκαλυπτικά: Από 25% το 2010 και 30% το 2011, η αδήλωτη εργασία έφθασε στο 38,2% το 2012 και 38,5% το πρώτο εξάμηνο του 2013 (στρογγυλοποιημένα τα ποσοστά). Μια πραγματική καταγραφή στο σύνολο των επιχειρήσεων είναι βέβαιο ότι θα έδινε μεγαλύτερα νούμερα.

Ακόμα κι έτσι, όμως, είναι προφανή τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν οι εργοδότες από τη «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία. Η καταγεγραμμένη ετήσια απώλεια εσόδων 6,5 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία δείχνει το μέγεθος του κέρδους των καπιταλιστών. Προφανές και ότι τη ζημιά καλούνται να την πληρώσουν με νέες αιματηρές περικοπές οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Οι ισχυρισμοί του υπουργείου Εργασίας για καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής με αύξηση των ελέγχων (χτες, για μια ακόμα φορά, ανακοίνωσε ότι θα «εκδράμουν» στα νησιά οι ελεγκτές) έχουν καταπέσει πριν την εξαγγελία τους. Η ειδική υπηρεσία του υπουργείου αριθμεί μόνο μερικές δεκάδες υπαλλήλους.

Οταν η ανασφάλιστη εργασία φτάνει χοντρικά το 38,5% σε βασικό πρόβλημα αναδεικνύεται η άτυπη νομιμοποίηση της «ανασφάλιστης εργασίας» καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, απροστάτευτοι, αποτελούν θύμα στα νύχια του κράτους και της εργοδοσίας. Τα στοιχεία ενός και μόνο μήνα, του Μάρτη του 2013, δείχνουν αναλυτικά ότι στους ελέγχους που έγιναν από συνεργεία της ΕΥΠΕΑ (Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης) σε 1.967 επιχειρήσεις, το ποσοστό των ανασφάλιστων εργατών ήταν 38,5%. Δηλαδή, σε σύνολο 6.135 εργαζομένων οι 2.362 ήταν ανασφάλιστοι και μόλις οι 3.773 ήταν ασφαλισμένοι.

... βολεύονται με το μπάχαλο

Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση, αντί οι έλεγχοι των μηχανισμών του ΙΚΑ να αυξηθούν, μειώνονται δραματικά. Για να αυξηθούν οι έλεγχοι δεν χρειάζονται δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, αλλά πρόσληψη εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς τα κενά που παρατηρούνται διογκώνουν το ήδη αυξημένο πρόβλημα του ελλιπούς ελέγχου.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αυξάνει τον αριθμό των εργαζομένων για τους αναγκαίους ελέγχους αλλά με την «κινητικότητα» οδηγεί σε αδράνεια και όσους εργαζόμενους δουλεύουν μ' αυτό το αντικείμενο.

Για το εργατικό κίνημα αναδεικνύεται σε μείζον το αίτημα για προσλήψεις στο μηχανισμό ελέγχου και σ' αυτήν την κατεύθυνση οφείλουν να κινηθούν πριν απ' όλους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Το πρόβλημα με την «κινητικότητα» δεν είναι μόνο οι επικείμενες 600 απολύσεις από τους οργανισμούς που εποπτεύει το υπουργείο εργασίας αλλά η γενίκευση του μπάχαλου που ήδη επικρατεί. Ενα μπάχαλο που βολεύει μια χαρά τους καπιταλιστές.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με τα μονοπώλια ή με το λαό

Η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα και η προηγούμενη του ΔΝΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, επιβεβαιώνουν ότι τα μέτρα και οι εκβιασμοί σε βάρος του λαού δεν έχουν τέλος. Στην πραγματικότητα, οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί που συνεργάζονται με την κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, αναγγέλλουν ότι η παραπέρα φτωχοποίηση της λαϊκής οικογένειας είναι μονόδρομος, προκειμένου να ξεκολλήσει το κεφάλαιο από την κρίση, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του και να αναμετρηθεί με αξιώσεις στον παγκόσμιο και περιφερειακό ανταγωνισμό, στη φάση της αναιμικής ανάκαμψης, μέχρι να βουλιάξει στην επόμενη κρίση.

Τι εξυπηρετούν οι απολύσεις και η συρρίκνωση του Δημοσίου, πλευρά της οποίας είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις; Τι εξυπηρετούν οι περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, όπως αυτές του υπουργείου Υγείας, οι οποίες μάλιστα στοχοποιούνται και σαν υπαίτιες για το «δημοσιονομικό κενό» που σημειώνει η Κομισιόν στην έκθεσή της; Τη διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για τους ιδιώτες, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Για παράδειγμα, όσο υποβαθμίζεται το κατ' ευφημισμό δημόσιο σύστημα Υγείας, τόσο διογκώνεται ο ιδιωτικός τομέας και ο δημόσιος λειτουργεί με όρους εμπορευματοποίησης της Υγείας. Οσο μειώνεται το προσωπικό στους δήμους και επεκτείνονται οι συμπράξεις με ιδιώτες, τόσο αυξάνουν τα ανταποδοτικά τέλη για υπηρεσίες που θα έπρεπε να είναι δωρεάν και να παρέχονται καθολικά στο λαό.

Τι εξυπηρετεί η παραπέρα μείωση του λεγόμενου «μισθολογικού» και «μη μισθολογικού κόστους», που λέει το ΔΝΤ, ως προϋπόθεση να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας; Το φτήνεμα της εργατικής δύναμης, άρα τη διεύρυνση των περιθωρίων που έχουν οι επιχειρήσεις να αποσπάσουν κέρδη. Ομοίως, όσο μειώνονται η φορολογία του κεφαλαίου και οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, τόσο βαθαίνει η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, μέχρι τελικά να απαλλαγεί το κράτος από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων και αυτές να καταλήξουν ολοκληρωτικά ανταποδοτικές, με κερδισμένους και εδώ μια χούφτα ασφαλιστικές εταιρείες, που θα τζογάρουν με τις εισφορές των μεροκαματιάρηδων.

Να, λοιπόν, ποια είναι η στρατηγική κατεύθυνση των μέτρων που περιλαμβάνονται στα μνημόνια και επικαιροποιούνται κάθε που είναι να εκταμιευθεί μια δόση. Αυτή η πορεία εξαθλίωσης του λαού είναι ανεπίστρεπτη, στο βαθμό που η στρατηγική του κεφαλαίου δεν απαντάται επίσης με όρους στρατηγικής από το λαό. Αν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα εναποθέσουν τις ελπίδες τους στον έναν ή τον άλλο σωτήρα, που υπόσχεται «έξοδο από το τούνελ» ή μια άλλη διαχείριση, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει προς όφελός τους. Αλλος δρόμος ανάπτυξης χρειάζεται, σε ρήξη με την οικονομία και την πολιτική των μονοπωλίων και πάνω εκεί πρέπει να οικοδομήσει ο λαός τη συμμαχία και την πάλη του για να εμποδίσει τα χειρότερα. Το δίλημμα «με τα μονοπώλια ή με το λαό» προβάλλει ολοένα και πιο καθαρά, αποκαλύπτοντας τη στρατηγική των κομμάτων της διαχείρισης, που κοροϊδεύουν τα λαϊκά στρώματα ότι είναι δυνατόν να ευημερούν ταυτόχρονα με τα κέρδη των μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ