Τετάρτη 31 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Βγάζουν χρήμα...

Τα στοιχεία, αν και ενδεικτικά καθώς βασίζονται σε επιμέρους επιλεκτικούς ελέγχους, είναι αποκαλυπτικά: Από 25% το 2010 και 30% το 2011, η αδήλωτη εργασία έφθασε στο 38,2% το 2012 και 38,5% το πρώτο εξάμηνο του 2013 (στρογγυλοποιημένα τα ποσοστά). Μια πραγματική καταγραφή στο σύνολο των επιχειρήσεων είναι βέβαιο ότι θα έδινε μεγαλύτερα νούμερα.

Ακόμα κι έτσι, όμως, είναι προφανή τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν οι εργοδότες από τη «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία. Η καταγεγραμμένη ετήσια απώλεια εσόδων 6,5 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία δείχνει το μέγεθος του κέρδους των καπιταλιστών. Προφανές και ότι τη ζημιά καλούνται να την πληρώσουν με νέες αιματηρές περικοπές οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Οι ισχυρισμοί του υπουργείου Εργασίας για καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής με αύξηση των ελέγχων (χτες, για μια ακόμα φορά, ανακοίνωσε ότι θα «εκδράμουν» στα νησιά οι ελεγκτές) έχουν καταπέσει πριν την εξαγγελία τους. Η ειδική υπηρεσία του υπουργείου αριθμεί μόνο μερικές δεκάδες υπαλλήλους.

Οταν η ανασφάλιστη εργασία φτάνει χοντρικά το 38,5% σε βασικό πρόβλημα αναδεικνύεται η άτυπη νομιμοποίηση της «ανασφάλιστης εργασίας» καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, απροστάτευτοι, αποτελούν θύμα στα νύχια του κράτους και της εργοδοσίας. Τα στοιχεία ενός και μόνο μήνα, του Μάρτη του 2013, δείχνουν αναλυτικά ότι στους ελέγχους που έγιναν από συνεργεία της ΕΥΠΕΑ (Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης) σε 1.967 επιχειρήσεις, το ποσοστό των ανασφάλιστων εργατών ήταν 38,5%. Δηλαδή, σε σύνολο 6.135 εργαζομένων οι 2.362 ήταν ανασφάλιστοι και μόλις οι 3.773 ήταν ασφαλισμένοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ