Τετάρτη 31 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
Σύμπραξη για εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Ιδρύουν εταιρεία ανάλογη με το ΤΑΙΠΕΔ και ετοιμάζονται να «αξιοποιήσουν» επιχειρηματικά ακίνητα και εκτάσεις - «φιλέτα»

Με το μανδύα της «κοινωνικής σύμπραξης» προσπαθούν να ντύσουν η Εκκλησία και το κράτος τη μεταξύ τους συνεργασία για την επιχειρηματική εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που εκτός όλων των άλλων περιλαμβάνει εκτάσεις και ακίνητα - φιλέτα σε όλη την Ελλάδα. Το σχετικό εγχείρημα προωθείται μέσω της δημιουργίας εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ» (ΕΑΕΑΠ), που θα έχει ρόλο ανάλογο με αυτό του ΤΑΙΠΕΔ.

Η συγκρότηση της ΕΑΕΑΠ προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν από κοινού το υπουργείο Οικονομικών και Παιδείας σε συζητούμενο νομοσχέδιο. Σε πρώτη φάση, μέτοχοι της νέας εταιρείας, θα είναι το ελληνικό δημόσιο και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, που μοιράζονται τις μετοχές 50-50. Σύμφωνα με την τροπολογία, σκοπός της εταιρείας είναι η διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων επί των οποίων διατηρεί περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή νομικά πρόσωπα ή φορείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία της.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΑΕΑΠ θα έχει τον πλήρη έλεγχο των ακινήτων, δεν πρόκειται να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους (θα συνεχίσουν να ανήκουν στην Εκκλησία). Με την εταιρεία που συστήνεται, η Εκκλησία φιλοδοξεί να προσελκύσει με μεγαλύτερη ευκολία ιδιωτικά κεφάλαια για την αξιοποίηση εκτάσεων, κτημάτων, ακινήτων και «φιλέτων», που μέχρι τώρα παρέμεναν αναξιοποίητα. Στη δικαιοδοσία της εταιρείας θα μπορούν να περιέλθουν και ακίνητα, που ανήκουν ή τελούν υπό διαχείριση άλλων Μητροπόλεων, μονών, της Αποστολικής Διακονίας κ.ά.

Τα έσοδα της εταιρείας θα αποδίδονται κατά το ποσοστό που τους αναλογεί, στο δημόσιο και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το γραφείο του πρωθυπουργού και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, «μοναδικός σκοπός» της επιχειρηματικής τους σύμπραξης είναι «η ανακούφιση των σκληρά δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής». Η συνεργασία τους, μάλιστα, παρουσιάζεται σαν κίνηση που «θέτει ουσιαστικά για μία ακόμη φορά την περιουσία της Εκκλησίας στη διάθεση της Πολιτείας και του λαού μας».

Κατά τον ίδιο τρόπο, δηλώνουν ότι τα όποια έσοδα από την περιουσία που έχει στην κατοχή της η Εκκλησία, μεγάλο μέρος της οποίας κατοχυρώνεται με χρυσόβουλα και άλλους αμφίβολους τίτλους κατοχής, «θα κατευθύνονται από τη μεν Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην περαιτέρω στήριξη και επέκταση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου, από το δε Ελληνικό Δημόσιο, στη διεύρυνση των κοινωνικών υποδομών του και στην αρωγή των πλέον ευπαθών και αδύναμων συμπολιτών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ