ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Μέσα σε μια ακόμα βρωμοδουλειά της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας η κυβέρνηση

Tο Συμπόσιο Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ για το 2021 φιλοξενείται από χτες στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, στο εκτεταμένο σύμπλεγμα αμερικανοΝΑΤΟικών εγκαταστάσεων και υποδομών στο Ακρωτήρι Χανίων. Μια διοργάνωση που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα, δείγμα κι αυτό της διάθεσης της ντόπιας αστικής τάξης να πάρει «επ' ώμου» κάθε βρωμοδουλειά του ΝΑΤΟ προκειμένου να αναβαθμίσει τα συμφέροντά της.

Το Συμπόσιο συνδιοργανώνεται από το Διεθνές Επιτελείο του ΝΑΤΟ (παρέχει στρατηγικές - στρατιωτικές συμβουλές και επιτελική υποστήριξη στη Στρατιωτική Επιτροπή της λυκοσυμμαχίας, η οποία με τη σειρά της παρέχει συμβουλές στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ) και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Πυρηνικής Πολιτικής, καθώς και από το υπουργείο Αμυνας (Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων - ΓΔΠΕΑΔΣ) και το ΓΕΕΘΑ. Απευθύνεται σε υψηλόβαθμα στελέχη και αξιωματούχους των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Οπως αναφέρεται κεντρικά από το ΝΑΤΟ, το Συμπόσιο είναι «η κύρια εκδήλωση πυρηνικής πολιτικής της Συμμαχίας. Επικεντρώνεται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την πυρηνική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων τρόπων ενίσχυσης της αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης της Συμμαχίας, περαιτέρω στόχων ελέγχου των όπλων και προσδιορισμού προτεραιοτήτων για την προσαρμογή της πυρηνικής πολιτικής του ΝΑΤΟ». Αυτά την ώρα που η λυκοσυμμαχία έχει σε ισχύ το δόγμα του πρώτου πυρηνικού πλήγματος και ανανεώνει συνεχώς τις σχετικές δυνατότητές της.

Το ΝΑΤΟ εκπροσωπεί στο Συμπόσιο η ίδια η διευθύντρια Πυρηνικής Πολιτικής της λυκοσυμμαχίας, Τζέσικα Κοξ, που κατέφτασε στην Κρήτη ήδη από προχτές και «ξεναγήθηκε» στις ευρωατλαντικές υποδομές στον Κόλπο της Σούδας από τον διοικητή του ΚΕΝΑΠ, αρχιπλοίαρχο Χ. Θύμη.

Υπήρξε εξάλλου παρέμβαση μέσω βιντεοκλήσης από τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόνισε ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία προσαρμόζεται σε ένα πιο απαιτητικό περιβάλλον ασφάλειας και ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες πυρηνικές απειλές. «Το κάνουμε αυτό διατηρώντας ισχυρή την πυρηνική μας αποτροπή», αλλά «πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε και να ενισχύουμε την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των πυρηνικών μας δυνατοτήτων», είπε.

Σύμφωνα άλλωστε με διαθέσιμα στοιχεία, κορμός των εισηγήσεων στο Συμπόσιο είναι ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν βασικό συστατικό των συνολικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ για αποτροπή και άμυνα, παράλληλα με τις συμβατικές δυνάμεις και τις δυνάμεις πυραυλικής άμυνας.

Τονίζεται επίσης ότι «η αξιοπιστία των πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ είναι αναγκαία για τη διατήρηση της αποτροπής, γι' αυτό η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτών των δυνάμεων αξιολογούνται συνεχώς υπό το πρίσμα των τεχνολογικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων». Το οποίο σημαίνει ότι όσο εκσυγχρονίζονται και αναπτύσσονται τα οπλοστάσια αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, το ίδιο ισχύει και για το ΝΑΤΟικό, στην κόντρα τους για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τους λαούς

Σημειώνεται ακόμα ότι η τρέχουσα πυρηνική πολιτική του ΝΑΤΟ βασίζεται στη λεγόμενη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ («Strategic Concept» - το βασικό δόγμα της λυκοσυμμαχίας) όπως καταλήχθηκε το 2010, στην Αναθεώρηση της Στάσης Αποτροπής και Αμυνας όπως αποφασίστηκε το 2012, καθώς και στις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν στις Συνόδους Κορυφής στην Ουαλία, στη Βαρσοβία και στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Συμπόσιο των Χανίων θα επιχειρηθεί να γίνει ένα ακόμα βήμα στην ανάπτυξη της πυρηνικής πολιτικής του ΝΑΤΟ, ως κομμάτι και της επόμενης «Στρατηγικής Αντίληψης», η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στη Μαδρίτη τον Ιούνη του 2022, απέναντι σε Κίνα και Ρωσία, αντανακλώντας τις σύγχρονες συνθήκες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Βασικός ρόλος για την υλοποίηση της πολιτικής αυτής ανατίθεται και στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στην πρεμούρα των ελληνικών κυβερνήσεων για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ώστε να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την καπιταλιστική λεία της περιοχής, μέσα από την ανάληψη επικίνδυνων ρόλων και αποστολών από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, πεδία κόντρας ακριβώς με Μόσχα και Πεκίνο.

Διόλου τυχαία, όπως έχει αναδείξει επανειλημμένα το ΚΚΕ, με τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να «ποιούν την νήσσαν», η αεροπορική βάση στον Αραξο παραμένει σε ετοιμότητα να «φιλοξενήσει» εκ νέου πυρηνικά, όπως συνέβαινε τουλάχιστον μέχρι το 2001, ενώ ταυτόχρονα όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα ελληνικά μαχητικά καλούνται να συνοδεύσουν στις αναπτύξεις τους στην περιοχή στρατηγικά - ικανά να φέρουν πυρηνικά - βομβαρδιστικά των ΗΠΑ.


Νέες ασκήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων έγινε χτες η πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «Νέμεσις 2021», στα ανοιχτά της Κύπρου, με τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισραήλ, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Αιγύπτου και ΗΠΑ. Η άσκηση περιλάμβανε αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, τρομοκρατικής ενέργειας, διάσωση ναυαγών και ζητήματα περιβαλλοντικών καταστροφών και ήταν μία μόνο από τις πολλές που το τελευταίο διάστημα γίνονται στην περιοχή, με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών (και) για την ενέργεια.

Η «Nέμεσις 2021» έγινε συγκεκριμένα στα θαλάσσια τεμάχια 1, 2, 8 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Χ. Πετρίδης μίλησε για «οφέλη» αλλά και «ευθύνες» που συνοδεύουν την «αξιοποίηση της ΑΟΖ μας» και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό «επιδιώκουμε ενεργά τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας και του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων μερών, φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, όπως η συγκεκριμένη άσκηση». Η δε υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, ενόψει και της επανέναρξης των ερευνών ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ είπε ότι «η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά αποτελούν μεγάλο μέρος των κοινών μας προσπαθειών για την αποτελεσματική και ασφαλή αξιοποίηση των πηγών υδρογονανθράκων της Κύπρου».

Στο μεταξύ, νέα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας ξεκίνησε και η Τουρκία, με τον κωδικό «Ανατολική Μεσόγειος 2021», που θα ολοκληρωθούν στις 12 Νοέμβρη (από 1/11).

Οπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο αντισυνταγματάρχης Τσουνεΐτ Ταλαϊμάν, η άσκηση αφορά την εξέταση μεθόδων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και διεξάγεται με τη συμμετοχή 35 πλοίων και δύναμης συνολικά 5.000 ατόμων, που προέρχονται από 10 χώρες. Ο ίδιος επεσήμανε ότι στους στόχους της άσκησης περιλαμβάνεται και η παρατήρηση της ετοιμότητας της Ειδικής Μονάδας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που - όπως μετέδωσε και η «Σαμπάχ» - πρόκειται να αναλάβει σημαντικές αποστολές στο πλαίσιο της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force - NRF) μέσα στο 2023 και το 2028.

Ο Ταλαϊμάν πρόσθεσε ότι στην άσκηση συμμετέχουν και 11 παρατηρητές από Μπαχρέιν, Ιράκ, Ιορδανία, Λιβύη, Νιγηρία, Πακιστάν, Ομάν και Ουκρανία, ενώ ξεχωρίζοντας ειδικά το τριήμερο 3-6 Νοέμβρη είπε ότι τα γυμνάσια εστιάζουν στην εκπαιδευτική ετοιμότητα υποβρυχιακών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων θαλάσσιου ελέγχου κ.λπ.

Στο μεταξύ, αίσθηση έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία ο Τούρκος ηγέτης Ρ. Τ. Ερντογάν συγκαταλέγεται στους «νικητές» της πρόσφατης Συνόδου του G20 στη Ρώμη. Η «Corriere della Sera» τον χαρακτήρισε «το πιο περιζήτητο όνομα όλων των συναντήσεων», που «μαζί με τον οικοδεσπότη του G20 έγινε ο δεύτερος επικεφαλής της Συνόδου». Η «La Verita» υποστήριξε ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος διασφάλισε πλεονέκτημα από τρεις παράγοντες. Ο Ερντογάν, χάρη στην πολιτική αδυναμία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα του, και στον άξονα Κίνας - Ρωσίας που δεν συμμετείχε σε αυτήν τη Σύνοδο, απέκτησε περιθώρια ελιγμών και πρόβαλε ότι παίζει κεντρικό ρόλο σε ορισμένα κρίσιμα σημεία». Η «Il Messaggero» επέμεινε ότι με τη συνάντηση Ερντογάν - Ντράγκι «εξομαλύνθηκαν» οι σχέσεις και ότι η κρίση στις διμερείς σχέσεις «έπρεπε να διορθωθεί και έτσι έγινε».

«Τρέχουν» για «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, διεργασίες συνεχίζουν να «τρέχουν» με μοχλό και το Κυπριακό, όπως δείχνουν και οι συναντήσεις που συνεχίζει η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο νησί Τζούντιθ Γκάρμπερ. Μετά από δική της πρόσκληση, σύμφωνα τουλάχιστον με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, προχτές είχε «γεύμα εργασίας» με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ. Την περασμένη βδομάδα η Γκάρμπερ είχε συνάντηση και με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, συζητώντας μαζί του το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ολα αυτά ενώ στα Κατεχόμενα συζητιέται ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, μετά την πρόσφατη παραίτηση της τρικομματικής κυβέρνησης Σανέρ (ο οποίος προέρχεται από το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας). Στις αρχές της βδομάδας ο Τατάρ έδωσε εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΚΕΕ, Φαΐζ Σουτσιούογλου, που θα ξεκινήσει επαφές με άλλα κόμματα. Εκ μέρους του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Kόμματος (CTP) ο Τουφάν Ερχουρμάν δήλωσε ότι θα αξιολογηθούν οι προτάσεις του ΚΕΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι το CTP επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών». Πρόωρες «εκλογές» ζήτησε και ο αρχηγός του μεταρρυθμιστικού - κεντρώου Κόμματος του Λαού (HP), Κουντρέτ Οζερσάι, εμφανίζοντάς τις ως όρο για στήριξη μιας «τεχνοκρατικής κυβέρνησης», υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει και το CTP.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ