Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες ασκήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων έγινε χτες η πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «Νέμεσις 2021», στα ανοιχτά της Κύπρου, με τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισραήλ, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Αιγύπτου και ΗΠΑ. Η άσκηση περιλάμβανε αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, τρομοκρατικής ενέργειας, διάσωση ναυαγών και ζητήματα περιβαλλοντικών καταστροφών και ήταν μία μόνο από τις πολλές που το τελευταίο διάστημα γίνονται στην περιοχή, με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών (και) για την ενέργεια.

Η «Nέμεσις 2021» έγινε συγκεκριμένα στα θαλάσσια τεμάχια 1, 2, 8 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Χ. Πετρίδης μίλησε για «οφέλη» αλλά και «ευθύνες» που συνοδεύουν την «αξιοποίηση της ΑΟΖ μας» και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό «επιδιώκουμε ενεργά τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας και του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων μερών, φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, όπως η συγκεκριμένη άσκηση». Η δε υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, ενόψει και της επανέναρξης των ερευνών ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ είπε ότι «η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά αποτελούν μεγάλο μέρος των κοινών μας προσπαθειών για την αποτελεσματική και ασφαλή αξιοποίηση των πηγών υδρογονανθράκων της Κύπρου».

Στο μεταξύ, νέα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας ξεκίνησε και η Τουρκία, με τον κωδικό «Ανατολική Μεσόγειος 2021», που θα ολοκληρωθούν στις 12 Νοέμβρη (από 1/11).

Οπως δήλωσε στα ΜΜΕ ο αντισυνταγματάρχης Τσουνεΐτ Ταλαϊμάν, η άσκηση αφορά την εξέταση μεθόδων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και διεξάγεται με τη συμμετοχή 35 πλοίων και δύναμης συνολικά 5.000 ατόμων, που προέρχονται από 10 χώρες. Ο ίδιος επεσήμανε ότι στους στόχους της άσκησης περιλαμβάνεται και η παρατήρηση της ετοιμότητας της Ειδικής Μονάδας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που - όπως μετέδωσε και η «Σαμπάχ» - πρόκειται να αναλάβει σημαντικές αποστολές στο πλαίσιο της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force - NRF) μέσα στο 2023 και το 2028.

Ο Ταλαϊμάν πρόσθεσε ότι στην άσκηση συμμετέχουν και 11 παρατηρητές από Μπαχρέιν, Ιράκ, Ιορδανία, Λιβύη, Νιγηρία, Πακιστάν, Ομάν και Ουκρανία, ενώ ξεχωρίζοντας ειδικά το τριήμερο 3-6 Νοέμβρη είπε ότι τα γυμνάσια εστιάζουν στην εκπαιδευτική ετοιμότητα υποβρυχιακών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων θαλάσσιου ελέγχου κ.λπ.

Στο μεταξύ, αίσθηση έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία ο Τούρκος ηγέτης Ρ. Τ. Ερντογάν συγκαταλέγεται στους «νικητές» της πρόσφατης Συνόδου του G20 στη Ρώμη. Η «Corriere della Sera» τον χαρακτήρισε «το πιο περιζήτητο όνομα όλων των συναντήσεων», που «μαζί με τον οικοδεσπότη του G20 έγινε ο δεύτερος επικεφαλής της Συνόδου». Η «La Verita» υποστήριξε ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος διασφάλισε πλεονέκτημα από τρεις παράγοντες. Ο Ερντογάν, χάρη στην πολιτική αδυναμία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα του, και στον άξονα Κίνας - Ρωσίας που δεν συμμετείχε σε αυτήν τη Σύνοδο, απέκτησε περιθώρια ελιγμών και πρόβαλε ότι παίζει κεντρικό ρόλο σε ορισμένα κρίσιμα σημεία». Η «Il Messaggero» επέμεινε ότι με τη συνάντηση Ερντογάν - Ντράγκι «εξομαλύνθηκαν» οι σχέσεις και ότι η κρίση στις διμερείς σχέσεις «έπρεπε να διορθωθεί και έτσι έγινε».

«Τρέχουν» για «κυβέρνηση» στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, διεργασίες συνεχίζουν να «τρέχουν» με μοχλό και το Κυπριακό, όπως δείχνουν και οι συναντήσεις που συνεχίζει η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο νησί Τζούντιθ Γκάρμπερ. Μετά από δική της πρόσκληση, σύμφωνα τουλάχιστον με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, προχτές είχε «γεύμα εργασίας» με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ. Την περασμένη βδομάδα η Γκάρμπερ είχε συνάντηση και με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, συζητώντας μαζί του το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ολα αυτά ενώ στα Κατεχόμενα συζητιέται ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες, μετά την πρόσφατη παραίτηση της τρικομματικής κυβέρνησης Σανέρ (ο οποίος προέρχεται από το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας). Στις αρχές της βδομάδας ο Τατάρ έδωσε εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΚΕΕ, Φαΐζ Σουτσιούογλου, που θα ξεκινήσει επαφές με άλλα κόμματα. Εκ μέρους του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Kόμματος (CTP) ο Τουφάν Ερχουρμάν δήλωσε ότι θα αξιολογηθούν οι προτάσεις του ΚΕΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι το CTP επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων «εκλογών». Πρόωρες «εκλογές» ζήτησε και ο αρχηγός του μεταρρυθμιστικού - κεντρώου Κόμματος του Λαού (HP), Κουντρέτ Οζερσάι, εμφανίζοντάς τις ως όρο για στήριξη μιας «τεχνοκρατικής κυβέρνησης», υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει και το CTP.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ