Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΛΟΒΕΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Ο μεγαλύτερος στόχος της η ενταξιακή πορεία των Δυτ. Βαλκανίων

Σε ενημέρωση για τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ προέβη χτες στις αρμόδιες Επιτροπές της ελληνικής Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Α. Logar, που βρίσκεται στην Ελλάδα. Στο φόντο των σφοδρών ανταγωνισμών στην περιοχή, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Σλοβένο υπουργό να περιγράφει ως τον μεγαλύτερο και στρατηγικό στόχο της προεδρίας της χώρα του την «ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Ανέφερε ότι η ενταξιακή πορεία, όπως έδειξε και η τελευταία σύνοδος, είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί από τη σημερινή προεδρία, αλλά εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει κατά την γαλλική προεδρία, σημειώνοντας πως μέχρι τον Μάρτη θα έχει καταρτιστεί «έκθεση που θα αποτελέσει την έναρξη μιας ευρύτερης συζήτησης σε εκτελεστικό επίπεδο πλέον, σε επίπεδο πολιτικών».

Αναφορές έκανε για την προσπάθεια της προεδρίας στην «πράσινη μετάβαση» και στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη για το νέο Σύμφωνο για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, που προδιαγράφει την ένταση της καταστολής σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, κ.λπ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης πήρε τον λόγο για να εκφράσει τον «προβληματισμό της κυβέρνησης σχετικά με τις εξελίξεις στη Β. Μακεδονία. Η επιστροφή σε μια εθνικιστική ρητορική από τους γείτονές μας ουσιαστικά θα μας οδηγήσει στο να επανακαθορίσουμε την εθνική μας θέση για τη στήριξη της "διευρυνσιακής" διαδικασίας, γιατί μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι η πιστή και ορθή εφαρμογή όλων των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών», είπε, δήλωση που αντανακλά τους σφοδρούς και επικίνδυνους για τους λαούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που μαίνονται στα Βαλκάνια, με την αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών να αποτελεί καταλύτη για περαιτέρω όξυνσή τους στην περιοχή.

Την αγωνία του κόμματός του για τη διαχείριση της ενταξιακής πορείας των Δυτ. Βαλκανίων εξέφρασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπουρνούς, χρεώνοντας στην κυβέρνηση της ΝΔ «στάση αναβλητικότητας που καταλήγει σε υπονόμευση» και ζητώντας «το συντομότερο δυνατόν να γίνει η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη της ΕΕ με την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία, που θα δρομολογήσει την έναρξη της ενταξιακής τους διαδικασίας».

Προτεραιότητά τους η αποφασιστική στήριξη των μονοπωλίων

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέδειξε ότι «οι κατευθύνσεις και αυτής της προεδρίας ήταν υπέρ του κεφαλαίου, ενισχύοντας τον αντικομμουνισμό, την αντιλαϊκή πολιτική».

Σημείωσε ότι η προεδρία «προετοίμασε» και την επερχόμενη γαλλική προεδρία, το έδαφος δηλαδή «για την αποφασιστική στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων, με προτεραιότητα την "πράσινη" και ψηφιακή μετάβαση, με τη Γαλλία να ιεραρχεί την αναγνώριση της πυρηνικής ενέργειας ως "πράσινης", την προώθηση των δύο βασικών ψηφιακών νόμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις ψηφιακές αγορές και τις ψηφιακές πλατφόρμες, σε αντιπαράθεση με τα αμερικανικά μονοπώλια του κλάδου, και φυσικά την ένταση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και την ένταση της επιθετικότητας και την περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με άξονα τη στρατηγική αυτονομία, τη "Στρατηγική Πυξίδα" που θα παρουσιάσει στα μέσα του Νοέμβρη ο Ζ. Μπορέλ».

Πρόσθεσε ότι η σλοβενική προεδρία «επιδίωξε να επιτευχθούν και συγκεκριμένα βήματα στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, όμως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια δεν κατέληξε σε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξαιτίας των αντιθέσεων και ιδίως της απροθυμίας της Γαλλίας, που δεν διαθέτει στην περιοχή στηρίγματα για την αντιμετώπιση των ανταγωνιστών της».

Για τον τομέα της μετανάστευσης επεσήμανε ότι «μεθοδεύεται, έστω και κομματιαστά, εν μέσω ανταγωνισμών, η προώθηση του νέου αντιδραστικού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που επιταχύνει τις απελάσεις και τις επαναπροωθήσεις των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ και των συμμάχων τους», με χαρακτηριστικές σχετικές εξελίξεις το τελευταίο τραγικό ναυάγιο με τέσσερις πνιγμένους και έναν αγνοούμενο, αλλά και το ακυβέρνητο τουρκικό πλοίο με εκατοντάδες πρόσφυγες που θαλασσοδέρνονταν για πέντε μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ