Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Βγαίνουν σπαθιά» στην ευρωπαϊκή «πυριτιδαποθήκη»

Την «ασφάλεια» και «σταθερότητα» που εξασφαλίζουν στους λαούς τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις που «τρέχουν» στα Βαλκάνια και ειδικά στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (Β-Ε), όπου οι αρχές της «Σερβικής Δημοκρατίας» (RS - ενός από τα δύο μέρη του ομοσπονδιακού κράτους της Β-Ε) ανήγγειλαν περαιτέρω ενίσχυση της αυτόνομης λειτουργίας τους, σε βαθμό που ήδη πολλοί μιλούν για σχέδια διαμελισμού.

Χτες το βράδυ ώρα Ελλάδας αναμενόταν να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητιόταν και η έκθεση του ύπατου εκπροσώπου της Διεθνούς Κοινότητας για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σμιτ, που κάνει λόγο για «τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή της μεταπολεμικής περιόδου» και εμφανίζει τις εξαγγελίες των Σερβοβόσνιων ως «απόσχιση, χωρίς να το διακηρύσσουν».

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων Μίλοραντ Ντόντιτς εκτίμησε ότι η έκθεση Σμιτ «είναι γεμάτη ψεύδη, ανακρίβειες και θεωρίες, και γι' αυτό δεν θα την εγκρίνει το ΣΑ (...) Οσα αναφέρει η έκθεση αποτελούν συκοφάντηση ενάντια στους Σέρβους και την RS, αλλά και κάποιους Κροάτες».

Στο μεταξύ, ενόψει και της επικείμενης ανανέωσης ή όχι της θητείας της λεγόμενης «δύναμης σταθεροποίησης» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ο εκπρόσωπος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στον ΟΗΕ, Σβεν Αλκαλάι, δήλωνε προχτές στο βοσνιακό πρακτορείο FENA ότι συνεχίζονταν μια σειρά συναντήσεις μεταξύ μελών του ΣΑ, αλλά κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς συμμετοχή της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, αφού δεν συμμετέχει στο Συμβούλιο αυτήν την περίοδο. Ωστόσο ο ίδιος είπε ότι «όπως είναι γνωστό, Ρωσία και Κίνα δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα του ύπατου εκπροσώπου της Διεθνούς Κοινότητας για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σμιτ, και από αυτήν τη πλευρά όλα τα ζητήματα που συνδέονται με εκείνον είναι συζητήσιμα για αυτές τις χώρες». Πρόσθεσε δε ότι αυτήν την περίοδο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη «βλέπουμε σπαθιά να βγαίνουν έξω και αναγγέλλεται η αποσύνθεσή της», υποστηρίζοντας ότι η έκθεση Σμιτ «αντανακλά την αληθινή κατάσταση».

Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ενόψει του β' γύρου των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο (14/11) επέκρινε την πολυήμερη ένταση που επικράτησε στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου τον Οκτώβρη (με εκατέρωθεν επιστράτευση δυνάμεων ασφαλείας), ενώ κατηγόρησε τη Δύση ως «ένοχη για τις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαλκάνια» και για το ότι «Κοσοβάροι εξτρεμιστές μπορούν ανά πάσα στιγμή να προκαλέσουν αναταραχή». Η Ζαχάροβα σημείωσε ότι «η κατάσταση στα Βαλκάνια χειροτερεύει (...) η ευρωπαϊκή πυριταδαποθήκη των Βαλκανίων μπορεί να ανατιναχτεί ανά πάσα στιγμή, από Κοσοβάρους εξτρεμιστές, σε συνεννόηση ή υπό την άμεση καθοδήγηση από τους Δυτικούς πάτρονές τους». Είπε επίσης ότι Αλβανοί εξτρεμιστές «προσπαθούν επίμονα να ξεφορτωθούν τους Σέρβους του Κοσόβου» και ενόψει του β' γύρου των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο, στις 14/11, «κάνουν επίδειξη δύναμης. Δέχονται βοήθεια από δυτικά κράτη, ειδικά όσους εξαπέλυσαν τη ΝΑΤΟική επίθεση ενάντια στη Γιουγκοσλαβία το 1999, με στόχο να αποσπάσουν το Κόσοβο από τη Σερβία».

Ακόμα, σύμφωνα με το TASS, κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να κάνει τη Σερβία να εγκαταλείψει τα εθνικά της συμφέροντα και επικαλούμενη Σέρβους αξιωματούχους (χωρίς να τους ονομάσει) κατηγόρησε και τη Βρετανία ότι στηρίζει την επιθετικότητα κατά των Σέρβων συμμετέχοντας στην εκπαίδευση της κοσοβάρικης αστυνομίας.

Στο μεταξύ στη Βόρεια Μακεδονία ο αρχηγός του VMRO - DPMNE, Χ. Μίτσκοσκι, μετά την επικράτηση του κόμματός του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη χώρα, ζήτησε εκ νέου τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να σχηματιστεί μία «σταθερή κυβέρνηση, ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα», υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση «δεν έχει πλέον νομιμοποίηση». Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε ότι «αποτελεί μια πραγματικότητα. Μια μέρα που θα έχουμε την ευκαιρία να την αλλάξουμε, ναι, θα εργαστούμε να την αλλάξουμε. Αλλά στην παρούσα φάση αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία λειτουργούμε όλοι εμείς ως πολίτες της Μακεδονίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επένδυση» με «νέα γεωπολιτική σημασία» η διεύρυνση της ΕΕ στην περιοχή (2022-10-13 00:00:00.0)
Αναβαθμισμένο ρόλο διεκδικεί και η Αγκυρα (2022-09-10 00:00:00.0)
«Ανησυχίες» και «δυσκολίες» στις συνομιλίες μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου (2022-08-27 00:00:00.0)
Στη δίνη του εντεινόμενου ανταγωνισμού Δύσης - Ρωσίας (2022-06-11 00:00:00.0)
Περιοδεία της προέδρου της Κομισιόν ενώ η περιοχή «βράζει» (2021-09-30 00:00:00.0)
Αρση των δασμών ζητά από το Κόσοβο ο Γκρένελ (2020-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ