Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Περιοδεία της προέδρου της Κομισιόν ενώ η περιοχή «βράζει»

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Κοσόβου - Σερβίας, όπου έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις και από τις δύο πλευρές, μετά τον αποκλεισμό συνοριακών περασμάτων από Σέρβους του Κοσόβου που αντιδρούν στην εντολή της Πρίστινας για αντικατάσταση πινακίδων σε οχήματα που έρχονται από τη Σερβία.

Χτες βρέθηκε στην Πρίστινα και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνεχίζοντας περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει και της Συνόδου που οργανώνει η ΕΕ την επόμενη βδομάδα με τους ηγέτες της περιοχής. Κάλεσε σε διάλογο τις δύο πλευρές και επανέλαβε τη σημασία που οι Βρυξέλλες αποδίδουν στην ένταξη της περιοχής στην ΕΕ. «Ξέρω ότι υπάρχει ανυπομονησία για να προχωρήσουμε. Ας πάρουμε αυτό και ας το θέσουμε σε μια δομή εργασίας για το μέλλον της περιοχής. Η εμπειρία μου είναι ότι αν αλλάξετε αποτελεσματικά, πλησιάζετε στο όνειρο. Είμαι ένθερμη υποστηρίκτρια της διεύρυνσης», δήλωσε η Ντερ Λάιεν από την Πρίστινα.

Από τη μεριά του ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι κατηγόρησε το Βελιγράδι για τη νέα ένταση, συνδέοντας ανοιχτά τη στάση του με τις επιδιώξεις Ρωσίας και Κίνας στην περιοχή. Συγκεκριμένα, επέκρινε τη Σερβία ότι «απάντησε δυναμικά συγκεντρώνοντας στρατιωτικές δυνάμεις και όπλα, όπως ρωσικά άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη» και ότι «λαμβάνει δωρεές από την ΕΕ χωρίς να εφαρμόζει αξίες», καταλήγοντας πως «θα πρέπει να εκδημοκρατιστεί και όχι να στρατιωτικοποιηθεί από τη Ρωσία και την Κίνα».

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισκέφτηκε χτες και το Μαυροβούνιο, ενώ σήμερα αναμένεται να έχει επίσημη συνάντηση στο Βελιγράδι με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς.

Εντονες αντιδράσεις στις δηλώσεις για σερβοβοσνιακό στρατό

Η περιοδεία της θα ολοκληρωθεί στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Μ. Ντόντιτς, ότι «θα αποσύρουμε τη συμφωνία μας για κοινό βοσνιακό στρατό» και «θα προτείνουμε τον σχηματισμό στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας μέσα σε μερικούς μήνες».

Ο εκπρόσωπος του ύπατου εκπροσώπου της «διεθνούς κοινότητας» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη δήλωσε ότι οι οντότητες της χώρας «έχουν τη συνταγματική τους θέση εντός του κράτους της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, δεν έχουν δικαίωμα απόσχισης και υπάρχουν μόνο βάσει του Συντάγματος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης».

Η δε πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη αντέδρασε αναφέροντας ότι «ούτε η Συμφωνία του Ντέιτον ούτε το Σύνταγμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης δίνουν το δικαίωμα απόσχισης σε οποιαδήποτε οντότητα», ενώ έκανε λόγο επίσης για «ανεύθυνες ηγεσίες» και για «οπισθοδρομικές εκκλήσεις, που προσφέρουν μόνο την απώλεια οποιασδήποτε ευκαιρίας στο μέλλον».

Ο δε επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γιόχαν Σάτλερ, δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση σχετικά με αυτό. Είναι καιρός οι πολιτικοί να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχιστεί ο διάλογος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ