Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σχεδιασμοί πολλών πλευρών για την «παρουσία» στη χώρα και την περιοχή

Το ισχυρό τους ενδιαφέρον για αναβάθμιση της θέσης τους στην Κεντρική Ασία και στην ευρύτερη περιοχή επιβεβαιώνουν το ένα μετά το άλλο τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, με φόντο και τα εντεινόμενα παζάρια για τους όρους της λεγόμενης «ρεαλιστικής επιχειρησιακής συνεργασίας» με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ανώνυμα σε διεθνή ΜΜΕ ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης «εργάζεται τώρα για πιθανή παρουσία στην περιοχή», ενώ ξεκαθάρισε ότι «το ερώτημα δεν είναι εάν πρέπει να είμαστε παρόντες, αλλά πώς...». Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «αξιολογήσαμε προσεκτικά την κατάσταση και από την άποψη της ασφάλειας. Είχαμε ήδη μια διερευνητική αποστολή και τώρα θα αξιολογήσουμε» τη συνέχεια. Σημείωσε δε ότι «εάν καταρρεύσει η χώρα, θα πληρώσουμε όλοι τις συνέπειες». Γι' αυτό και - συνέχισε - «κανείς δεν θέλει να βιαστεί να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν, αλλά πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με έναν ρεαλιστικό τρόπο».

Ενδεικτική είναι και η συζήτηση που επανέρχεται για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Σε συνεδρίαση αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ, ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (περιλαμβανομένου του επικεφαλής τους, Μαρκ Μίλεϊ) επιβεβαίωσαν ότι υπήρχαν συστάσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν να διατηρήσει 2.500 άνδρες στην ασιατική χώρα. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε πως «θα βρισκόμασταν σε πόλεμο με τους Ταλιμπάν» εάν διατηρούνταν στο Αφγανιστάν τόσοι άνδρες.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρέσβης στο Καζακστάν, Γουίλιαμ Μόσερ, δήλωσε ότι «προς το παρόν δεν έχουμε συγκεκριμένα σχέδια», απαντώντας σε ερώτημα για δημοσιεύματα που αναφέρουν προσπάθειες των ΗΠΑ να διασφαλίσουν «πάτημα» σε στρατιωτικές υποδομές της περιοχής, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Για παράδειγμα, η «Wall Street Journal» τη Δευτέρα επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Μ. Μίλεϊ και ο Ρώσος ομόλογός του, Β. Γκερασίμοφ, «συζήτησαν την πιθανότητα οι Αμερικανοί να χρησιμοποιήσουν ρωσικές βάσεις σε Κιργιστάν και Τατζικιστάν για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, ειδικά στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, η αμερικανική πλευρά δεν έχει λάβει ακόμα οριστική απάντηση», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Τέλος, να καταγραφεί ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι με τους Ταλιμπάν «υπάρχει επαφή σε επίπεδο πρεσβευτή, αλλά δεν έχουμε ακόμα ανταλλάξει επισκέψεις». Πρόσθεσε ότι «συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το αεροδρόμιο της Καμπούλ (...) Δεν έχουν λυθεί ακόμα ανησυχίες για την ασφάλεια». Τέλος, είπε ότι η χώρα του θα παραδώσει «ανθρωπιστική βοήθεια» στο Αφγανιστάν μέσω του Πακιστάν και ότι «η χώρα δεν πρέπει να καταρρεύσει».

Ολα αυτά ενώ χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Ζ. Μουτζαχίντ, κατήγγειλε πως πρόσφατα αμερικανικά drones παραβίασαν τον «ιερό εναέριο χώρο του Αφγανιστάν» και κάλεσε «όλες τις χώρες και ειδικά τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το Αφγανιστάν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των δεσμεύσεων που υπάρχουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ