Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Ενισχύεται η συνεργασία σε Ενέργεια και εμπόριο

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας - Βιετνάμ

Russian Foreign Ministry Press

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας - Βιετνάμ
Η ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας - Βιετνάμ σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, σε μια εποχή και περιοχή που ο ανταγωνισμός πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων εισέρχεται σε νέα επικίνδυνη φάση, αποτυπώθηκε και στην προχτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, και του Βιετνάμ, Μπ. Ταν Σον, στη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι το Βιετνάμ είχαν επισκεφτεί πρόσφατα τόσο η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, όσο και ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, στο πλαίσιο της επιδίωξης Ουάσιγκτον και Πεκίνου να ενισχύσουν συμμαχίες στην περιοχή και να εμποδίσουν τα αντίστοιχα σχέδια της αντίπαλης πλευράς.

Με φόντο τη συγκρότηση της νέας συμφωνίας ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας (AUKUS), οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Βιετνάμ εμφανίστηκαν να υποστηρίζουν μια «αρχιτεκτονική δίκαιης και αδιαίρετης ασφάλειας» στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις «σύγχρονες πραγματικότητες». Ο Λαβρόφ έκανε λόγο για «προσπάθειες υποκίνησης διχασμών στην περιοχή», χαρακτηρίζοντάς τις «αντιπαραγωγικές».

Οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι οι περιφερειακές διαφωνίες (βλέπε Νότια Κινεζική Θάλασσα κ.ά.) πρέπει να επιλυθούν «ειρηνικά, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας». Ακόμη συζητήθηκε ο συντονισμός των δύο κρατών στον ΟΗΕ, με τον Βιετναμέζο ΥΠΕΞ να σημειώνει ότι «έχουμε παρόμοιες απόψεις για πολλά παγκόσμια ζητήματα» και ότι το Βιετνάμ «εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή της Ρωσίας στην εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως σε έναν κόσμο που βιώνει «σημαντικές αλλαγές» η Ρωσία παραμένει για το Βιετνάμ «ένας αξιόπιστος και στρατηγικά σημαντικός εταίρος».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ενεργειακό τομέα, ως «ένας πολύ σημαντικός πυλώνας της διμερούς συνεργασίας». Ο ΥΠΕΞ του Βιετνάμ ξεκαθάρισε πως η συνεργασία των δύο κρατών στον στρατηγικό τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου «πέρασε από πολλές προκλήσεις», αλλά «τίποτα δεν μπορεί να την απειλήσει ή να την αμφισβητήσει», προσθέτοντας ότι σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες φυσικού αερίου της Ρωσίας συμμετέχουν στα έργα φυσικού αερίου στο Βιετνάμ.

Εξάλλου γίνονται προσπάθειες η συνεργασία Ρωσίας - Βιετνάμ να επεκταθεί σε νέους τομείς παγκόσμιου ανταγωνισμού, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Επίσης, συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας της Ρωσίας με την Ενωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα μέσα στον μήνα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και ο Βιετναμέζος ομόλογός του, Νγκουγέν Σουάν Φουκ, συζήτησαν την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ κρατών - μελών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU) και του Βιετνάμ, ενώ το Βιετνάμ υποστηρίζει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της EAEU και της ASEAN.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ