Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές για νέα κυβέρνηση

Πρώτη συνάντηση είχαν χτες Πράσινοι - Φιλελεύθεροι

Με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP) να έχουν χτες την πρώτη τους συνάντηση, ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Πράσινοι και Φιλελεύθεροι θα προχωρήσουν σε μεταξύ τους συνομιλίες για «άμβλυνση διαφορών», προτού ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές και των τριών κομμάτων. Ορισμένες από τις διαφορές αφορούν π.χ. στο μείγμα της αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής, με το FDP να ζητά μείωση της φορολογίας των εισοδημάτων και των επιχειρήσεων, ενώ οι Πράσινοι θέλουν αύξηση της φορολογίας για «υψηλά εισοδήματα», με το επιχείρημα ότι το κράτος πρέπει να έχει έσοδα για να χρηματοδοτήσει μαζικές επενδύσεις σε υποδομές, πράσινη ανάπτυξη, ενεργειακή μετάβαση, νέες τεχνολογίες κ.λπ.

Επίσης, Πράσινοι και SPD εμφανίζονται πιο ελαστικοί στο «φρένο χρέους» που έχει η Γερμανία, για να χρηματοδοτηθούν (με κρατικό δανεισμό) μεγάλες επενδύσεις υπέρ του κεφαλαίου, ενώ το FDP υποστηρίζει την αυστηρή τήρησή του, που βοηθά τη Γερμανία να δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο.

Το βέβαιο είναι πως τα δύο κόμματα, όπως και το SPD, συμφωνούν στις αντιλαϊκές προτεραιότητες των γερμανικών μονοπωλίων, με στόχο να ενισχυθεί η θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Στη χτεσινή συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ και ο γγ, Φόλκερ Βίσινγκ, και από τους Πράσινους οι δυο συμπρόεδροι, Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ. Την Παρασκευή θα συνεχιστούν οι προκαταρκτικές διερευνητικές με διευρυμένο σχήμα και περιεχόμενο.

Στη συνέχεια, οι Φιλελεύθεροι θα συναντηθούν το Σάββατο με τους Χριστιανοδημοκράτες (παρότι ήρθαν δεύτεροι) και την Κυριακή με τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι Πράσινοι θα έχουν συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες την Κυριακή.

Πάντως, σύμφωνα με τον γγ του FDP, «ένας συνασπισμός "Τζαμάικα" (Χριστιανοδημοκράτες - Φιλελεύθεροι - Πράσινοι) παραμένει η προτιμώμενη κυβερνητική επιλογή για τους Φιλελεύθερους», λόγω περιεχομένου.

Ο πρόεδρος της CDU, Αρμιν Λάσετ, έχει εκφράσει άλλωστε ετοιμότητα για κυβερνητικές διαπραγματεύσεις για συνασπισμό με FDP και Πράσινους, σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις SPD - Πρασίνων - FDP.

Από την πλευρά της η Νεολαία των Πρασίνων κάλεσε την ηγεσία του κόμματος να απορρίψει ξεκάθαρα έναν συνασπισμό με την CDU/CSU: «Δεν μπορούμε να επαναφέρουμε το κόμμα, το οποίο έχει σαφώς καταψηφιστεί, πίσω στην καγκελαρία».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Civey, το 45% των διευθυντικών στελεχών στη Γερμανία προτιμούν έναν συνασπισμό SPD, FDP και Πρασίνων και το 30% έναν συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών - Πρασίνων - FDP.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ