Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΜΑΡΟΚΟ
Απόφαση ενάντια στις συμφωνίες για εξαγωγές από τη Δυτική Σαχάρα

Το Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε χτες την έγκριση δύο εμπορικών συμφωνιών γεωργίας και αλιείας την οποία είχε δώσει η ΕΕ, συμφωνιών που επέτρεπαν στο Μαρόκο να εξάγει προϊόντα από τη Δυτική Σαχάρα στις χώρες - μέλη της ΕΕ.

Το δικαστήριο αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζεται διεθνώς η μαροκινή δικαιοδοσία στην περιοχή, καθώς το Μέτωπο Πολισάριο διεκδικεί εδώ και δεκαετίες την ανεξαρτησία αυτής της πρώην ισπανικής αποικίας, την οποία έχει καταλάβει το Μαρόκο. Επίσης ότι προτού δώσει την έγκριση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έπρεπε να ζητήσει τη συγκατάθεση του Μετώπου Πολισάριο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ «βιάστηκε» να υιοθετήσει την - ουσιαστική - αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα, μετά την ανάλογη κίνηση του Αμερικανού τέως Προέδρου Ντ. Τραμπ το 2019 προκειμένου να εξασφαλίσει την εξομάλυνση των σχέσεων του μαροκινού βασιλείου με το Ισραήλ («συμφωνίες του Αβραάμ»).

Το Μέτωπο Πολισάριο, που είχε προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά των συμφωνιών ΕΕ - Μαρόκου, χαιρέτισε την απόφαση ως «μεγάλη νίκη».

Νωρίτερα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλγερίας, στρατηγός Σ. Σινκρίχα, κατηγόρησε το Μαρόκο για «συνωμοσία» κατά της χώρας του και υποσχέθηκε «σθεναρή και σταθερή απάντηση», κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε σε βάση του στρατού κοντά στα σύνορα με το Μαρόκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ