Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΗΠΑ
Σκληρές διαπραγματεύσεις για «συντονισμό» σε Εμπόριο και Νέες Τεχνολογίες

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ - ΕΕ στο Πίτσμπουργκ. Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται τους όρους συνεργασίας των μονοπωλίων των δύο πλευρών σε Εμπόριο και Νέες Τεχνολογίες, σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον, απέναντι στην Κίνα που απειλεί να πάρει το προβάδισμα.

Η πρωτοβουλία αυτή είχε ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιούνη, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Τότε είχε ανακοινωθεί ως ένα «φόρουμ ευθυγράμμισης», από την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια, μέχρι τις «καθαρές» τεχνολογίες στον περιβαλλοντικό τομέα, και για να αποφεύγονται τεχνικά εμπόδια σε τομείς με υψηλή δυναμική, ειδικά στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Από τις ΗΠΑ συμμετέχουν ο ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, η υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, η αντιπρόσωπος της χώρας για το Εμπόριο, Κάθριν Τάι, ενώ από την ΕΕ η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, και ο επίτροπος Εμπορίου, Β. Ντομπρόβσκις.

Οπως σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ΗΠΑ και ΕΕ αντιπροσωπεύουν μαζί το 1/4 του παγκόσμιου εμπορίου και σχεδόν το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ, με το διμερές εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών το 2019 να ανέρχεται σε 1,1 τρισ. δολάρια.

Τα παζάρια αναμένονται σκληρά προκειμένου να βρεθεί η «ισορροπία» μεταξύ των διαφορετικών συμφερόντων, ενώ και μέσα στην ΕΕ εντείνεται η ενδοαστική διαπάλη για τον βαθμό «εξάρτησης» ή «απεξάρτησης» από τις ΗΠΑ, για μια κυρίαρχη ΕΕ και στις Νέες Τεχνολογίες. Παράλληλα, η ίδια η πραγματοποίηση του Συμβουλίου ΗΠΑ - ΕΕ έφτασε να θεωρείται αμφίβολη τις προηγούμενες μέρες, μετά το ντόμινο εξελίξεων και αντιδράσεων που πυροδότησε εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ η αναγγελία συγκρότησης της AUKUS με «αποκλεισμό» της ΕΕ.

ΕΕ και ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει τον Ιούνη ότι θα επικεντρωθούν στην επείγουσα αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης σε ημιαγωγούς (μικροτσίπς), που φρενάρει την παραγωγή σε αυτοκινητοβιομηχανίες, τεχνολογικούς ομίλους κ.α., ενώ η Κίνα έχει προβάδισμα στην παραγωγή τους.

Οπως αναφέρει το «Bloomberg», επικαλούμενο προσχέδια των αποτελεσμάτων του Πίτσμπουργκ, η Γαλλία πίεσε να περικοπούν αναφορές στη συνεργασία για τις προμήθειες ημιαγωγών πέραν του βραχυπρόθεσμου, καθώς και η ΕΕ επιδιώκει αυτονομία στην παραγωγή τους. Πίεσε επίσης για να αφαιρεθούν οι αναφορές σε «αμοιβαίες εξαρτήσεις».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, υπάρχει έντονη αντιπαράθεση στην ΕΕ για το πόσο θα επιτρέψει στις ΗΠΑ την ενσωμάτωση των αλυσίδων εφοδιασμού και πόσο μακριά πρέπει να φτάσει για να αναπτύξει τις δικές της δυνατότητες.

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, πίεσε να αποκλειστούν ή να περιοριστούν οι εταιρείες εκτός ΕΕ από βιομηχανικές συμμαχίες για ημιαγωγούς, cloud computing και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την άμυνα, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Για τη Γαλλία και τον Μπρετόν, η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να υπερασπιστεί τις δικές της βιομηχανίες, ενώ σε θέματα όπως η ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού ο Μπρετόν βλέπει μικρή διαφορά μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, είπε αξιωματούχος στο «Bloomberg», παραπέμποντας στις πρόσφατες απαγορεύσεις εξαγωγών συστατικών εμβολίων και δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 από τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ