Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΡΩΣΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Παραγωγικές συνομιλίες» ενώ εντείνονται και οι αντιθέσεις

Στο επίκεντρο οι διμερείς «μπίζνες» αλλά και οι διεθνείς συγκρούσεις με εμπλοκή των δύο χωρών

Από τη χθεσινή συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι

Sputnik

Από τη χθεσινή συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι
«Υπάρχουν μεγάλα οφέλη από τη διαρκή ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, από το Σότσι, όπου είχε χτες συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, συζητώντας για τις διμερείς σχέσεις και όλα τα ανοιχτά «μέτωπά» τους, χωρίς να κρύβουν αντιθέσεις με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης, αλλά και το αμοιβαίο ενδιαφέρον για τον συντονισμό σε πολλά πεδία.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν κοινές δηλώσεις, ωστόσο ο Ερντογάν μίλησε για «παραγωγικές συνομιλίες», ενώ και ο Πούτιν έκανε λόγο για «χρήσιμη και ουσιαστική» συνάντηση. Υποστήριξε ότι οι δύο χώρες είναι ικανές να ξεπερνούν διαφορές μέσω του διαλόγου και επισήμανε: «Οι συναντήσεις μας δεν γίνονται πάντα χωρίς προβλήματα, αλλά οι αντίστοιχοι θεσμοί (μας) είναι ικανοί να ξεπερνούν θέματα για να υπάρχουν αποφάσεις».

Αναφερόμενος ειδικά στη διμερή συνεργασία στη Συρία, ο Ερντογάν τη συνέδεσε με την «ειρήνη σε όλη την περιοχή», ενώ αντίστοιχα και ο Πούτιν ξεχώρισε τη συνεργασία τους για το κέντρο εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, χαρακτηρίζοντάς την αντίστοιχα «σοβαρή εγγύηση σταθερότητας» στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, με φόντο τις αντιδράσεις της Μόσχας για τα οπλικά συστήματα που η Αγκυρα πουλάει στο Κίεβο, είχαν προηγηθεί δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ότι η Ρωσία «θεωρεί τη στρατιωτική - τεχνική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας ως σημαντικό ζήτημα, ενώ ανησυχεί πως το Κίεβο θα χρησιμοποιήσει τα τουρκικά όπλα εναντίον των Ρώσων πολιτών στην περιοχή του Ντονμπάς».

Εμφαση στη συνεργασία σε Ενέργεια και Εμπόριο

Σημαντικό μέρος των συνομιλιών αφορούσε και τις διμερείς μπίζνες. Ο Πούτιν ανέφερε ότι οι μεγάλες διμερείς επενδύσεις συνεχίζονται, όπως είχε προγραμματιστεί, και το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 50% το πρώτο 9μηνο του 2021, αναπληρώνοντας προηγούμενες απώλειες (και λόγω πανδημίας).

Ξεχωρίζοντας τον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας, εστίασε ειδικά στον αγωγό φυσικού αερίου «TurkStream», σχολιάζοντας ότι «τώρα που βλέπουμε πραγματικά κρίσιμες και ταραχώδεις εξελίξεις με την ευρωπαϊκή αγορά αερίου, η Τουρκία μπορεί να αισθάνεται σίγουρη και ασφαλής».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου, λέγοντας ότι το 2022 θα εγκαινιαστεί ο πρώτος αντιδραστήρας. Ακόμα, ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά «για την υποστήριξη ειδικά στον Τουρισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γεωπολιτική αναβάθμιση μέσα από ρόλο «τίμιου διαμεσολαβητή» αναζητεί η Αγκυρα (2022-03-17 00:00:00.0)
Νέα επίσκεψη Ερντογάν στη Μόσχα (2017-02-07 00:00:00.0)
Προσέγγιση σε οικονομία αλλά και στρατιωτική δράση (2016-10-16 00:00:00.0)
Συνάντηση ΥΠΕΞ Ρωσίας και Τουρκίας (2016-07-02 00:00:00.0)
Προς σύγκλιση για Συρία; (2012-07-19 00:00:00.0)
Η Ενέργεια στο προσκήνιο (2009-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ