ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Απογειώνονται εκμετάλλευση και κέρδη

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις στο τουριστικό κεφάλαιο έδωσε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνάντηση εργασίας με την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με αντικείμενο την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

«Πιστεύω ότι έχουμε ήδη πετύχει έναν κεντρικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην είναι αποκλειστικά ένας προορισμός τον οποίο προτιμούν οι επισκέπτες μας μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες», εκτίμησε, ενώ έβαλε «κοινή αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» το «να δαπανούν περισσότερα χρήματα οι επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στην πατρίδα μας, να μετράμε την επιτυχία της τουριστικής περιόδου όχι μόνο με τον αριθμό των αφίξεων, αλλά κυρίως με το εισόδημα το οποίο οι επισκέπτες αυτοί αφήνουν τελικά στην χώρα μας». Αποσιώπησε βέβαια τι σημαίνει αυτό για τα λαϊκά στρώματα με τις τιμές να «χτυπάνε ταβάνι» σε μια σειρά από τουριστικές περιοχές, από όπου στην πράξη αποκλείονται.

Με θράσος, εξάλλου, παρουσίασε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι στον κλάδο «να έχουν το ίδιο μέρισμα επιτυχίας από την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος. Αυτό έχει να κάνει με τους καλύτερους μισθούς, τις καλύτερες συνθήκες εργασίας», όπως είπε. Στο μεταξύ, όπως τονίζεται και στην Ερώτηση που κατέθεσε πριν από μερικές μέρες το ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας, η σεζόν που ξεκινά φέρνει για τους εργαζόμενους χειρότερους όρους αμοιβής και εργασίας, καθώς το υπουργείο Εργασίας δεν έχει κηρύξει υποχρεωτική την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στα επισιτιστικά καταστήματα έχει λήξει χωρίς να έχει υπογραφεί νέα. Παράλληλα, οι ανύπαρκτοι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχουν καταστήσει τους χώρους εργασίας βασίλειο εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Στο μεταξύ, τα επιδόματα ανεργίας των εποχικών εργαζομένων έχουν λήξει στις περισσότερες περιπτώσεις από τον Γενάρη, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να έχουν μείνει χωρίς εισόδημα αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε είτε να επαναφέρει τον νόμο για τα επιδόματα όπως ήταν πριν από την εφαρμογή των μνημονίων, είτε να τα παρατείνει για τουλάχιστον τρεις ακόμη μήνες.

Παρακάμπτοντας τα παραπάνω, ο υπουργός Τουρισμού, Β. Κικίλιας, τόνισε στη σύσκεψη ότι «αυξήθηκε κατά 8% η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη και ανά τουρίστα», ενώ παρέπεμψε σε «επενδύσεις» που «προγραμματίζει και κάνει ήδη η ελληνική κυβέρνηση και στις δημόσιες επενδύσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τους τουριστικούς προορισμούς» ως «εχέγγυα για περαιτέρω ανάπτυξη και στήριξη» του κλάδου, καθώς «και του real estate και της κατασκευής», αφού το χρήμα ρέει πάλι άφθονο από τον κρατικό κορβανά για υποδομές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο ώστε να διευρύνει την κερδοφορία του.

Αλλωστε, για «εντυπωσιακά αποτελέσματα» μίλησε στη σύσκεψη και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΕ, Γ. Ρέτσος. Και πώς αλλιώς, εφόσον στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ότι τα έσοδα της περσινής περιόδου ξεπέρασαν τα προϋπολογισθέντα κατά 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ καταγράφηκαν εισπράξεις - ρεκόρ από τις τρεις κυριότερες αγορές: Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία.

Παραπέρα, επισημάνθηκε ότι η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας φέτος είναι αυξημένη κατά 64,4% σε σύγκριση με τους πρώτους δύο μήνες του 2022 και κατά 2,5% έναντι του 2019, του τελευταίου έτους προ πανδημίας, κατά το οποίο καταγράφηκε ιστορικό υψηλό στον τουρισμό. Τονίστηκε ακόμα ότι σημειώνεται διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αεροπορικές συνδέσεις με τις ΗΠΑ και στο άνοιγμα της Κίνας, μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών. Παράλληλα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Γενάρη ήταν αυξημένες κατά 71,9% σε σχέση με τον πρώτο μήνα του 2022, με σημαντική άνοδο στα έσοδα τόσο από χώρες της ΕΕ όσο και από άλλες.


ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Θέλει ... να (ξανα)κάνει ό,τι μπορεί για το κεφάλαιο!

Να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, που «θα κάνει ό,τι μπορεί», σε αντίθεση με τη ΝΔ, που «κάνει ό,τι θέλει», κάλεσε τους πολίτες ο Αλ. Τσίπρας, φέρνοντας μάλιστα σαν παράδειγμα του τι μπορεί την «πρώτη φορά αριστερά», η οποία ξελάσπωσε το κεφάλαιο φορτώνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών, που ακόμα αγκομαχούν σηκώνοντάς τα. Βέβαια, το «ό,τι μπορεί» παραπέμπει στο πραγματικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ίδιο με αυτό της ΝΔ, όπως το περιέγραψε ο ίδιος πριν μερικές μέρες, ότι δηλαδή «όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει επιστροφή σε συνθήκες δημοσιονομικής εξισορρόπησης».

Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο αντιπαράθεσης για το ποιου οι βίλες είναι νόμιμες και ποιου όχι, άκρατης δημαγωγίας με τα προβλήματα του λαού, για τα οποία αμφότεροι ευθύνονται, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έταξε αυξήσεις μισθών, μειώσεις τιμών, ρύθμιση χρεών και δίκαιο, ασφαλές και αποτελεσματικό κράτος, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις αιτίες για καθένα από τα προβλήματα για τα οποία έταξε λύσεις, αφού ούτε θέλει ούτε μπορεί να συγκρουστεί μαζί τους.

Κατήγγειλε ότι «η μεγαλύτερη υποβάθμιση ήταν αυτή που έγινε στους εργαζόμενους, με τους εργασιακούς νόμους ζούγκλας που κατήργησαν την εργασιακή νομοθεσία, το 8ωρο, θέσπισαν τις απλήρωτες υπερωρίες, διέλυσαν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας». Αυτή η ζούγκλα βέβαια φέρει τη σφραγίδα και του ΣΥΡΙΖΑ, που πέραν των δικών του άγρια αντεργατικών νόμων, της περιόδου 2015 - 2019, υπερψήφισε τα μισά άρθρα του εκτρωματικού νόμου Χατζηδάκη.

Απευθύνθηκε ακόμα στη «μεσαία τάξη» και στους συνταξιούχους, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα ότι η πρώτη «κατάντησε σήμερα να ζει με κουπόνια στο σούπερ μάρκετ, στη βενζίνη, στο ρεύμα, παντού». Ομως αυτή είναι η εξέλιξη της άγριας φορολεηλασίας που η κυβέρνησή του επέβαλε και τη διατήρησε η ΝΔ, η στρατηγική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας που η κυβέρνησή του υλοποίησε και βύθισε τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια. Για τους δε συνταξιούχους είχε το θράσος να κομπάσει για την 13η σύνταξη που θέσπισε η κυβέρνησή του και δεν απέδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν και οι δύο, ο ένας μετά τον άλλο, πετσόκοψαν τις συντάξεις και έπληξαν βάναυσα τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων.

Από την ψηφοθηρική του στόχευση δεν θα μπορούσε να λείπει το γκρουπ των δανειοληπτών, που αγωνιούν για το αν θα καταφέρουν να διατηρήσουν κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, με τον Αλ. Τσίπρα - τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης που ήρε το τελευταίο ίχνος προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθιέρωσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και έκανε «ιδιώνυμο» αδίκημα την αντίσταση σε αυτούς - να μέμφεται τη σημερινή κυβέρνηση επειδή έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε η δική του. Είναι άλλωστε ο ίδιος που είπε ευθαρσώς ότι «25.000 πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πολλοί» και ότι «σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία δεν απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί». Για το θέμα αυτό η κοκορομαχία έχει και συνέχεια, αφού μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού προγράμματος για απόκτηση στέγης από νέους έως 39 ετών, σήμερα ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που, από όσα μέχρι τώρα έχουν δημοσιοποιηθεί, θα είναι ένα μοντέλου «νόμου Κατσέλη - Σταθάκη» και όχι μόνο δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, αλλά καταδικάζει τα χρεωμένα νοικοκυριά ή να χάσουν το σπίτι τους ή να πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να ενταχθούν σε μία ρύθμιση που δεν θα μπορέσουν να ξοφλήσουν ποτέ. Αλλωστε, 1 στα 3 «κόκκινα» δάνεια που είχαν ρυθμιστεί το 2021, μέσω του νόμου Κατσέλη, έχουν «ξανακοκκινίσει»...

Υποσχέθηκε ένα κράτος «που δεν θα είναι εχθρικό στον πολίτη, που δεν θα γεμίζει με ανασφάλεια τον πολίτη, που δεν θα προσλαμβάνει κομματικά ρουσφέτια, σταθμάρχες ανεκπαίδευτους», γιατί «μας αξίζει να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα» όπως ανέφερε. Βέβαια η Ελλάδα είναι μια κανονική καπιταλιστική χώρα, σαν όλες τις άλλες, με τους κρατικούς μηχανισμούς να λειτουργούν σαν ελβετικό ρολόι όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου αλλά να αποδεικνύονται ανίκανοι όταν πρόκειται για τον λαό και την προστασία της ζωής του.

Για «κερασάκι στην τούρτα» έθεσε κάλπικα - εκβιαστικά διλήμματα όπως «να συνεχίσει να βουλιάζει η χώρα ή να αλλάξει η χώρα. Αλαζονεία ή ευθύνη. Εντιμότητα ή διαφθορά. Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Δικαιοσύνη παντού ή προνόμια για τους λίγους». Είναι μερικά από τα πολλά διλήμματα που θέτουν πάντα στον λαό παραμονές εκλογών, όπως «Οικονομική εξυγίανση ή χρεοκοπία» του Σαμαρά το 2012, «Το παλιό αναμετράται με το νέο» του Τσίπρα το 2015, «Πρόοδος ή συντήρηση» πάλι του Τσίπρα το 2019 και «Μπροστά ή πίσω» του Μητσοτάκη το 2023... Διλήμματα που κατέληγαν πάντα σε νέες θυσίες και βάρη για τον λαό.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόκληση για τους εργαζόμενους του κλάδου οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για τον Τουρισμό:

«Σε μια χρονιά που αναμένονται νέα ρεκόρ τουριστικής κίνησης και πάνω απ' όλα ρεκόρ κερδών για τους μεγαλοεπιχειρηματίες στον κλάδο του Τουρισμού και των Μεταφορών, η κατάσταση για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στους συγκεκριμένους κλάδους παραμένει τραγική. Ως εκ τούτου μόνο ως πρόκληση και "μαγική εικόνα" μπορούν να χαρακτηριστούν οι σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για το "μέρισμα επιτυχίας" προς τους εργαζόμενους. Οι πολύ χαμηλές αμοιβές, οι ατελείωτες ώρες δουλειάς, με επτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό, οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, οι τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς είναι το "θαύμα" που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχει γίνει υποχρεωτική από την κυβέρνηση, ενώ η σύμβαση του Επισιτισμού έχει λήξει και δεν έχει υπογραφεί νέα. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι την έλλειψη εργατικών χεριών (πάνω από 80.000) η κυβέρνηση επιδιώκει να τη λύσει μέσω διακρατικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Συρία και η Αίγυπτος. Μέχρι πρότινος υπογράφονταν διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες αυτές, για την απασχόληση εργαζομένων - μόνο - στους κλάδους γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, αλλά πρόσφατη υπουργική απόφαση δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να απασχολήσουν εργαζόμενους από τρίτες χώρες και μάλιστα χωρίς να δεσμεύονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Απέναντι σε αυτήν τη βαρβαρότητα, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και τις Μεταφορές έχουν μια επιλογή. Να διεκδικήσουν οργανωμένα τα δικαιώματά τους και να ξηλώσουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση, αποκαλύπτοντας ποιες είναι - για τους εργαζόμενους και όλο τον λαό - οι επιπτώσεις από το λεγόμενο "τουριστικό θαύμα". Γι' αυτό και χρειάζεται οι εργαζόμενοι σε Τουρισμό και Μεταφορές να το δυναμώσουν ακόμη περισσότερο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ