ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
«Ακονίζουν μαχαίρια» για τους νέους γύρους της αντιλαϊκής επίθεσης

«Να παρακολουθεί και να μετριάζει τον κίνδυνο μη ολοκλήρωσης των μέτρων» για το Ταμείο Ανάκαμψης «συστήνει» στην Κομισιόν το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

Eurokinissi

«Να παρακολουθεί και να μετριάζει τον κίνδυνο μη ολοκλήρωσης των μέτρων» για το Ταμείο Ανάκαμψης «συστήνει» στην Κομισιόν το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
Το πράσινο φως αναμένεται να δώσει σήμερα η Κομισιόν για την εκταμίευση μιας ακόμα δόσης επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία θα πάνε πάραυτα στους επιχειρηματικούς ομίλους, συνοδευόμενα και από το τέταρτο πακέτο με τα 20 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που πέρασε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση.

Ανάμεσά τους και αυτά που περιλαμβάνουν την επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων για τις υποθέσεις των επιχειρηματικών ομίλων, τον «εξορθολογισμό» της φαρμακευτικής δαπάνης με τις νέες αυξήσεις - κόλαφο σε εκατοντάδες φάρμακα, την «απλοποίηση» της φορολογικής νομοθεσίας με το τσάκισμα αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών και φυσικά τα ορόσημα για τις «πράσινες» μπίζνες στην Ενέργεια που οδηγούν τις τιμές του ρεύματος να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει στα σκαριά την αίτηση για την επόμενη 5η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης (1,3 δισ. επιχορηγήσεις και 2,3 δισ. δάνεια) που θα κατευθυνθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους, με τα 28 προαπαιτούμενα να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Την τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση «στρατηγικών επενδύσεων», με ακόμη περισσότερες ευκολίες και «δωράκια» που θα πληρώσει ο λαός
  • Την παραπέρα εμπορευματοποίηση της διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων που θα συνοδεύεται και από παραπέρα «τάισμα» των αντίστοιχων εταιρειών στον συγκεκριμένο κλάδο, την ώρα που ο λαός θα λέει «το νερό νεράκι».
  • Νέες παρεμβάσεις για την προώθηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, όπως και για την «ενεργειακή ανακαίνιση» κτιρίων κατοικιών, παρεμβάσεις που όλες σηματοδοτούν νέα «πράσινα» χαράτσια, όσο και παραπέρα εκτόξευση του κόστους Ενέργειας, στέγης, μετακίνησης για τα λαϊκά στρώματα «εις υγείαν» των ομίλων.
  • Ενίσχυση, μέσω διαφόρων μέτρων, «ψηφιοποίησης» της φορολογικής θηλιάς που πνίγει τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, για τους οποίους άλλωστε ενεργοποιούνται από τις επόμενες βδομάδες και οι μηχανισμοί αυτόματων κατασχέσεων χωρίς καν ειδοποίηση!
«Σήμα» αντιλαϊκής κλιμάκωσης δίνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) σε έκθεσή του για την απορρόφηση των κονδυλίων και την υλοποίηση των έργων στα πρώτα τρία χρόνια του Ταμείου Ανάκαμψης (σε όλη την ΕΕ), όχι μόνο επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα του ως υπερμνημονίου σε βάρος των λαών, αλλά δίνει και σήμα για παραπέρα αντιλαϊκή κλιμάκωση, διαπιστώνοντας «καθυστερήσεις» στην υλοποίηση των αντιλαϊκών οροσήμων.

Μεταξύ άλλων το ΕΕΣ διαπιστώνει ότι ο «βαθμός απορρόφησης» των σχετικών κονδυλίων είναι μικρός (το 1/3 των συνολικά διαθέσιμων) - ζήτημα που άλλωστε συνδέεται με την υπερσυσσώρευση των κεφαλαίων σε όλη την ΕΕ - ότι ο ρυθμός υλοποίησης των «μεταρρυθμίσεων» που πηγαίνουν χέρι χέρι με τα κονδύλια είναι ακόμη μικρότερος, όπως και ότι παραμένει «θολό» το ποιοι είναι οι τελικοί αποδέκτες των επιδοτήσεων.

Για την Ελλάδα, οι ελεγκτές καταγράφουν ότι μέχρι στιγμής έχει καταβληθεί το 40% των εκταμιεύσεων, ενώ τα αντιλαϊκά «ορόσημα»... έχουν ακόμα δρόμο αφού μόλις το 26% των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση έχουν εκπληρωθεί «ικανοποιητικά», και συγκεκριμένα 87 από τα 331. Προαναγγέλλονται έτσι και νέοι γύροι αντιλαϊκής επίθεσης.

Το ίδιο άλλωστε βρίσκεται και ανάμεσα στις γραμμές στα όσα λέει το ΕΕΣ στην Κομισιόν, σημειώνοντας πως «με βάση αυτά τα ευρήματα, συνιστούμε στην Επιτροπή: Να διασφαλίσει τη συνεπή εφαρμογή του ορισμού του "τελικού αποδέκτη", να παράσχει στα κράτη - μέλη πρόσθετη καθοδήγηση και υποστήριξη, να παρακολουθεί και να μετριάζει τον κίνδυνο μη ολοκλήρωσης των μέτρων και τις οικονομικές συνέπειές του», όπως και να «ενισχύσει τον σχεδιασμό, όσον αφορά την απορρόφηση, των μελλοντικών μέσων που βασίζονται σε χρηματοδότηση που δεν συνδέεται με το κόστος».

Προαναγγέλλει δηλαδή τόσο στενότερο έλεγχο για την υλοποίηση του μνημονίου διαρκείας, όπως και «αξιοποίηση» της σχετικής τεχνογνωσίας για τα «μνημόνια» της επόμενης μέρας, όπως αυτά που έρχονται για τον κοινό δανεισμό ώστε να γιγαντωθεί η πολεμική βιομηχανία της ΕΕ, έτσι όπως άλλωστε προβλέπει και το σχέδιο Ντράγκι, πλευρές του οποίου διέρρευσαν τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή στην απάντησή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την έκθεση του ΕΕΣ επιβεβαιώνει μεν τις καθυστερήσεις ανά κράτος - μέλος, αλλά ξεκαθαρίζει ότι οι πληρωμές στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης εξαρτώνται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, όπως μετράται μέσω της εκπλήρωσης των ορόσημων και των στόχων ανά χώρα...

Φουσκώνουν χρέη και κυνηγητό

Με φόντο τα παραπάνω η κυβέρνηση ανεβαίνει στη ΔΕΘ με μικρό το «καλάθι» της κοροϊδίας, που κατά βάση προβλέπει την «αναδιανομή» των ψίχουλων και την «αναμόρφωση» των επιδομάτων της φτώχειας και με τον λαό να βγαίνει στο τέρμα του λογαριασμού χαμένος απ' όλες τις μπάντες.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση συνεχίζει στον ντορό της άγριας φοροληστείας, των ματωμένων πλεονασμάτων όπως και με το τσεκούρι στις δαπάνες που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες. Ολα αυτά άλλωστε αποτυπώνονται «με το νι και με το σίγμα» και στο νέο «Σύμφωνο Σταθερότητας» που ξεκινάει και τυπικά σε λίγους μήνες.

Ολα αυτά κι ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εκτίναξη του λεγόμενου «κρυφού χρέους», σημειώνοντας ότι το δημόσιο χρέος του κεντρικού κράτους βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, έχοντας εκτιναχθεί στα 407 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, ενώ το εξωτερικό δημόσιο χρέος βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τα 360 δισ. ευρώ (355,9), οι υπόλοιποι φορείς του Δημοσίου εμφανίζεται να έχουν δανείσει (μέσω repos) το υπουργείο Οικονομικών 53 δισ. ευρώ! Ολα αυτά ώστε το χρέος αυτό - λογιστικά - να μην προσμετράται στο δημόσιο χρέος, «επιδεινώνοντας» έτσι την «επενδυτική εικόνα» και το «αξιόχρεο» του αστικού κράτους, με «αντάλλαγμα» περικοπές για τον λαό και νέα «μνημόνια» να καραδοκούν στη γωνία.

Αλλά και το ιδιωτικό χρέος στα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκεται σε πορεία ανόδου: Θυμίζουμε πως μόνο το πρώτο 5μηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 3,053 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο διαμορφώθηκε τον Μάη του 2024 στα 107,18 δισ. ευρώ.

Ενδεικτική είναι και η προέλευση των οφειλών: Σε έναν χρόνο τα χρέη από άμεσους φόρους εκτινάχθηκαν κατά 972%, από φόρους περιουσίας κατά 1.829%, από «λοιπούς έμμεσους φόρους» κατά 69,4%.

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα η κυβέρνηση επιστρατεύει για μια ακόμα φορά το «μαστίγιο»: Πέρα από την ενεργοποίηση του λεγόμενου συστήματος «eispraxis», που θα προχωρά σε αυτόματες κατασχέσεις χωρίς καν προειδοποίηση, ετοιμάζει και «Μητρώο παρακολούθησης του ιδιωτικού χρέους». Θα είναι διασυνδεδεμένο με τον «Τειρεσία», το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων της Τράπεζας της Ελλάδας και το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης», ενώ θα καταρτίζονται 6μηνες εκθέσεις για το αποτελεσματικότερο κυνηγητό στα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά...


ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Συνεχίζεται η επιδότηση - κοροϊδία για τα λαϊκά νοικοκυριά

Επιδότηση - κοροϊδία ανακοίνωσε για τους λογαριασμούς ρεύματος του Σεπτέμβρη η κυβέρνηση, που στην πράξη αποτελεί ενίσχυση των ομίλων της Ενέργειας, ενώ το κόστος παραμένει δυσβάσταχτο για τα λαϊκά νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η επιδότηση για τον Σεπτέμβρη θα ανέλθει στα 1,4 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο η επιδότηση ήταν 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Στην πράξη, για κατανάλωση 500 kWh ενός νοικοκυριού το κόστος κυμαίνεται περίπου στα 80 ευρώ (χωρίς τις επιπρόσθετες χρεώσεις των λογαριασμών του ρεύματος) και η επιδότηση φτάνει τα 7 ευρώ.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης έγινε αφότου οι πάροχοι Ενέργειας γνωστοποίησαν τις τιμές των «πράσινων» τιμολογίων, που παραμένουν στα ύψη και τον Σεπτέμβρη. Η ΔΕΗ, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, ανακοίνωσε ουσιαστικά την ίδια τιμή που είχε και τον Αύγουστο στο «πράσινο» τιμολόγιό της, ενώ οι υπόλοιποι πάροχοι τα ίδια ή και ακριβότερα τιμολόγια σε σχέση με τον Αύγουστο.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλη οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είχαν εκτοξευτεί ξανά μέσα σε λίγες μόλις μέρες και τότε η κυβέρνηση προσπαθούσε να το αποδώσει στην αύξηση της ζήτησης λόγω καύσωνα, συγκαλύπτοντας για άλλη μια φορά τον ρόλο που παίζει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς, για τη διασφάλιση υψηλής κερδοφορίας στο κεφάλαιο, σε βάρος της τσέπης και των αναγκών του λαού.

Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλία σύστασης «κοινού μετώπου» σε επίπεδο ΕΕ, από κοινού με τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, για το ζήτημα της εκτόξευσης των τιμών στα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, στο πρότυπο των απαιτήσεων των βιομηχάνων των τριών χωρών.

Τα πλήγματα που έχει δεχτεί το παραγωγικό δυναμικό της Ουκρανίας από τον πόλεμο έχουν μετατρέψει την Ουκρανία από εξαγωγική χώρα προς τα Βαλκάνια σε εισαγωγική, αυξάνοντας τη ζήτηση στις διασυνδεδεμένες αγορές της Βαλκανικής. Ετσι, οι τρεις κυβερνήσεις εξετάζουν να ζητήσουν είτε την ενίσχυση των ροών Ενέργειας από τη Δυτική Ευρώπη προς την Ουκρανία, είτε τη χρηματοδότηση των βαλκανικών χωρών για την ενίσχυση επιχειρήσεων και καταναλωτών που πλήττονται.

Να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία αυτή έρχεται μετά τον συνασπισμό των ενώσεων βιομηχανικών καταναλωτών των τριών κρατών, οι οποίες είχαν στείλει κοινές επιστολές στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ μέσα στο καλοκαίρι, θέτοντας το ζήτημα των τεράστιων αποκλίσεων των τιμών στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλούν σε βάρος τους. Οπως και να 'χει, και αυτά τα «καλά» της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού στο πλαίσιο της ΕΕ φορτώνονται στις πλάτες των λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ